Vervangers voor brood-, zuivel- of vlees: doe het niet!
Verreweg de meest gestelde vraag in mijn praktijk is een variant op deze: “Chantal, heb jij ook vervangers voor….?”. Een hele logische vraag. Je bent immers gewend om op een bepaalde manier te koken of bepaalde dingen te eten. Als je dan ontdekt dat het voor je gezondheid beter is om dit anders te doen, dan ga je op zoek naar een alternatief voor je oude vertrouwde ingrediënten of recepten. Prima toch?
Nou, ja en nee.
Natuurlijk is het goed om voedingsmiddelen die last geven in je gezondheid te vervangen door iets anders. Als je bijvoorbeeld lactose intolerant bent en je gaat op zoek naar een vervanger voor melk in een gerecht, dan lijkt me dat een slimme zet. Je wilt immers af van de buikklachten die je anders krijgt. Helder.
En toch focus je wat mij betreft beter niet teveel op het vinden van vervangers voor de voeding die je voorheen at en nu niet meer.
Meestal vervangen ze niet
Een vervanger is eigenlijk nooit een vervanger. Dat zie je heel goed met brood. Je kunt allerlei recepten vinden van broodvervangers. Ik heb er ook een paar op mijn website staan. Maar de smaak is echt anders. Het kan een lekker alternatief zijn, maar het is geen brood. Hetzelfde geldt voor zuivelvervangers. Zuivel is zuivel, dat wordt gemaakt van melk van zoogdieren. Plantaardige melk is dat niet en is echt een heel ander product van samenstelling. Dit laatste geldt nog veel sterker voor plantaardige vleesvervangers. Waarom die geen alternatief zijn, lees je hier.
Focussen op vervangers staat je in de weg
Als je met je voeding aan de slag gaat om je gezondheid te verbeteren, dan zou de focus moeten zijn om tot een voor jou gezond voedingspatroon te komen. De snelste route daar naartoe is om alles wat je weet en deed rondom voeding los te laten en opnieuw te starten. Opnieuw en met een onbevangen blik naar voeding te kijken. Wat voedt mij? Waar wordt mijn lijf blij van? Wat geeft mij energie zowel lichamelijk als mentaal?
Vast blijven houden aan oude bekende zoals je boterham of je bakje yoghurt, staat je dan in de weg. Je blik is dan te beperkt en je blijft denken in termen van schaarste, van ‘ik mag dit niet’. Het blijft voelen alsof je op dieet bent en je jezelf iets niet gunt. Hoe ongezellig en geen wonder dat je het moeilijk vindt om vol te houden.
Alle concepten over voeding loslaten en met een blanco canvas opnieuw beginnen is echt zoveel beter en leuker. Het is een ontdekkingstocht. Je gaat op zoek naar wat jou voedt. Dat geeft energie, daar word je blij van en van ‘volhouden’ is dan ineens geen sprake meer.
Helpt het om er zo naar te kijken?
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!