De gevolgen van teveel hooi op je vork

Herken je dit? Je hebt een wat drukkere periode in je leven (okay, als je eerlijk bent ligt er eigenlijk echt wel veel te veel hooi op je vork) en de eerste paar dagen lukt het allemaal nog wel maar dan begint het gedonder.

De gevolgen van teveel hooi op je vork

Het wordt lastiger om je hoofd stil te krijgen. In slaap komen ’s avonds vraagt net iets meer tijd of je wordt midden in de nacht zomaar wakker. Je lontje wordt overdag kalm aan iets korter en voor die afspraak met je vriendin heb je echt geen puf meer, dus die zeg je af. Gezond eten zou een goed idee zijn, dat weet jij ook wel, maar mijn hemel hoe moet je dat nu weer doen? Dan toch maar even een snelle hap, die ene keer kan geen kwaad. Je buik reageert meteen (en niet positief) en je voelt je er ook niet echt tof onder allemaal.

Zo begint het vaak. Het is (te) druk, we zetten een tandje bij en maken ruimte in onze agenda voor de dingen die MOETEN. Dat gaat bijna altijd ten koste van de dingen die fijn zijn: meer rust, goed eten, lekker bewegen en fijne contacten met de mensen die er echt toe doen in ons leven.

Stress die voortduurt geeft klachten

In mijn praktijk zie ik zonder uitzondering bij alle klanten die al een hele tijd allerlei vage en minder vage klachten hebben, dat stress een belangrijke rol speelt. Nou zijn mijn klanten stuk voor stuk hele slimme mensen die het beste met zichzelf voor hebben en zo goed mogelijk voor zichzelf zorgen. Toch blijft het aanpakken van hun stress iets waarvoor ze nog lang niet altijd een goede en vooral blijvende aanpak hebben gevonden. En ik snap dat wel. In onze maatschappij waarin alles steeds sneller moet en je minstens 20 verschillende rollen moet spelen wil je er een beetje bij horen, is ontspannen lang niet altijd zo simpel. En als het je niet lukt om regelmatig te ontspannen, dan ligt een burn out of chronische ziekte uiteindelijk altijd op de loer. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen.

In mijn vorige blogpost heb ik je laten zien dat het BERN model een mooie basis kan zijn om ontspanning een vaste basis in je leven te laten zijn. Weet je nog? De 4 pijlers zijn: Behavior (gedrag/ leefstijl), Excercise (bewegen), Relaxation (ontspanning) en Nutrition (voeding en voedingssupplementen). Alle pijlers zijn (even) belangrijk. Toch wil ik er graag Voeding even uitlichten.

Hoe voeding helpt beter om te gaan met stress

Een lichaam in tijden van stress heeft heel veel en vooral de juiste voedingsstoffen nodig. Er moeten namelijk stresshormonen worden gemaakt. Stress kost heel veel energie. De bouwstoffen om energie te maken moet je dus ook eten (en dat is niet een mars of snikkers ;-)). Er zijn communicatiestoffen in je hoofd nodig die de boel weer tot rust kunnen brengen en er zijn bouwstoffen nodig om te kunnen ontspannen. Ontspannen kosten overigens meer energie dan inspannen, dus dan snap je wel waarom dat bij stress ineens een heel stuk lastiger wordt.

Gelukkig kun je alle bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om stress in goede banen te leiden en om daarna te ontspannen heel makkelijk gewoon eten. En daar hoef je ook niet urenlang voor in de keuken te staan of allerlei rare, exotische ingrediënten voor in huis te halen.

Eet bijvoorbeeld in de ochtend eens een bakje kokosyoghurt (dat kun je zelf maken maar ook bij de natuurwinkel halen of zelfs bij Albert Hein) met blauwe bessen, een handje gehakte (en geroosterde) noten, wat geroosterde pompoenpitten en een theelepel macapoeder.

Tussen de middag neem je een zak gemengde sla, daar doe je wat komkommer, avocado, mango en wat garnalen bij. Lekker aanmaken met peper, zout en een goede extra vierge olijfolie en je hebt een mooie lunch met alles dat je lijf nodig heeft.

En ’s avonds kun je bijvoorbeeld mijn gesmoorde prei met pesto, gekruide bloemkoolrijst en vis eten.

En als klapper op de vuurpijl: HET voedingsmiddel bij uitstek bij stress is een stukje (nee, geen hele reep!) CHOCOLA. Ergens wist je dat al toch? Dan heb ik het natuurlijk niet over een chocoladereep barstens vol met suiker en kunstmatige toevoegingen. Ik heb het over een eerlijk en puur stukje chocolade (minimaal 70% cacao). Of je maakt mijn chocoladebrokken…. echt, ik weet zeker dat je daar niet vanaf kunt blijven ;-).

Meer weten?

Er is natuurlijk veel meer te zeggen over welke voeding wel en niet handig is om te eten als je last hebt van stress. En vooral ook waarom dat zo is, zodat je zelf gezonde keuzes kunt maken. Ook over de andere pijlers van het BERN model is nog best het een en ander te vertellen, maar dat is weer voeding voor een andere blog. Kun je daarop niet wachten? Meld je dan aan voor een GRATIS sessie met mij. In een Skype of FaceTime gesprek van maximaal 30 minuten geef ik je dan minimaal 2 gouden tips die je in jouw leven kunt toepassen om beter om te kunnen gaan met stress. Aanmelden kan hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *