Eet jij wel voldoende vezels?
Als mensen horen dat ik al ruim 10 jaar geen granen eet, dan krijg ik vaak heel goed bedoelde, bezorgde vragen die met vezels te maken hebben. “Eet jij dan wel genoeg vezels?” is de meest gehoorde vraag. Want de meeste mensen weten wel dat granen vezels bevatten en dat je die nodig hebt. Misschien vraag jij je voor jezelf ook wel af of je genoeg vezels binnenkrijgt als je wat minder brood, pasta of muesli eet.
Laten we daarom eens kijken naar voedingsvezels.
Wat zijn vezels eigenlijk?
Vezels zijn complexe koolhydraten (complexe suikers) die in onze voeding zitten. Complex wil hier zeggen dat er heel veel glucosemoleculen aan elkaar zitten. En die moet je allemaal losknippen wil je ze als energie kunnen opnemen in je lichaam. En voor dat losknippen heb je enzymen nodig. Hoe langer de keten van glucosemoleculen, hoe meer enzymen je nodig hebt en dus hoe complexer het koolhydraat is.
Je hebt verschillende soorten vezels: zij die oplosbaar zijn in water en zij die dat niet zijn. Je hebt vezels die gefermenteerd worden in je darm en die dat niet worden. Allemaal hebben ze hun eigen functie. Een ding hebben ze echter gemeen en dat is dat jij ze niet kunt verteren. En voor je nu bedenkt dat je ze dan dus wel kunt missen…..
Een gezonde darm kan niet zonder vezels
Vezels zijn van essentieel belang voor de beestjes die in je darm leven: je darmflora. En aangezien jij voor een buitengewoon groot deel uit deze flora bestaat, is het zaak om die goed te eten te geven. In ruil daarvoor maakt die flora van jou dan bijvoorbeeld bepaalde vetzuren aan (zogenaamde korteketenvetzuren). Die vetzuren zorgen voor energie in jouw darm, zorgen voor een gezonde darmwand en helpen om het immuunsysteem in je darm (daar waar het allemaal begint) op orde te houden. Heel belangrijk dus, die korteketenvetzuren.
Vezelrijke voeding
Granen bevatten inderdaad vezels. Met name vezels die niet oplosbaar zijn. Deze vezels nemen wel veel water op. Daarmee zorgen ze voor meer ontlasting en prikkelen ze het darmslijmvlies om je ontlasting sneller naar de uitgang te ‘bonjouren’. Dat kan helpen als je vaak obstipatie hebt, maar bij een gevoelige darm kun je dan bijvoorbeeld diarree krijgen. Beetje jammer….
Vezels die wel oplosbaar zijn, leveren vaak veel minder klachten op. Ze vormen een soort gel in je darm en zorgen daarmee voor een betere vorm van je ontlasting. Ze helpen je om de perfecte ‘sigaar’ te produceren in de pot.
In groenten, fruit, noten en zaden zitten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Als je minder granen eet, zul je waarschijnlijk veel meer van deze voeding gaan eten. Met die vezels zit het dus meestal wel goed. Tenzij je natuurlijk te weinig groenten en fruit eet…..
Sinds ik geen granen meer eet, eet ik dagelijks forse hoeveelheden groenten. Minimaal 500 gram per dag en vaak veel meer. Over die vezels maak ik me dus geen zorgen ;-).
Vezels kunnen darmproblemen geven
Het is dus heel belangrijk voor je darm om voldoende van de juiste vezels te eten, dat heb je nu wel begrepen denk ik. Veel mensen hebben echter last van hun buik als ze meer vezels gaan eten. Ze krijgen gedoe in hun buik: gerommel na het eten, pijnklachten, gasvorming, diarree of juist obstipatie. Heel onhandig allemaal.
Helaas is het gevolg dan vaak dat ze (weer) minder vezels gaan eten. Dat lijkt te helpen. De buikklachten worden minder en dat lijkt een goed signaal. Toch is het dat meestal niet. Hoe minder voeding je voor je eigen gezonde flora eet, hoe minder deze flora zich lekker thuis voelt in jouw darm. De flora gaat niet voortplanten en kwijnt als het ware een beetje weg. Zo kan een disbalans in je darmflora heel makkelijk ontstaan en die geeft dan na een tijdje weer dezelfde darmklachten. Of erger, je ontwikkelt op termijn een heuse ziekte….
Ga op zoek naar de oorzaak en pak die aan
Vaak is dat te voorkomen door te kijken naar de oorzaak van de darmklachten. Waarom kun jij niet goed tegen (meer) vezels? Is je spijsvertering wel op orde of loopt die gewoon niet helemaal goed? Is je flora nog een beetje in balans of is het een rommeltje geworden in jouw darm? En als je dat aanpakt, dan kun je kalm aan weer meer vezels eten zonder gedoe in je buik. Wel zo prettig. Voor jou en je flora.
Heb jij na het lezen van deze blog vragen over jouw darmklachten en of die te maken hebben met het niet goed kunnen verteren van vezels? Meld je dan aan voor een gratis Zicht op herstel sessie, dan sparren we samen over mogelijke oorzaken en wat je eraan zou kunnen doen.
Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!