Bloedonderzoek bij schildklierklachten
In mijn vorige blog heb ik je bijgepraat over klachten die je kunt ervaren als je schildklier te traag werkt. En dat zijn er nogal wat. Als je veel van die klachten bij jezelf herkent dan is het een goed idee om bloed te laten prikken om meer beeld te krijgen van hoe het met je schildklier gaat. Je laat dan een of meerdere schildklierhormonen prikken. Je schildklierwerking wordt namelijk gereguleerd met behulp van een aantal verschillende schildklierhormonen die met elkaar samenwerken.
Thyroid Releasing Hormone (TRH)
De aansturing van de schildklier gebeurt vanuit de hypothalamus. Dat is een klein gebiedje in je hersenen. De hypothalamus is de baas van je hormoonhuishouding en werkt daarbij samen met de hypofyse die aan de hypothalamus vastzit.
Als het gaat om de aansturing van je schildklier dan communiceert de hypothalamus met de hypofyse via het hormoon Thyroid Releasing Hormone (TRH). TRH is een hormoon waarmee de hypothalamus tegen de hypofyse zegt dat het zaak wordt dat er schildklierhormonen worden geproduceerd, dus of de hypofyse wel even opdracht daartoe wil geven aan de schildklier.
Dit hormoon wordt meestal niet meegenomen in bloedonderzoek naar de schildklierwerking.
Thryoid Stimulating Hormone (TSH)
De hypofyse stuurt in reactie op deze opdracht van de hypothalamus een berichtje aan de schildklier dat het moet starten om schildklierhormonen te maken. Deze opdracht wordt gegeven via het hormoon Thyroid Stimulating Hormone (TSH). Dit is het schildklierhormoon dat de huisarts prikt als jij er met schildklierklachten komt.
Schildklierhormonen T4, T3 en rT3
Als de schildklier via TSH de opdracht krijgt om schildklierhormonen te produceren dan gaat hij aan de slag en produceert voornamelijk het schildklierhormoon T4 en ook een beetje van het schildklierhormoon T3. De huisarts zal meestal naast TSH ook de T4 laten prikken in het bloed.
T4 is een inactief schildklierhormoon dat vervolgens naar de lever gaat om daar omgezet te worden in ofwel T3 ofwel rT3. T3 is een actief schildklierhormoon dat vooral werkt op de hersenen. rT3 is ook een actief schildklierhormoon, maar dat wordt vooral gebruikt door het immuunsysteem.
Het is dus niet alleen interessant om te weten of je lijf voldoende T4 produceert maar ook belangrijk om de verdeling tussen T4, T3 en rT3 te weten. Zo krijg je een beter beeld bij de mogelijke oorzaken van je schildklierklachten. Als je lichaam namelijk wel voldoende T4 produceert maar dit voornamelijk omzet in rT3 omdat het immuunsysteem op de achtergrond continue actief is, dan is dat waarschijnlijk een van de oorzaken van jouw schildklierklachten.
Bij de huisarts wordt T3 en rT3 meestal niet geprikt.
Anti-stoffen tegen de schildklier
Als je al langer serieuze signalen van je lijf krijgt dat je schildklier te traag werkt en je TSH waarde in het bloed is te hoog of te laag, dan is het ook interessant om te laten prikken of je anti-stoffen tegen de schildklier aanmaakt. Hiermee kun je namelijk aantonen of jouw immuunsysteem zich tegen de schildklier aan het keren is en die aanvalt. Dat is heel belangrijk om te weten, want dan praat je over een auto-immuunziekte en dat vraagt een heel eigen aanpak en begeleiding door een deskundig leefstijlarts of therapeut.
Bloedwaarden goed en toch klachten
Helaas komt het meer dan eens voor dat vrouwen met schildklierklachten naar de huisarts gaan. De huisarts laat bloedprikken en daaruit komt naar voren dat de geprikte waarden binnen de normen liggen. Dan word je met een beetje pech naar huis gestuurd met de mededeling dat alles in orde is, terwijl jij aan alles voelt dat dit niet zo is.
In dat geval is het zinvol om verder te zoeken. Waar kunnen jouw klachten vandaan komen? Zijn alle schildklierhormonen geprikt of wil je dat alsnog zelf via een therapeut laten doen zodat je een completer beeld krijgt? Schildklierklachten gaan meestal niet vanzelf over en worden vaak met de tijd erger. En dat is heel zonde want er is vaak van alles aan te doen om ervoor te zorgen dat je je veel beter gaat voelen.
Meer weten?
Heb jij al heel lang last van schildklierklachten die in de richting wijzen van een trage schildklier of de ziekte van Hashimoto? Wil je daar iets aan doen met voeding, leefstijl en suppletie? Meld je dan aan voor een gratis online sessie dan kijk ik met je mee en krijg je meteen ook 2 tips om mee aan de slag te gaan.
Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Of doe mee met het gratis interactieve webinar ‘Een trage schildklier’ dat in op 18 maart aanstaande om 20.00 uur geef. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@vanappeltotzeekraal.nl.
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!