Bloedsuikerspiegel-gedoe
Ik heb het al vaker gehad over hoe belangrijk het is dat je zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft en niet de hele dag schommelt tussen pieken en dalen. Een verstoorde bloedsuiker kan behoorlijk wat last van geven en je hele lijf ontregelen. Het is al heel lang duidelijk dat bloedsuikerspiegel-gedoe een van de mogelijke oorzaken is bij het ontstaan van chronische ziekten en klachten. Heel belangrijk dus die balans in je bloedsuiker.
Een verstoorde bloedsuikerspiegel geeft klachten
Als je bloedsuiker niet lekker in balans is, dan geeft dat klachten. Dan kun je denken aan:
- vermoeidheid
- lusteloosheid
- plotseling humeurig zijn en snel geïrriteerd zonder aanleiding
- hongerig zijn
- bleek zien
- trillerig zijn
- hoofdpijn
- meer dan normaal willen drinken en moeten plassen.
Natuurlijk kunnen deze klachten ook andere oorzaken hebben.
Bloedsuikerspiegel-gedoe geeft een hoger risico op overgewicht en diabetes type 2. Ook je hormoonhuishouding en je immuunsysteem gaan er niet echter beter van werken. Bovendien is een ontregelde bloedsuiker behoorlijk stressvol voor je lijf met alle gevolgen van dien.
Vaker iets eten lijkt de oplossing
De meeste mensen met gedoe in hun bloedsuiker gaan elke 2-3 uur iets eten. Ze nemen om 11 uur een plak peperkoek en om 15 uur een stuk fruit en merken dat dit rust geeft. Ze voelen zich daar beter bij. Helaas is dit een oplossing van korte duur. Door steeds iets kleins te eten (waar ook suikers in zitten) ontregelt het systeem uiteindelijk nog veel meer. Bij de een gebeurt dat redelijk snel en bij de ander gaan daar jaren overheen.
Beter is het om te kijken naar wat je eet en op welke momenten van de dag.
Voeding heeft invloed op je bloedsuiker
Snelle suikers hebben de meeste effect op het verstoren van je bloedsuikerspiegel. Snelle suikers zitten in zoetstoffen zoals witte suiker, honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, rietsuiker enz. Een belangrijke zoetstof die nog al eens gemist wordt is high fructose corn sirop. Dat zie je met behoorlijke regelmaat terugkomen in de ingrediëntenlijst van verpakt voedsel. Ook fruitsuikers zijn snelle suikers.
Bij brood, pasta, pizza, rijst en aardappelen denken veel mensen niet meteen aan snelle suikers. Toch zitten ze daar net zo goed in. Ook deze producten laten je bloedsuiker meestal snel stijgen. En wat stijgt moet op enig moment ook weer dalen. Een snelle stijging geeft een grotere piek in de bloedsuiker en vaak later ook een snelle en diepere daling daarvan. Het is die grote schommeling in de bloedsuikerspiegel die onprettig voelt.
Hoe laat je eet kan ook een rol spelen
Niet alleen wat je eet, maar ook het tijdstip waarop je eet kan effect hebben op de balans van je bloedsuikerspiegel. Zo is het eten van iets zoets als ontbijt voor veel mensen de start van een hele dag van schommelingen in hun bloedsuiker. Een ontbijt waar ook gezonde vetten en eiwitten inzitten geeft veel meer rust.
En ook eten later op de avond en dus relatief kort voor het slapen gaan kun je beter niet doen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je lijf minder goed om kan met de suikers uit de maaltijd. Bovendien verstoor je ook het verteren van de vetten in die maaltijd. Je laatste maaltijd van de dag nemen voor 20 uur ’s avonds is dus een goed idee.
Er is meer mogelijk
Wat je eet en hoe laat op de dag zijn 2 knoppen om aan te draaien om je bloedsuikerspiegel weer lekker in balans te krijgen. Er zijn ook andere dingen die je bloedsuiker heel goed kunnen reguleren. Wil je daar meer van weten en zelf met je voeding aan de slag om zo gezond mogelijk verder te kunnen? Of heb je klachten waar je met voeding iets aan wilt proberen te doen? Meld je dan aan voor een gratis online sessie met mij. Dan kijk ik met je mee en krijg je meteen 2 tips speciaal op jouw situatie gericht.
Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!