Eiwitten

Ziek zijn is topsport. Ja, je leest het goed. Ziek zijn is voor je lijf net zo intensief als het bedrijven van topsport.

Als je ziek bent of al jaren allerlei klachten hebt die maar niet overgaan, dan is je lichaam ontzettend hard aan het werk om de boel weer op de rit te krijgen. Zelfs als jij aan je klachten merkt dat dit nog niet zo goed lijkt te lukken. Dit harde werken kun je vergelijken met topsport.

Topsport vraagt om het eten van eiwitten. Die zijn daar nodig om de spieren te herstellen. Ziek zijn of chronische klachten hebben vraagt ook om het eten eiwitten. Waarom is dat dan?

De rol van eiwitten in je lijf

Als je kijkt naar het lichaam, dan is dat opgebouwd uit cellen. Die cellen vormen weefsels en die weefsels vormen je organen. Om die cellen, weefsels en organen te kunnen bouwen, herstellen en onderhouden zijn eiwitten nodig.

Eiwitten zijn dus de bouwstoffen voor een groot deel van je lijf.

Die cellen, weefsels en organen moeten ook met elkaar samenwerken. Je wilt namelijk dat je lijf als een organisch geheel werkt en dat alles op elkaar is afgestemd. Om dat te kunnen, moeten je cellen, weefsels en organen goed met elkaar communiceren. Daarvoor gebruiken ze hormonen en andere communicatiestoffen. Ook de cellen van je immuunsysteem maken gebruik van dit soort communicatiestoffen om haar werk te doen. Het merendeel van onze communicatiestoffen zijn gemaakt van eiwitten.

Deze communicatiestoffen maken gebruik van receptoren om hun boodschap door te geven aan je cellen. Zonder receptoren kan het signaal niet worden ontvangen. Ook deze receptoren zijn gemaakt van eiwitten.

Je snapt inmiddels wel dat eiwitten heel belangrijk zijn voor je lijf en waarom je die, juist als je ziek bent of langdurige klachten hebt, voldoende nodig hebt.

Het soort eiwit maakt uit

Eiwitten komen zowel in plantaardige als in dierlijke voeding voor. Ze zitten bijvoorbeeld in peulvruchten, noten, zaden en pitten. Maar ook in eieren, vis, gevogelte en vlees.

Je lichaam kan de eiwitten die je eet pas gebruiken als jij die eiwitten goed hebt verteerd. Door verteren knip je de eiwitten op in hele kleine bouwsteentjes. Die noemen we aminozuren. Het lichaam maakt uit die losse aminozuren weer nieuwe eiwitten en wel die eiwitten die je nodig hebt voor groei, herstel en het maken van communicatiestoffen en receptoren.

Het menselijke spijsverteringsstelsel is gemaakt om eiwitten van dierlijke oorsprong goed te kunnen verteren. Eiwitten uit plantaardige oorsprong zijn veel moeilijker op te breken tot de kleine bouwsteentjes die je lijf nodig heeft. Heel veel mensen kunnen dat niet zo goed.

Zeker als je dus een hogere eiwitbehoefte hebt, omdat je bijvoorbeeld al jaren met bepaalde klachten of ziekten te maken hebt, is het belangrijk om vooral eiwitten te eten die je lichaam makkelijk en goed kan verwerken. Vis is dan het eiwit dat het beste lukt. Eieren en gevogelte komen daarna. Vlees is van de dierlijke eiwitten het lastigste te verteren, maar nog altijd beter dan plantaardige eiwitten.

Hoeveel eiwit je nodig hebt

En dan kom je natuurlijk uit op de ‘ham-vraag’. Hoeveel eiwit heb ik dan nodig voor al die reparatiewerkzaamheden en die communicatiestoffen? Dat is helaas niet op voorhand te zeggen. Dat hangt echt af van je persoonlijke situatie. Hoeveel klachten zijn er en hoe ernstig zijn die? Hoe actief ben je? Hoe oud ben je? Doen je nieren het goed? Is je maagzuur op orde? Etc.

Het bepalen van jouw optimale hoeveelheid eiwitten is dus maatwerk.

Als algemene richtlijn kun je wel aanhouden dat je in ieder geval je gewicht in kilogrammen aan grammen eiwitten per dag moet eten. Dus stel dat je 65 kilo weegt, dan moet je minimaal 65 gram eiwit per dag eten. Daarbij moet je je bedenken dat 100 gram kipfilet maar 21 gram eiwit bevat. Het is dus even puzzelen….

Let er wel op dat teveel eiwitten eten ook weer schadelijk kunnen zijn voor je lijf. Dus als je denkt dat jouw lijf wel meer dan de minimale hoeveelheid eiwit nodig heeft, laat je dan adviseren door een deskundig orthomoleculair therapeut.

Heb jij al jaren allerlei klachten en wil je daar met voeding iets aan gaan doen? Meld je dan aan voor een gratis Online sessie, dan kijk ik even met je mee wat de oorzaak kan zijn en hoe je dat het beste zou kunnen aanpakken.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *