Alles draait om energie
De meest gehoorde klacht in mijn praktijk is een gebrek aan energie. Men is moe en die vermoeidheid is bij de meeste van mijn klanten al jaren aanwezig. De ene periode wat meer dan de andere, maar op de achtergrond speelt het al heel lang. En dat is een probleem als je je bedenkt dat in de basis alles in het leven draait om energie. In het lichaam is dat niet anders. Een gebrek aan energie geeft dus klachten. Eerste kleine, vage klachten en als het energietekort maar lang genoeg aanhoudt ontstaat uiteindelijk een ziekte.
Het lichaam heeft meer energie nodig dan je denkt
Je zou verwachten dat als je redelijk gezond bent, goed eet en een beetje leuk beweegt zo af en toe, dat je dan voldoende energie hebt om je hele lijf optimaal te laten functioneren de hele dag. Dat is niet zo.
Als je alle cellen, weefsels en organen in je lijf de hele dag de energie wilt geven die ze nodig hebben, dan gaat je dat niet lukken. Zoveel energie kun je namelijk niet produceren. Dat komt omdat je spijsvertering de hoeveelheid voeding die je daarvoor zou moeten eten per dag niet verteerd krijgt. Met je maximale verteringskracht, heb je dus ook je maximale energieproductie bereikt en dat is altijd minder dan er nodig is. In dat opzicht is het menselijk lichaam een beetje een vreemd ontwerp.
In het lichaam draait het om energieherverdeling
Het lichaam zou het lichaam echter niet zijn als het op deze beperking niet iets had gevonden. Een van de centrale processen in je lichaam ziet namelijk op het herverdelen van de beschikbare energie over alle cellen, weefsels en organen die energie nodig hebben.
Deze energieherverdeling wordt gedaan door twee heel belangrijke organen: de hersenen en de alvleesklier. Als het goed is, dan zijn de hersenen de baas over de energie. Zij verdelen de energie tussen het hoofd en de rest van het lichaam. De alvleesklier zorgt voor de herverdeling van de energie in het lichaam (dat deel dan onder je nek zit).
Organen die energie nodig hebben vragen daarom en als er voldoende energie is, dan krijgen die organen toestemming om energie te gebruiken. Het lichaam maakt daarin keuzes. Het ene orgaan krijgt energie en het andere moet even wachten. Dat geeft normaal gesproken niets, want dat andere orgaan is op een ander moment aan de beurt. Zo krijgt iedereen wat hij min of meer nodig heeft en is er geen orgaan dat langdurig onvoldoende energie krijgt. Organen kunnen daar prima tegen, zo af en toe even minder energie krijgen dan ze willen.
Helaas gaat dat soms mis en dat geeft problemen; in je lijf en in je energiehuishouding.
De hersenen zijn de baas…. en soms toch niet
In principe zijn dus de hersenen de baas over de energieverdeling. Er is echter één orgaan dat deze macht over de energie kan overnemen. Dat is je immuunsysteem. Als het immuunsysteem het nodig vindt om alle energie naar zich toe te trekken om jou te beschermen tegen indringers van buitenaf, dan doet het dat. En dat is maar goed ook. Overleven is belangrijker dan een kruiswoordpuzzel snel en goed op kunnen lossen of iemands telefoonnummer kunnen onthouden.
Als het immuunsysteem de macht over de energie neemt, dan merk jij dat meteen. Je wordt moe, je hebt nergens zin in, je kunt je niet goed concentreren of iets onthouden. Je trekt je een beetje terug uit het sociaal leven en vindt van alles dat je ooit leuk vond nu niet meer zo leuk of teveel gedoe. Je kakt als het ware een beetje in en de lol is er een beetje af.
Als je een griepje hebt is dit gedrag heel functioneel. Alle energie gaat naar de immuunreactie en zodra die voorbij is, dan herstelt de energiehuishouding weer en je gedrag ook. Maar als je jezelf in dit gedrag herkent, terwijl je geen griepje hebt, dan is er iets anders aan de hand. Dan is je immuunsysteem mogelijk op de achtergrond langdurig actief en krijgt het dat niet opgelost. Daar moet je dus iets mee.
De een zijn brood, de ander zijn dood
Want als de energie continu naar één orgaan gaat (meestal het immuunsysteem), dan gaat dat ten kosten van andere organen. Dat zijn organen die voor je directe overleven niet noodzakelijk zijn, zoals je spijsvertering, hormoonhuishouding, huid en haren en gewrichten. Als deze organen langdurig onvoldoende energie krijgen, dan gaan ze uiteindelijk klachten geven. Ze geven jou daarmee aan dat ze aandacht en energie nodig hebben en of je daar alsjeblieft even wat aan wilt doen. Tja, en dan is het meestal ook zaak om dat serieus te nemen, want doe je dat niet dan kan een orgaan uiteindelijk schade oplopen. Het gevolg kan dan ziekte zijn.
Herkenbaar?
Is dit herkenbaar voor je? Heb jij al jaren onvoldoende energie en krijg je allerlei signalen van je lichaam dat je iets moet veranderen? Wil je dat ook heel graag doen, maar weet je niet wat? Meld je dan aan voor een gratis online sessie met mij, dan kijk ik even met je mee en krijg je 2 tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!