De 9 pijlers van gezondheid

Gezondheid, wat is dat eigenlijk? Kunnen we daar een definitie aan geven waar we het allemaal over eens zijn of betekent gezondheid voor iedereen net iets anders? En welke pijlers dragen die gezondheid nu eigenlijk?

Gezondheid is een proces

Ik zie gezondheid als een proces waarin je lichaam, geest en ziel met elkaar laat samenwerken om zo flexibel mogelijk om te gaan met alle invloeden waarmee je in je leven te maken hebt. Gezondheid is voor mij dus niet iets statisch, maar iets dynamisch. Het is continu in beweging op zoek naar de balans op dat moment. Dat kan volgens mij ook niet anders, als ik zie welke aspecten van je lijf, leven en ziel allemaal effect hebben op je gezondheid.

Het lichaam werkt samen aan gezondheid

Gezondheid begint in je darmen, althans dat is een hele bekende spreuk. En daarmee ben ik het ook wel eens. De darmen zijn misschien wel de belangrijkste pijler voor je gezondheid. Maar de darmen werken niet alleen. Ze werken samen met de rest van jou, zowel je lichaam als je ziel. Daarom zijn de darmen slechts één van de pijlers onder je gezondheid.

De andere pijlers zijn wat mij betreft: de bloedsuikerspiegel, hoe je omgaat met stress, de vrouwelijke hormonale cyclus, de schildklier, energiehuishouding, lever, het immuunsysteem en als laatste, maar niet onbelangrijk: de psyche & de ziel.

De samenwerking in je lijf is wederkerig

Samenwerking is geen eenrichtingsverkeer. Dat is in het leven zo en in je lijf niet anders. Neem nu je darmen. Die werken samen met je spijsvertering. Als je darmflora uit balans is, dan verwerk je de vezels in je voeding niet goed. De darmen hebben zo effect op je spijsvertering. En andersom geldt, dat als je je eten niet goed verteert voordat het in de darmen terechtkomt, dat je daarmee je darmflora uit balans brengt. Wederkerig dus, die samenwerking.

De darmen werken ook samen met het immuunsysteem. Een belangrijk deel van je immuunsysteem wordt in de darm gevormd en bepaald. Een goede darmflora zorgt dus voor een goede afweer. Maar ook andersom is er effect. Want een flinke infectie, bijvoorbeeld in je longen, kan het microbioom in de longen uit balans brengen en dat brengt het microbioom in de darmen uit balans. Wederkerig dus.

En zo kan ik eigenlijk alle pijlers van gezondheid aan elkaar koppelen. Tot een heel complex, ingenieus systeem: de mens, jij dus. Hoe mooi is dat? En hoe logisch is het dan dat je bij klachten in je gezondheid naar het geheel gaat kijken in plaats van naar dat ene stukje waar je last van hebt? En natuurlijk, als je je grote teen stoot en die helemaal dik en blauw is, dan hoe je natuurlijk niet meteen te denken aan een disbalans in je darmen of hormoon cyclus. Maar je snapt wel wat ik bedoel toch?

Regelmatig de balans opmaken

Omdat gezondheid dus iets dynamisch is en er zoveel pijlers zijn die een goede gezondheid dragen, is het een buitengewoon goed idee om regelmatig eens de balans op te maken. Hoe staat het eigenlijk met jouw gezondheid? Zijn de pijlers nog een beetje in evenwicht of zitten er uitschieters bij die de hele dynamiek in gevaar brengen? En waar je dan dus iets mee moet….

Zelf maak ik in ieder geval eens per jaar de balans op. Dan loop ik alles eens rustig langs en kijk ik hoe ik ervoor sta. Dat helpt mij om dingen aan te passen voordat ze zo uit spoor gaan lopen dat ik er serieuze klachten van krijg of zelfs ziek van word.

Word ik dan nooit meer ziek? Nou, zo werkt het waarschijnlijk niet, maar ik zit wel veel beter in mijn vel, heb meer energie en voel me veel fitter sinds ik regelmatig eens wat aandacht, tijd en energie in mezelf en mijn gezondheid investeer en daar gaat het voor mij om.

Gratis online workshop ‘De Gezondheidscheck’

Omdat zo af en toe de balans opmaken wat mij betreft dus essentieel is, geef ik op donderdagavond 18 november aanstaande om 20.00 uur mijn gratis online workshop ‘De Gezondheidscheck’.

Hierin ga ik je samen met jou de hiervoor genoemde 9 pijlers van je gezondheid langslopen. Jij kunt dan in het werkboekje dat ik je toestuur eerlijk (heel belangrijk 😉) aangeven hoe het met die pijler staat bij jou.

Na afloop van de workshop heb je een mooi, globaal inzicht in hoe het staat met jouw gezondheid. Welke pijlers hebben aandacht nodig en welke waarschijnlijk niet?

Uiteraard is het geen individuele anamnese en moet je naar de dokter gaan als je serieuze klachten hebt, maar dat snap je waarschijnlijk zelf ook wel. 

Doe je mee?

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/online-workshop-de-gezondheidscheck/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *