Gebruik jij al een neti pot?

Nu het najaar begonnen is, zie ik allerlei reclames opduiken voor dure neusdouches. Dat zijn van die kunststof verpakkingen met ‘zeewater’ erin om je neus mee te spoelen. Heb jij ze ook gezien? Misschien heb je gedacht dat dit alleen iets is voor als je verkouden bent, maar een neusdouche is ook heel fijn om te gebruiken als middel om je neusholtes goed schoon te houden. En dat klinkt niet alleen fris, dat kan ook helpen om infecties te voorkomen.

Zelf gebruik ik hiervoor al een hele tijd een neti pot. Dat is een klein kannetje van keramiek. Het ziet er een beetje uit als een lampje van Aladdin ;-). Het is een veel goedkopere oplossing dan die dure, wegwerp neusdouches en het werkt super! Voor de prijs van een gemiddelde wegwerp neusdouche heb je ook een neti pot. Daar kun je vervolgens jaren mee vooruit.

Waarom je je neus zou spoelen?

Maar waarom zou je nou eigenlijk je neus spoelen?  Of zoals mijn partner het noemt ‘je neus flossen’…. ;-).

In je neus verzamel je bij elke inademing allerlei stofjes, vuiltjes en ziekmakende beestjes die in de lucht rondhangen (jak!). Je kunt natuurlijk je neus snuiten om te proberen dit zo goed mogelijk kwijt te raken, maar dat is lang niet altijd voldoende. Met een neusdouche reinig je je neus aanvullend. Dit kan een extra steuntje zijn om te voorkomen dat je een infecties, zoals een verkoudheid, oploopt. Ook bij hooikoortsklachten kan het regelmatig spoelen van je neus goed helpen. Een aantal van mijn klanten met hooikoortsklachten heb ik er fors van zien opknappen. Ook mensen die vaak last hebben van een verstopte neus of holte-gedoe kunnen er baat bij hebben.

Je zult merken dat je meer lucht hebt, als je neus goed schoon is.

Spoelen met ‘zeewater’

Je spoelt je neus met een zoutoplossing. In marketingtermen zie ik dan dat dit ‘zeewater’ wordt genoemd, maar ik weet niet helemaal of dat nou wel echt klopt ;-). Wat ik wel weet, is dat je je neus spoelt met water waarin zeezout is opgelost. Meestal wordt geadviseerd om een theelepel zout op te lossen in 200 ml water of 9 gram in 1 liter water.

Zelf maak ik de zoutoplossing steeds per liter en bewaar ik die in de koelkast. Als ik mijn neus ga spoelen, dan verwarm ik 125 ml van die oplossing even een beetje op. Het is het beste om je neus te spoelen met lauw water.

Hoe je een neti pot gebruikt

Als je je neus gaat spoelen, dan ga je met je hoofd schuin (oor richting schouder) en een beetje naar voren boven een wasbak hangen. Je zet het kannetje tegen het bovenste neusgat aan en doet je mond open. Adem in en giet daarna(!) rustig het water in je neus terwijl je langzaam uitademt.

Het water gaat van het bovenste neusgat via de neusholtes naar het onderste neusgat en loopt van daaruit de wasbak weer in. Als je kannetje half leeg is (dat moet je even op gevoel doen), haal je het kannetje van je neusgat af. Je brengt je hoofd naar het midden (blijf wel voorover hangen) en laat het water uit je neus lopen. Dan herhaal je dit aan de andere kant. Blijf ondertussen rustig door je mond in- en uitademen.

Als je je neus aan beide kanten hebt gespoeld, dan snuit je hem zachtjes maar goed om al het water er uit te krijgen. Heb je wat water in je mond gekregen, dan spuug je dat uit.

Andere zelfzorg voor het najaar

Het najaar is de tijd waarin we minder buiten zijn, weinig zon hebben en mede daardoor ook makkelijker wat oplopen. Verkoudheden, griep, buikgriep: het komt allemaal meer voor in deze tijd van het jaar. Daarom is het denk ik slim om juist in deze periode nog beter voor jezelf te zorgen. In een blog eerder dit jaar schreef ik daar al over. Misschien is het leuk om die er nog eens bij te pakken.

Als je het wat grootster aan wilt pakken, omdat je al jaren allerlei klachten hebt waar je met voeding en leefstijl iets aan wilt gaan doen, meld je dan aan voor een gratis online sessie met mij. Dan kijk ik even met je mee en krijg je meteen 2 tips speciaal op jouw situatie gericht.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *