Alles heeft een ritme

De meidengroep Frizzle Sizzle zong het al in 1986 op het Eurovisie Songfestival: alles heeft een ritme. En destijds, ik was toen 13 jaar, had ik er natuurlijk helemaal geen idee van hoe waar de titel van dat liedje eigenlijk was. En vanochtend moet ik ineens weer aan dat liedje denken. Toch maf hoe dat werkt je in je hoofd, maar goed… daar gaat deze blog niet over ;-).

Het ritme van de natuur zie je overal

In de natuur zie je dat ritme heel duidelijk. We hebben 4 seizoenen die elkaar afwisselen. De vogels hebben een ritme in het nesten en jongen; ze doen dat wel in het voorjaar maar niet in het najaar en de winter. We hebben een dag-en nachtritme door het opkomen en ondergaan van de zon en de maan, waarbij de maan zelfs ook het ritme van de zee (eb en vloed) beïnvloedt. Allemaal natuurlijke ritmes.

Ook de mens is onderdeel van dit natuurlijke ritme en heeft haar eigen ritme. Als je kijkt naar onze biologie, onze natuur, dan heeft de mens een eigen ritme in wakker zijn en slapen, in inspanning en ontspanning, in eten en niet-eten, in kinderen krijgen en dat niet meer doen etc. Daar is onze hele fysiologie (ons lichaam) op gebaseerd. Toch zie ik dat ritme als ik om me heen kijk, bij de meeste mensen, ineens veel minder duidelijk.

Mensen nemen het vaak niet zo nauw met dat ritme

We staan het hele jaar door ongeveer op dezelfde tijd op om naar ons werk te gaan. Of we daarbij daglicht hebben (en het dus tijd is om op te staan) of dat het nog donker is (en dus nog nacht!) maakt voor ons niet uit. We staan gewoon op en gaan naar ons werk. We zijn de hele dag in touw, nemen amper de tijd om even rustig te eten tussen de middag en ook na het avondeten hebben we een druk programma. Dat drukke programma noemen dan ‘ontspanning’, maar als je eens lekker flink gaat sporten na het avondeten dan weet ik een ding zeker: je lijf ziet dat niet als ontspanning. Je lijf moet zich immers flink inspannen. Dat jij door die inspanning endorfines produceert (de geluksstofjes waardoor sporten zo lekker aanvoelt), maakt dat helaas niet anders. Is dat verkeerd dan dat je dat lijf eens lekker ‘aan’ zet door te sporten? Nee, natuurlijk niet! Sporten en bewegen is heel erg goed voor je, maar het is en blijft een inspanning.

Een ander ritme dat heel veel mensen continue met voeten treden is het ritme van eten en niet-eten. De meeste mensen ‘grazen’ de hele dag door. Na het ontbijt volgt koffie met een koek, kort daarna gaan ze lunchen en ze hebben die maaltijd nog amper doorgeslikt of er komt al weer een fruithapje aan als tussendoortje. Tegen vier uur moet er iets hartigs in, om het sprintje naar het avondeten te trekken en dan wordt er rond zes uur een flink bord warme hap opgeschept. Na het eten volgt het thee of koffie moment rondom het acht uur journaal en rond tienen, waar je lijf denkt dat het nu naar bed mag, hebben we nog een glaasje rode wijn met een handje nootjes of een blokje kaas verdiend, want man, man, wat hebben we een pittige dag gehad vandaag.

Allemaal goed en wel, maar het ritme van je lijf, het ritme van ‘feast – famine’, het ritme van uitvoerig eten afgewisseld met vasten is dan helemaal zoek. En dat ritme, lieve mensen, hebben we niet voor niets. Dat heeft een functie. Net zo goed als het ritme kinderen krijgen en dat niet meer doen.

Het ritme herstellen is heel goed voor je gezondheid

Dus zullen we met elkaar afspreken dat ons natuurlijke ritme meer ruimte krijgt en haar plek weer mag innemen in ons leven? Zullen we het contact met ons lichaam en wat dat nodig heeft weer herstellen? Zullen we gewoon weer gaan luisteren naar ons lijf en voelen wat het te vertellen heeft. Wat heb je nodig? Wat voelt nu goed? Wil je nu eten of niet? Wil je nu actief zijn of niet? Wil je nu al opstaan of moet je echt nog even wachten tot het licht is? Je lijf geeft dat niet voor niets aan en daar naar luisteren is heel goed voor je gezondheid.

En natuurlijk weet ik ook dat je verplichtingen hebt waardoor het soms niet gaat. Je moet bijvoorbeeld naar je werk, ook als het nog donker is in deze tijd van het jaar. Dat snap ik en daar gaat het ook niet over. Het punt dat ik wil maken is dat het goed is als je binnen de kaders waar je op dit moment niet omheen kunt, toch meer ruimte gaat maken voor je eigen, natuurlijke ritme. En van daaruit kun je misschien die kaders ook nog wel wat beter krijgen.

Weten hoe je daarmee start?

Hoe is het met jouw ritme gesteld? Voelt dat goed of loop je eigenlijk vast en geeft je lijf dat ook aan met allerlei signalen? Wil je daar eens over sparren met me? Meld je dan aan voor een gratis Online Brainstorm sessie. Dat kun je hier doen:

https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *