3 situaties waarin een ontlastingsonderzoek zinvol is

In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van ontlastingsonderzoek. Ze zijn kostbaar, dat wel, maar ze leveren een heleboel informatie op om mee verder te gaan en om oplossingen voor de klachten te bedenken. Zeker als je al jaren darmklachten hebt, dan is zo’n onderzoek echt te overwegen. 

Wat zijn nou 3 situaties waarin zo’n poep-onderzoek zinvol kan zijn?

Je hebt al jaren darmklachten die maar niet beter worden

Stel je hebt al jaren last van je darmen en slechte ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld heel vaak diarree of kunt juist heel moeilijk naar het toilet. Of je hebt last van diarree afgewisseld met dagen dat je niet naar het toilet kunt. Er zijn ook mensen die hebben meestal prima poep maar met regelmaat (ergens eenmaal per 4 tot 10 dagen) zit er hele brijachtige ontlasting bij, waarna de ontlasting weer normaal wordt.

Hier zou een ontlastingsonderzoek zinvol kunnen zijn. Een verstoorde darmflora, een slechte vertering van je voeding of de aanwezigheid van parasieten kunnen allemaal dit soort klachten geven. Een ontlastingsonderzoek geeft dan meer duidelijkheid, ook over de vraag hoe goed je je eten eigenlijk verteert. 

Je hebt darmklachten sinds een maag/darminfectie of voedselvergiftiging

Als je darmklachten hebt sinds een maag/darminfectie of voedselvergiftiging, dan is de inzet van een ontlastingsonderzoek ook zinvol. Een dergelijke infectie (voedselvergiftiging is ook een infectie) wordt veroorzaakt door een pathogeen. Een pathogeen is een ziekmakend virus, bacterie, schimmel of parasiet. Deze ‘vriendelijke jongens’ kunnen behoorlijk huishouden in je darm en de balans behoorlijk verstoren. 

Een ontlastingsonderzoek geeft dan inzage in de huidige samenstelling van je darmflora. En als je dat weet, dan kun je daarin ook gericht gaan sturen. Het herstellen van de balans in je darmen is namelijk niet zo simpel als ‘we doen er even een probioticaatje in’. Als je niet weet wat je doet, dan biedt een simpel probioticaatje geen oplossing. Sterker nog, het kan de kwetsbare balans in je buik nog verder verstoren.

Je hebt darmklachten na een verblijf in het buitenland

Ik zie in mijn praktijk regelmatig mensen die een of meerdere malen in het buitenland (vaak in een niet-Westers land) zijn geweest en sindsdien darmklachten hebben. Meestal zijn ze op hun vakantieadres ook ziek geweest (buikloop, braken etc).

Een dergelijke vakantie geeft niet alleen (hopelijk) mooie herinneringen maar ook een souvenir in de vorm van een pathogeen dat op het vakantieadres thuishoort maar bij jou niet. De lokale bevolking heeft er daarom ook vaak geen last van. Maar jij, met je Nederlandse darmflora, hebt er wel last van. Dat komt omdat het in je darm altijd draait om evenwicht. En dit buitenlandse beest hoort gewoon niet thuis in jouw Nederlandse darm. Het gevolg is dat het beest ook niet onder controle wordt gehouden door jouw darmflora. Simpelweg omdat de tegenhanger van dit beest er vaak ook niet is. Een ontlastingsonderzoek biedt ook dan veel soelaas.

Welk ontlastingsonderzoek moet je dan laten doen?

Er zijn verschillende soorten ontlastingsonderzoeken. Het is belangrijk om in overleg met je therapeut te kiezen welk onderzoek voor jou het meest zinvol is. Dat zal onder andere afhangen van de soort en ernst van je klachten.

In mijn praktijk werk ik meestal eerst met een vragenlijst om de darmklachten beter in beeld te krijgen en pas dan bepaal ik samen met de klant of een ontlastingsonderzoek zinvol kan zijn en zo ja, welk onderzoek dan. Zomaar een onderzoek laten doen, zonder duidelijk doel voor ogen en met alleen de algemene vraag ‘waar komen mijn darmklachten vandaan?’ is wat mij betreft zonde van je geld.

Meer weten over ontlastingsonderzoek?

Heb je nu na het lezen van deze blog de indruk dat het voor jou ook zinvol kan zijn om een poep-onderzoek te laten doen? Wil je van je klachten af en daar gericht mee aan de slag? Meld je dan aan voor een gratis online sessie dan kijk ik met je mee en krijg je meteen ook 2 tips om mee aan de slag te gaan in afwachting van de uitkomsten van een eventueel onderzoek.

Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *