Waarom smoothies en ander vloeibaar voedsel een slecht idee is

Smoothies en ander vloeibaar voedsel. Steeds vaker zie ik er reclame voor. Deze week nog. Ik was lekker aan het wandelen buiten, toen mijn oog viel op een reclame voor een drink-maaltijd. De slogan was “eet drink smakelijk” en verder stond erop de manshoge flyer “1 flesje. 1 maaltijd” en op de verpakking van het product zelf (een flesje met iets erin) stond “this is food”…. Alles om jou als kijker er maar van te overtuigen dat het echt voeding is. 

Als het zoveel aandacht vraagt om jou daarvan te overtuigen, dan zal daar wel een reden voor zijn nietwaar? En dat is ook zo. Voor je lijf zijn dit soort producten namelijk niet voedend. Waarom dat zo is, ga ik je uitleggen.

Je spijsvertering begint in de mond

Een goede spijsvertering (wat essentieel is voor een fijne darmwerking) begint in de mond. Het begint ermee dat je op je eten kauwt. Daardoor produceer je meer en andersoortig speeksel dan wanneer je niet kauwt. Dit andere speeksel bevat amylase. Dat is een enzym dat je helpt om de koolhydraten in je voeding (groenten, fruit, granen, aardappels) te verteren. 

De kauwbeweging geeft de rest van het lichaam ook het signaal dat er eten aankomt. En dat is heel fijn, want dan zijn de overige organen in je spijsverteringskanaal voorbereid. Ze kunnen hun werk dan beter doen.

Als je smoothies of een ontbijtdrank neemt met als bedoeling dat dit voeding is voor je lijf, dan mis je dus belangrijke stappen om je spijsvertering goed te laten werken. Je lijf denkt bij smoothies dat er drinken aankomt en het blijkt voedsel te zijn. Bij veel mensen geeft dit soort ‘niet-eten-maar-drinken-voeding’ gedoe in de spijsvertering en daarmee in darmen. Al het eten dat namelijk niet goed is verwerkt in de spijsvertering zorgt namelijk voor verstoring van je darmflora.

Vloeibaar ‘voedsel’ zoals smoothies mist vezels

Een ander groot probleem met smoothies en andere vloeibare producten is dat ze vezels missen. Vezels zijn essentieel om je darmflora te voeden, zodat zij in ruil daarvoor energie, vitamines en je afweer regelen. Heel belangrijk dus. Bij vloeibaar voedsel doe je jezelf en je darmen dus flink tekort.

Een snelle hap raakt slecht verteert

De achterliggende gedachte achter smoothies en ander vloeibaar ‘voedsel’ is dat het lekker snel is. Je hebt het druk en tijd nemen om echt in alle rust te eten is er misschien niet altijd bij. De voedselindustrie en foodies op internet spelen daar handig op door het promoten van allerlei varianten van vloeibaar ‘eten’. 

Probleem is alleen dat als jij even hap-snap je vloeibare ‘maaltijd’ naar binnen schuift, je lichaam in de actiestand staat. Je hebt immers haast en nog meer te doen. Deze actiestand betekent dat je zenuwstelsel sympatisch gaat functioneren. Het staat dan in de fight/flight stand, klaar om te vechten of te vluchten. In deze stand kan je lichaam het eten niet verteren.

Om je eten te verteren en je spijsverteringskanaal op alle onderdelen goed te laten werken, moet namelijk je parasympatische stand van het zenuwstelsel aan staan. De stand die hoort bij rest and digest. En dat kan niet als het sympatische deel van je zenuwstelsel actief is.

Geen smoothies dus, maar wat dan wel?

Voor een goede spijsvertering (en daarmee voor blije darmen) moet je je houden aan deze 3 basisregels:

  1. Op eten moet je een tijdje kauwen voordat je het kunt doorslikken. 
  2. Voedsel moet zoveel mogelijk vezels bevatten.
  3. Voor eten neem je de tijd en je zorgt ervoor dat je zo relaxt mogelijk bent als je het doet. 

Laat al die vloeibare verzinsels dus lekker staan.

Gun jij jezelf echte voeding en een rustmomentje om die voeding ook echt tot je te nemen? 

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *