Auto-immuunziekten: hoe ontstaan ze en heb je daar invloed op?

Auto-immuunziekten komen niet uit de lucht vallen. Daar gaat iets aan vooraf. Altijd. Weten wat dat is, biedt aanknopingspunten voor de route terug richting herstel. En, ja, we een auto-immuunziekte nog altijd niet kunnen genezen. Maar we kunnen wel veel doen om de ziektelast fors te beperken. Zo kun je leren op een fijne manier te leven met je auto-immuunziekte. Je weet dan aan welke knoppen je kunt draaien om de ziekte weer in remissie te krijgen en te houden.

Dus welke risicofactoren zijn er voor het krijgen van auto-immuunziekten?

1. Een genetische gevoeligheid voor auto-immuunziekte

Van je ouders krijg je een set genen die mogelijk een gevoeligheid bevatten voor het ontwikkelen van auto-immuunziekten. Dat wil echter niet zeggen dat je een dergelijke ziekte ontwikkelt. Het is namelijk pas in de combinatie van deze gevoeligheid met de overige risicofactoren voor het krijgen van een auto-immuunziekte dat deze genen geactiveerd worden en een probleem vormen.

Je genetische opmaak is dus niet de oorzaak van je auto-immuunziekte.

Bovendien blijkt op dit moment dat de genetische component slechts voor 33% verantwoordelijk is voor het krijgen van een auto-immuunziekte. En dat is heel goed nieuws.

2. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol

Wat je tegenkomt in je leefomgeving speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van een auto-immuunziekte. Bijvoorbeeld hoeveel blootstelling aan zon je hebt en daarmee hoe goed je jouw vitamine D op peil kunt houden. Een goede vitamine D spiegel is belangrijk voor een goede werking van jouw immuunsysteem.

Maar ook infecties kunnen een rol spelen. Bij een infectie maakt het immuunsysteem afweerstoffen aan die de oorzaak van de infectie aanvallen (een bacterie, virus of parasiet). Soms echter maakt het hierbij ook afweerstoffen aan die het eigen lichaam aanvallen. Zo kan een tekenbeet, keelontsteking, buikgriep of darmparasiet de trigger zijn die de genetische gevoeligheid voor auto-immuunziekten activeert. Hierdoor kan de ziekte ontstaan.

Schommelingen in je hormonen kunnen eveneens een factor zijn. Veel vrouwen met een auto-immuunziekte weten dit. Vrouwelijke geslachtshormonen spelen namelijk een grote rol bij het in balans houden van het immuunsysteem. Grote schommelingen in deze hormonen zoals bij een zwangerschap of tijdens de overgang kunnen een gevoeligheid voor een auto-immuunziekte activeren. Hierdoor kan de ziekte ontstaan of opvlammen.

Tot slot moet je bij omgevingsfactoren denken aan zware metalen, medicijnen, roken, UV straling, bestrijdingsmiddelen die op je voeding zitten, plastics in je voeding of drinkwater etc.

3. De invloed van voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten is groot

Onze westerse manier van leven is een serieuze risicofactor voor het ontwikkelen van auto-immuniteit. Dat komt omdat deze leefstijl een grote druk legt op de darmwerking en met name vaak zorgt voor een verhoogd doorlaatbare darmwand (in de volksmond een lekke darm genoemd).

Chronisch stress hebben en/of dagelijks voeding eten die rijk is aan antinutriënten zoals gluten zorgt er voor dat de darmwand verhoogd doorlaatbaar wordt. Hierdoor kunnen pathogenen (beesten waar je ziek van kunt worden), onverteerde voeding en gifstoffen die in de ontlasting zitten de bloedbaan in komen. Het gevolg is een actief immuunsysteem. Als dat dag-in-dag-uit aan de hand is, dan loop je het risico dat je immuunsysteem uit de rails gaat lopen en het eigen weefsel gaat aanvallen.

Maar ook andere aspecten van onze westerse leefstijl helpen niet. Denk aan onvoldoende beweging, slecht slapen, alcohol gebruik, medicatie, suikers in de voeding…. het zijn allemaal dingen die het darmmicrobioom verstoren. Een verstoord darmmicrobioom maakt de darmwand kwetsbaar en kan deze ook verhoogd doorlaatbaar maken.

Het goede nieuws

Na het lezen van dit blog denk je misschien dat je overgeleverd bent aan het lot. Je leeft nu eenmaal hier in het Westen en hebt op lang niet alles invloed. Dat laatste klopt zeker, maar het eerste niet. Want voeding en leefstijl blijkt een hele grote invloed te hebben op het onder controle krijgen en houden van een geopenbaarde auto-immuunziekte. En daar kun je zelf iets mee. Daar heb je grip op.

Ik zeg niet dat de keuzes die je dan moet maken altijd makkelijk zijn, want dat zijn ze zeker in de beginfase niet. Maar de resultaten zijn vaak zodanig dat het deze soms lastige keuzes meer dan waard maakt. En natuurlijk moet je de aanpassingen in je voeding en leefstijl zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik heb al heel veel vrouwen geholpen en help jou eveneens met liefde en plezier je weg vinden in het terugkrijgen van de regie op jouw auto-immuunziekte.

Mijn Gezonder, energieker en beter in je vel traject is er speciaal op gemaakt. Lijkt je dat wat? Meld je dan gerust aan voor een gratis Zicht op herstel gesprek, dan kunnen we kennismaken en kan ik je precies vertellen hoe ik ook jou kan helpen. Aanmelden voor dit gesprek kan hier:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *