Eet jij wel genoeg jodium?
Jodium….. het is een onderwerp dat altijd in mijn trajecten op enige moment aan de orde komt. Want als je met je voeding aan de slag gaat, dan kan dat zomaar tot gevolg hebben dat je minder jodium binnenkrijgt dan voorheen. Het is overigens de vraag of er in je oude voedingspatroon wel genoeg jodium zat maar goed….
Waarom is jodium belangrijk voor je?
Jodium is een essentiële voedingsstof voor een goede gezondheid. Het heeft ongelooflijk veel functies in je lijf. Zo heb je het nodig om schildklierhormonen te kunnen maken. Onvoldoende jodium kan er zo toe leiden dat je onvoldoende schildklierhormonen hebt en je schildklier trager gaat werken. Daar krijg je allerlei klachten van.
Het is ook belangrijk voor een goede werking van je hersenen, zodat je een beetje goed kunt blijven nadenken. Verder hebben je zenuwstelsel, je huid en je energiehuishouding jodium nodig om goed te kunnen werken. Jodium is tot slot een belangrijke anti-oxidant en werkt antibacterieel.
Goed dus om ervoor te zorgen dat je er voldoende van hebt.
Waaraan herken je een jodiumtekort?
Omdat jodium bij zoveel functies in het lichaam betrokken is, is het niet eenvoudig om een jodiumtekort te herkennen. De klachten zijn namelijk nogal algemeen en kunnen allerlei oorzaken hebben. Maar als je bijvoorbeeld altijd koude handen en voeten hebt, een droge huid hebt en droog, breekbaar haar, dan moet je zeker aan een jodiumtekort denken. Maar ook als je meer moeite hebt met nadenken, concentreren en onthouden dan kan dat een signaal zijn om even te kijken naar de hoeveelheid jodium in je voeding.
Voeding waar jodium in zit
Jodium komt in Nederland van nature niet uitbundig voor in de voeding. Daarom is er lange tijd jodium aan het brood toegevoegd. Maar ja, als je mij al een tijdje volgt en je voeding misschien wat hebt aangepast, dan eet je waarschijnlijk minder (of misschien wel geen) brood. Ook heb je wellicht je keukenzout vervangen door zeezout of Himalaya zout. Helaas zit daar nagenoeg geen jodium in. Gelukkig zijn er voldoende andere voedingsmiddelen waar jodium in zit.
Eigenlijk moet je bij jodium in de voeding gelijk denken aan de zee. Zeewater is rijk aan jodium en zeevoeding daarmee ook. Zo is kabeljauw een mooie bron van jodium, net als verschillende soorten zeewieren en zeegroenten zoals lamsoor en zeekraal. De hoeveelheid jodium in zeewier en zeegroenten verschilt wel heel erg dus afwisselen is daarbij heel slim.
Teveel jodium is ook niet goed
Het enige waar je wel voor moet oppassen is dat je niet teveel jodiumrijke voeding gaat eten, want dan kun je teveel jodium binnenkrijgen. Daardoor kun je je schildklier op hol jagen en daar krijg je allerlei vervelende klachten van. Ben daarom met name met het eten van zeewier voorzichtig en eet daar slechts kleine beetjes van en bijvoorbeeld om de dag. Meestal staat op de verpakking van zeewier wel vermeld hoeveel je ervan moet gebruiken.
Hoe gebruik je zeewier?
Voor veel mensen is het eten van zeewier nieuw. Dus dan komt al gauw de vraag op hoe je dat moet gebruiken. Zelf gebruik ik zeewier graag als bijgerechtje bij een visgerecht. Dus als ik een stukje vis bak, dan roerbak ik in een andere pan wat gesnipperde sjalot, een beetje knoflook en wat zeekraal of lamsoor. Of ik doe wat gedroogde zeewier over mijn salade. En als je graag soep maakt, dan kun je daar een stukje kombu in laten meekoken zodat de jodium die daarin zit in je soep terechtkomt. Op die manier is het eigenlijk toch wel simpel om wat meer jodiumvoeding te eten.
Of wat denk je van zeewierpasta met radijsjes en grote garnalen?
Vragen over een jodiumtekort?
Denk jij nu na het lezen van deze blog dat jouw klachten misschien wel met een jodiumtekort te maken kunnen hebben, meld je dan aan voor een gratis online sessie, dan kijk ik even met je mee en krijg je alvast 2 tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!