Eerst moet ik nog…
Regelmatig praat ik met mensen over hoe het met hen gaat. Vaak is dat omdat ze al jaren klachten hebben en daar best wel last van hebben. Als ik ze vraag om een cijfer te geven aan de hoeveelheid last die ze in hun dagelijks leven van die klachten hebben, dan is dat cijfer vaak heel hoog. Ik vraag ze een cijfer te geven tussen 0 en 10, waarbij 0 staat voor helemaal geen last en 10 voor zoveel last dat ze er eigenlijk niet mee verder kunnen zo. Dat is nog al wat, niet? “Er niet mee verder kunnen zo….” Meer dan eens geven mensen de impact van hun klachten op hun leven een 8 als score. Best fors als je het mij vraagt. En wat me dan het meest verbaast is, dat als ik ze dan vraag of we daar samen eens wat aan zullen gaan doen, een grote groep mensen dan zegt “Ja dat zou ik nou heel graag willen, maar eerst moet ik nog…” en dan komen er allerlei redenen waarom het nu niet kan om met hun klachten aan de slag te gaan. Waarom het nu hun tijd niet is.
… en pas daarna ben ik zelf aan de beurt
Die redenen kunnen heel plausibel zijn en ze klinken meestal heel logisch. Als ik ze mag samenvatten, dan komen ze er in de kern op neer dat er nog eerst iets anders ‘moet’ voor ze zelf aan de beurt zijn. En op zichzelf snap ik dat ook nog wel. Het leven dat wij leven is hectisch en dynamisch. Je holt vaak van hot naar her en veel mensen houden de boel maar net op de rit. Om dan ook nog eens met je voeding en leefstijl aan de slag te gaan, klinkt als net een brug te ver. Begrijpelijk toch?? Of misschien niet….
Als je nu een klein beetje afstand neemt en nog eens leest wat hiervoor staat, dan zeggen deze mensen eigenlijk tegen zichzelf: “Jij bent op dit moment niet het belangrijkste in mijn leven. Eerst moet jij nog….”. Ze zetten zichzelf opzij voor iets of iemand anders. Het is een beetje als zitten in een vliegtuig waar de cabinedruk wegvalt en waarbij je er dan voor kiest om eerst alle mensen om je heen te helpen met het opzetten van hun zuurstofmasker voor je er zelf een pakt. Heel attent van je allemaal, maar je gaat er zelf aan onderdoor. Niet voor niets zegt de stewardess voor vertrek van het vliegtuig dat bij het wegvallen van de cabinedruk de zuurstofmaskers beschikbaar komen en dat je dan eerst je eigen masker op moet zetten voor je de mensen om je heen daarmee gaat helpen. Je kunt namelijk alleen goed voor je omgeving zorgen als je eerst goed voor jezelf hebt gezorgd. Pas dan ben jij namelijk op je best en kun je het beste geven aan iets of iemand anders.
En als dat moment nou niet komt?
Bovendien vraag ik me af of je bij deze manier van naar jezelf kijken wel ooit zelf aan de beurt bent. Want is het niet zo dat er altijd wel iets is dat eigenlijk net een beetje in de weg zit in je leven of onhandig uitkomt? Een ziek familielid, een vakantie die aanstaande is, een ontwikkeling op je werk, een te druk leven, noem het maar op. Dat heb je nu, dat heb je volgende maand, dat heb je volgend jaar. Als je dat steeds voor laat gaan op aandacht geven aan de signalen die je lichaam je geeft, wordt het dan niet steeds moeilijker om alle ballen in de lucht te houden? Krijg je dan niet steeds meer klachten waar je dan geen tijd voor hebt om iets aan te doen? En doe je jezelf daarmee niet ontzettend tekort?
Het is vaak makkelijker te doen dan je denkt
Je moet ook niet vergeten, dat ‘je voeding en leefstijl aanpassen’ vaak ook veel ingewikkelder klinkt dan het is. Het is lang niet altijd groots en meeslepend. Binnen de kPNI hebben we niet voor niets de slogan ‘In de kleinste verandering zit vaak het grootste verschil’. Meer dan eens heb ik gezien dat dit in de praktijk zo werkt. En als er wel grotere dingen nodig zijn en je inderdaad je voeding en leefstijl wat meer moet gaan aanpassen, dan is het meestal goed mogelijk om eerst een ‘quick win’ in te zetten. Dat is iets redelijk kleins dat al snel positief effect heeft en waardoor er ruimte komt om aan de ‘slow win’, de voeding en leefstijl oplossing, te werken. En dat doe je natuurlijk niet alleen. Daar help ik je dan bij. Klinkt het zo al weer meer haalbaar? Want dat is het in bijna alle gevallen ook, als je maar bereid bent om te kijken naar hoe het wel kan en bereid bent om jezelf iets meer op de agenda te zetten.
Samen ‘sparren’ over hoe het wel kan?
Ik weet dat het kan en gun het jou ook. Dus heb jij al jaren allerlei klachten waar je heel graag vanaf wilt en wil je eens met mij sparren wat er mogelijk is? Meld je dan aan voor een GRATIS sessie. Dat kun je doen via onderstaande link. Dan kijken we meteen naar hoe het binnen jouw drukke leven past om met deze klachten aan de slag te gaan. Als je gaat denken in mogelijkheden, dan liggen de mogelijkheden vaak echt voor het oprapen. Je moet ze alleen nog even zien.
https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!