Darmklachten en emoties

Toen je vroeger klein was, had je waarschijnlijk regelmatig buikpijn. Althans, dat was wat je tegen je moeder zei als je je niet lekker voelde. Soms was er inderdaad iets aan de hand in je buik en had je een buikgriepje opgelopen. Waarschijnlijk was het ook regelmatig niet zo en was er iets anders aan de hand waar je buikpijn van had. Iemand op school had bijvoorbeeld lelijk tegen je gedaan of Sinterklaas kwam op school en had je daar buikpijn van. 

Als kind wist je op een onbewust niveau al dat emoties door je buik gaan. En vooral als je een heel gevoelig kindje was, dan was die buik dat waarschijnlijk ook. De buik is namelijk een hele goede graadmeter voor hoe het met je gaat.

Als je dan later volwassen bent, raak je dit gevoel tussen je darmen en je emoties een beetje kwijt. Je schiet meer in je hoofd, stapt makkelijker over iets en jezelf heen en de verbinding met je lijf wordt daardoor lastiger te behouden. Maar hij is er nog steeds. 

Emoties kunnen darmklachten geven

Alle ervaring die je opdoet in je leven en alle emoties die daarbij komen kijken moet je verteren. Stel, iemand zegt iets tegen je wat je lastig te horen vindt. Op dit soort dingen moet je vaak even kauwen. Je moet beslissen of je het doorslikt of toch niet. Of je maakt iets mee dat een oude herinnering triggert en pijn oproept. Ook dit moet door je spijsvertering heen en komt dan in de buik aan. Dit soort ervaringen kunnen daarom buikklachten geven.

Soms is de verbinding tussen emoties en buikklachten vrij direct en daarmee duidelijk. Je praat met iemand over iets dat je raakt en prompt krijg je buikpijn of voel je je misselijk en moet je naar het toilet. Vaker is deze verbinding meer diffuus en denk je bij buikgedoe niet meteen aan je emoties of aan dingen die in je leven spelen op dat moment.

Darmklachten kunnen ook emoties geven

De verbinding tussen je darmen en emoties is er ook andersom. Darmklachten en dan met name langdurige darmklachten geven vaak ook emoties. Je wordt er bijvoorbeeld moedeloos of verdrietig van. Op de dagen dat je geen of minder klachten in je buik ervaart voel je je prima en ben je blij met jezelf en je leven. Op de dagen dat je meer gedoe in je buik hebt, zie je het allemaal veel somberder in en vraag je je af of het ooit nog eens over gaat. Je voelt je niet alleen lichamelijk minder lekker maar ook emotioneel.

De hersenen zijn de verbindende schakel

De link tussen de darm en de emoties zijn de hersenen. Het gaat namelijk niet om wat er gebeurt maar om wat jij denkt bij wat je ervaart. Deze gedachten zorgen voor het opkomen van de emoties. Dat geldt zowel als iemand iets heeft gezegd dat jij moeilijk te verteren vindt als bij darmklachten die je ervaart zonder directe aanleiding van wat er op dat moment in je leven gebeurt. 

Chronische darmklachten zijn bijna nooit alleen fysiek

Daarom durf ik wel te zeggen dat langdurige darmklachten bijna altijd ook een psychologische of sociale factor hebben. Niet dat deze darmklachten in je hoofd zitten, maar wel dat er naast een fysieke oorzaak waarschijnlijk ook nog iets anders speelt. En dat moet je dan boven water zien te krijgen. Dat mag je dan zien, doorvoelen en loslaten. Dat is de enige manier om blijvend van je darmklachten af te komen. En hoe fijn zou dat zijn?

Hoe nu verder?

Zit er bij jouw darmklachten ook iets psychologisch of sociaals in de weg? Of heb je sterk het gevoel dat dit zo kan zijn? Ga er dan mee aan de slag. Tune eens bij jezelf in op het moment dat je buikklachten hebt. Wat voel je precies? Wat denk je op dat moment? Komt er een herinnering of ervaring naar boven die je nog niet goed verteerd hebt?

Vind je het fijn als ik met je meedenk? Meld je dan aan voor een gratis online sessie. Dan kijken we samen naar mogelijke oorzaken, zowel fysiek, psychologisch als sociaal, van jouw darmklachten en wat je daaraan zou kunnen doen.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *