3 tips om jouw vertering fors te verbeteren

Veel van mijn klanten hebben problemen met de vertering van hun eten. En dat is best onhandig, want wat je niet verteert, kun je ook niet opnemen in het lichaam als bouwstof om iets mee te doen. Het komt gewoon in het toilet terecht….. Bovendien geven verteringsproblemen vaak veel klachten. Dan kun je denken aan allerlei soorten van ‘gedoe’ na de maaltijd zoals: misselijkheid, boeren, een vol gevoel in je maag en buik, allerlei geborrel en andere darmgeluiden, onrust in je buik en/of hoofd, vermoeidheid of slaperigheid na de maaltijd. Meestal heb je dan bij je volgende ontlastingsmoment ook ‘gedoe’ in de pot. Daarover schreef ik in deze blog.

Als je last hebt van dit soort verteringsklachten, dan zijn er 3 dingen die je in ieder geval kunt doen om je lichaam te helpen het eten beter te verteren.

De vertering begint met voldoende kauwen

Dit lijkt misschien een open deur, maar ik hoor echt zeer regelmatig van mensen dat ze in hun ontlasting onverteerde voedingsresten zien zitten. Als ik dan vraag hoe dat eruit ziet, dan krijg ik meer dan eens te horen dat het hele stukken champignons, kip of paprika zijn. Mijn volgende vraag is dan standaard: hoeveel keer kauw je je eten voor je het doorslikt?

Je moet je bedenken dat de vertering begint in je mond en dat je kiezen daar een hele belangrijke rol bij spelen. Alles wat niet goed genoeg kapot is gemaakt door de kiezen (kauwen dus!), kan verder op in het spijsverteringskanaal niet meer zo makkelijk verteerd worden.

Voor een goede vertering moet je elke hap 30 keer kauwen. Niet alleen maak je de voeding dan voldoende kapot, je voegt er ook de spijsverteringsenzymen uit het speeksel bij en de vertering kan dan al in de mond goed beginnen.

Marineer je vlees, vis en gevogelte

Vlees en gevogelte is lastiger te verteren dan vis. Meer vis eten is dus een makkelijke eerste stap naar een betere vertering, maar je eet waarschijnlijk ook met enige regelmaat iets van vlees of gevogelte. En dat vraagt meer van je spijsverteringskracht.

Het lichaam moet de eiwitten uit vis, vlees en gevogelte zit verteren. Daarvoor gebruikt het lijf enzymen die deze eiwitten kapot knippen (splitsen) in kleinere stukjes, zo klein zelfs dat je deze kunt opnemen in de bloedbaan om te gebruiken. Het komt regelmatig voor dat iemand onvoldoende van die eiwitsplitsende enzymen aanmaakt. 

Eiwitsplitsende enzymen zitten ook in ananas, kiwi en papaya. Om je eiwitvertering te helpen kun je dus je vlees, vis en gevogelte marineren in een prutje van een van deze vruchten aangevuld met bijvoorbeeld fijn gehakte knoflook, peper, zeezout en kruiden die je lekker vindt. Het klinkt misschien een beetje raar, maar de smaak van de vruchten proef je daarna niet meer in je vlees, vis of gevogelte. Laat vis en gevogelte een paar uur (in de koelkast!) marineren met dit prutje en vlees kun je gerust een hele dag marineren. Daarna verwerk je de vis, vlees of gevogelte zoals je dat normaal zou doen.

Neem de tijd om met aandacht te eten

De vertering van je eten vraagt om rust en ontspanning. Dat komt omdat alle spijsverteringssappen die je nodig hebt om je eten goed te verteren alleen aangemaakt kunnen worden als het parasympatisch deel van jouw zenuwstelsel actief is. Dit deel van het zenuwstelsel  hoort bij rust en ontspanning. Gestresst of gehaast eten is dus vragen om spijsverteringsproblemen.

Neem dus de tijd om te eten en ga er heel bewust voor zitten. Voor je begint met eten kun je even je aandacht naar je lijf brengen. Voel eens dat je voeten op de grond staan en dat je lijf wordt gedragen door de stoel waarop je zit. Adem eens een paar keer rustig diep in door de neus en met een zucht uit door de mond. Laat bij die uitademing ook echt de dag tot aan dat moment los. Je zult voelen dat je meer ontspant.

Ga dan lekker eten en blijf met je aandacht bij de maaltijd. Voer een leuk gesprek met iemand anders die aan tafel zit. Iets lezen of op je iPad kijken terwijl je eet, haalt je aandacht weg bij wat je aan het doen bent en activeert vaak het sympatische deel van je zenuwstelsel. Dat is het deel dat je gebruikt voor actie en concentratie, maar ook voor vechten en vluchten. Activatie van dit deel van je zenuwstelsel remt je spijsvertering.

Mogelijke andere oorzaken van slechte vertering

Er zijn uiteraard allerlei redenen waarom jouw spijsvertering niet goed loopt en je daar gedoe van hebt. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende manieren om dat aan te pakken.

Merk je dat jouw spijsvertering al jaren niet goed loopt en ben je daar nu echt klaar mee? Meld je dan aan voor een gratis online Zicht op herstel sessie dan kijk ik even met je mee en krijg je meteen 2 tips om je spijsvertering te verbeteren.

Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *