Fris en fruitig door de overgang (ja, dat kan…!)

De overgang…. voor veel vrouwen een fase in hun leven waar ze niet naar uitkijken. Ze horen om zich heen allerlei verhalen waar ze niet echt blij van worden. En voor je nu denkt dat je daar te jong voor bent…. de overgang begint veel eerder dan je misschien denkt.

Als je kijkt naar de klachten die allemaal kunnen komen kijken bij de overgang, dan snap ik wel dat veel vrouwen denken “Waar kan ik het vinkje zetten waarmee ik dit allemaal uitzet?”.

Gelukkig kun je de overgang ook echt fris en fruitig doorkomen. Sterker nog, het kan een hele mooi fase in je leven zijn. Een fase van groei en creativiteit. Een fase waarin je de verbinding met jezelf veel beter vindt en bestendigt. Een fase waar je met dankbaarheid op terug kunt kijken. Heus…..

Wat is de overgang?

De overgang is de periode waarin je menstruatiepatroon verandert en uiteindelijk volledig stopt. Het is een relatief korte periode. Veel vrouwen hebben echter veel langer signalen van hun lichaam dat er iets aan de hand is. En het begint vaak al op een leeftijd waarop je nog niet meteen aan de overgang denkt, namelijk ergens vanaf je 35e jaar.

Deze periode vanaf je 35e jaar noemen we de peri-menopauze. Het is de fase waarin je hormonaal al aan het veranderen bent. De hormoonspiegels in je bloed schommelen in deze periode soms fors en dat geeft instabiliteit in hoe je je maandcycli ervaart. De ene maand voel je je als vanouds en heel gezellig. Je libido doet leuk mee en alles voelt sexy. De volgende maand ben je prikkelbaar, emotioneel, snel geïrriteerd en moet je je libido ergens op zolder achter het schot zien terug te vinden.

Oorzaken van overgangsklachten

Vaak wordt gedacht dat overgangsklachten het gevolg zijn van een verandering in je hormonen. Dat is een hele logische gedachte. Die veranderende hormoonhuishouding speelt natuurlijk een rol. Maar dat is het niet alleen.

Er is namelijk ook een grote groep vrouwen die zonder er ook maar iets van te merken door de overgang heen gaat. Ook bij deze vrouwen verandert de hormoonhuishouding. Toch hebben zij geen klachten. De menstruatie stopt gewoon en dat was het dan. Als de overgangsklachten (alleen) door de veranderende hormoonspiegels zou komen, dan zouden we deze klachten allemaal moeten hebben. En dat is dus niet zo.

De oorzaak van overgangsklachten ligt veel vaker (vooral) ergens anders:

  1. er is sprake van (daar is het weer:) chronische stress;
  2. de regulatie van je bloedsuikerspiegel is verstoord (je kunt geen maaltijd overslaan en hebt altijd iets te eten in je tas als je van huis gaat);
  3. je darmflora is uit balans;
  4. een verkeerd voedingspatroon, waardoor ook tekorten zijn ontstaan in essentiële bouwstoffen;
  5. een ongezonde leefstijl waarin je veel te veel zit en veel te weinig beweegt.

Eerste hulp bij overgangsklachten

Gelukkig kun je zelf veel doen om overgangsklachten te verminderen.

Je kunt je voeding aanpassen, zodat je meer gevarieerd eet en alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk dan in ieder geval aan voldoende gezonde vetten, zodat je ook bouwstoffen hebt voor energie, voor het aanmaken van hormonen en voor het goed laten werken van je hoofd.

Je kunt meer gaan bewegen. Dat is niet alleen goed voor je conditie, maar ook goed voor het ontgiften van gebruikte hormonen door de lever. Bewegen is ook goed om de samenstelling van je darmflora te verbeteren.

Uiteraard moet je eventuele chronische stress aanpakken (iets kleins hou je altijd ;-)). Hoe kun je meer ontspannen in je leven? Stel jezelf die vraag eens als je rustig een momentje voor jezelf neemt en voel welk antwoord er komt.

Wat ook belangrijk is in de fase voorafgaand aan en in de overgang, is dat je kijkt naar zingeving. Wie ben jij eigenlijk nu? Waar loop jij warm voor? Heb je daar voldoende ruimte voor in je leven en hoe kun je die ruimte creëren? En hoe kun je jouw nieuwe IK helemaal omarmen?

Workshop ‘Vrouw zijn rondom de overgang’

Over dit soort dingen en meer gaat de workshop ‘Vrouw zijn rondom de overgang’ die ik samen met transitiecoach Marjoke Smits van Ik & de Ander.

De workshop is uitsluitend bedoeld voor vrouwen van 40 tot 55 jaar die allerlei klachten hebben waarvan ze denken dat die te maken hebben met de (aanstaande) overgang. Vrouwen die zich herkennen in de aanvullende tekst op de aanmeldpagina en die wel klaar zijn met hun klachten en ermee aan de slag willen.

Iets voor jou? Doe dan mee.

Aanmelden kan hier: https://www.subscribepage.com/vrouwzijnrondomdeovergang

Weet je iemand voor wie dit ook interessant is? Stuur deze blog dan gerust even door.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *