Alert, prikkelbaar en moeite met loslaten

Ken je dat? Je bent eigenlijk als je heel eerlijk bent altijd wel een beetje alert of op je hoede. Ontspannen en loslaten zou je heel graag doen, maar is voor jou nog niet zo eenvoudig. Als jij het namelijk niet allemaal regelt of in de gaten houdt, dan gaat het gewoon mis. Zo simpel is het. Dus sta je altijd een beetje op de uitkijk. Scan je op de achtergrond je omgeving continu af op naderend ‘gevaar’. Klaar om in te grijpen als er iets dreigt mis te gaan. En daar word je moe van en behoorlijk prikkelbaar. Elke keer als er iets ‘mis’ gaat, dan moet je je best doen om niet in woede uit te barsten. Is er dan niemand aan wie je iets kunt overlaten?

Dit zijn verhalen die ik in mijn praktijk in de een of andere vorm regelmatig terug hoor. Ik check in dat geval altijd hoe het staat met de neurotransmitters van die vrouw. Meer dan eens kom ik dan een fors GABA tekort tegen.

Gamma-amino-boterzuur (GABA)

GABA is een van de vier belangrijkste neurotransmitters die we hebben. Een neurotransmitter is een communicatiestof tussen je neuronen ofwel zenuwcellen. Alles in het lichaam valt of staat met een goede communicatie tussen je cellen, niet alleen tussen je zenuwcellen maar ook met al je andere cellen.

GABA zegt centraal in je hersenen tegen je hypothalamus dat alles oké is en dat je kunt ontspannen. Je hypothalamus is je centrale regelcentrum in het midden van je hoofd. Het is de baas over onder andere je hormoonhuishouding. Het regelt je stresshormonen, je geslachtshormonen, je schildklierhormonen en de hormonen die je energiehuishouding ondersteunen.

Een GABA tekort herkennen

Er zijn verschillende symptomen die passen bij een GABA tekort. Ik laat mensen daarvoor een uitgebreide vragenlijst invullen, maar een aantal van de kenmerkende symptomen zijn:

stress- en prikkelgevoeligheid licht ontvlambaar, snel echt boos
impulsief of wispelturig zijn algehele nervositeit of onrust
gevoelig zijn voor krampen en stuipen hoge spierspanning (je schouders zitten in je oren en je kunt ze niet ontspannen)
je bent meer of vaker alert dan nodig je schrikt snel of hebt hartkloppingen
perfectionisme je ziet snel beren op de weg en bent angstig
je hebt moeite om prioriteiten te stellen je hebt darm- of spijsverteringsklachten (zeker bij of na stress)

Hoe kom je aan een GABA tekort?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een GABA tekort hebt, dan is de ham-vraag natuurlijk hoe je daaraan komt. Want als je dat weet, dan weet je ook in welke richting je de oplossing moet zoeken.

GABA wordt gemaakt door je darmflora. Een verstoring in je darmflora kan zorgen voor een GABA tekort. Dergelijke verstoringen zijn helaas aan de orde van de dag. Dat heeft vaak te maken met onze voedings- en leefgewoonten.

GABA is ook betrokken bij het reguleren van de stress-reactie; bij het reageren op gevaarsignalen. Het maakt daarbij niet uit of dat een acuut gevaar is (je dreigt een auto-ongeluk te krijgen) of een chronisch gevaar (bijvoorbeeld een te hoge druk op je leven omdat je teveel ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden). Vaak zie ik bij een GABA tekort dat er in de periode daarvoor sprake is geweest van chronische stress. Meer dan eens hoor ik in de verhalen van mijn klanten over meerdere life-events die hebben plaatsgevonden, zoals ziekte en overlijden van dierbaren, maar het kan van alles zijn. Ook chronische overbelasting op het werk kan een oorzaak zijn.

Quick win

Het herstellen van de GABA huishouding vraagt meestal een aanpassing van voeding en leefstijl. De darm zal moeten worden aangepakt (als daar de oorzaak ligt) en chronische stress moet worden verminderd. Dat zijn geen kleine dingen. Het zijn dingen die tijd vragen. Ondertussen is het natuurlijk fijn als je je al wat beter gaat voelen. En dat kan ook.

In citroenmelisse zitten stoffen die in het lichaam werken als GABA. Het dagelijks drinken van een kopje verse citroenmelisse thee is dan ook een hele makkelijke eerste (kleine) stap om je GABA te herstellen. Citroenmelisse is ook een leuke plant om in een pot op je terras of balkon te zetten. Hij is makkelijk te onderhouden. Zet hem liever niet in je tuin want hij woekert nogal ;-).

En terwijl jij dan aan een kopje citroenmelisse thee zit, kun je meteen wat rust nemen. Even niks doen en gewoon ‘zijn’. Dat is de tweede quick win voor herstel van GABA.

Bij langdurige klachten is meer nodig

Als je deze klachten al heel lang hebt, dan is er waarschijnlijk meer nodig dan deze quick wins. Een integrale aanpak waarbij je naar de oorzaken kijkt en die gericht aanpakt met voeding, leefstijl en natuurlijke middelen (fytotherapie) is dan de beste aanpak. Benieuwd of dat jou ook kan helpen en hoe zo’n aanpak er dan uitziet? Meld je dan aan voor een Herstel je brein-sessie

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/neurotransmitters-herstel-de-balans-in-je-brein/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *