Gezellig snacken voor de buis

Vroeger keek ik elke zaterdagavond naar Eigen Huis en Tuin. Geweldig vond ik dat. Ik sloeg geen aflevering over. Wat het mede zo gezellig maakte was dat we dan ondertussen een soort tapas-achtige maaltijd aten. De salontafel stond vol met allerlei hapjes en al knabbelend keken mijn partner en ik dan naar allerlei klussen in en om het huis.

We hadden zelfs een heuse term voor wat we op dat moment aten. Dat was ons ‘Eigen Huis en Tuin-menu’. Het bestond uit afbak-stokbrood, franse kaasjes, tomatensalade, gehaktballetjes in tomatensaus van Mora (ja, heus!) en als toetje chocolademousse. Geweldig vond ik dat.

Later, toen ik mijn voeding ging aanpassen en granen, zuivel en kant-en-klaar dingen uit mijn menu verdwenen, ging ook de traditie van het Eigen Huis en Tuin-menu op de schop. Ik werd daarbij geholpen door de programmamakers zelf die de presentatoren van het programma veranderden en toen was voor mij de magie eraf.

Maar waarom vertel ik je dit nu?

Heel veel mensen eten met enige regelmaat ‘gezellig’ of uit gemak voor de buis. Dat lijkt een hele onschuldige gewoonte. Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter iets anders zien. En daarover wil ik het graag met je hebben.

Honger en verzadiging

Als alles een beetje goed werkt in je lichaam, dan krijg je op enig moment een signaal van het lijf dat wij ‘honger’ noemen. Het is de boodschap van je lichaam dat je iets in je mond moet gaan stoppen. Het liefst iets zinnigs. Iets met lekker veel verschillende voedingsstoffen erin. De meeste mensen geven gehoor aan dit signaal. Ze gaan iets eten. Of dat voeding of vulling is, hangt er nog een beetje van af, maar de bedoeling is meestal goed.

Als je gaat eten, dan geeft je lichaam op enig moment ook weer aan wanneer het wel weer genoeg is geweest. Het signaal dat je moet stoppen met eten. Dat noemen we het verzadigingsgevoel. De hormonen insuline en leptine spelen hierbij een hele belangrijke rol.

Wat blijkt nu?

Het effect van eten terwijl je TV kijkt

Eten voor de buis verstoort het verzadigingsgevoel. Dat heeft ermee te maken dat het TV programma dat jij kijkt om jouw aandacht vraagt. Die aandacht geef jij er ook aan. Je lichaam registreert dit en denkt dat jij dus iets belangrijks aan het doen bent. Alle aandacht gaat er immers naar toe.

Het gevolg is dat het lichaam andere signalen waar je eigenlijk iets mee zou moeten doen even voor je wegfiltert. Zo kun je ongestoord dat belangrijke ding doen waar je mee bezig bent. Alleen jammer dat dat belangrijke ding alleen maar een TV programma is, dat meestal helemaal niet zo belangrijk is.

Een van de signalen die het lichaam even voor je weg neemt, is het signaal dat je genoeg gegeten hebt. Het gevolg van eten terwijl je TV kijkt is dus, dat jij ongewild meer gaat eten dan de bedoeling is, omdat je niet goed meer voelt wanneer het genoeg is geweest. Je verzadigingsgevoel werkt minder goed.

Aandachtig eten is belangrijk

Eten is een belangrijke gebeurtenis voor je lijf. Het zorgt als het goed is voor de juiste voedings- en bouwstoffen om alles een beetje leuk te laten functioneren. Als het lichaam je het signaal geeft dat er voeding in moet, dan is het dus beter om te stoppen met wat je aan het doen bent en alle aandacht te geven aan het maken en eten van je voeding.

Het gevolg is niet alleen dat je beter registreert wanneer je genoeg gegeten hebt, maar je aandacht richten op één ding is ook nog eens heel erg ontspannend. Het brengt je lichaam in dat deel van je zenuwstelsel dat je nodig hebt om je eten te verteren.

En naast registreren dat je genoeg hebt, is het daadwerkelijk verteren van je eten ook best wel een ‘must’. Want alles wat je niet (goed) verteert, kan je lichaam niet gebruiken als bouwstof of als energiebron. Dit onvoldoende verteerde voedsel komt zo de toiletpot in. Je krijgt er hele dure poep van en je lijf komt tekort.

Meer weten?

Zo zie je maar weer dat het bij voeding helemaal niet alleen maar gaat om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Ook wanneer je eet is belangrijk als het gaat om je gezondheid. En of je nu darmklachten hebt, overgewicht of iets anders, voeding is een hele belangrijke sleutel naar een oplossing.

Benieuwd wat voeding kan doen om jouw gezondheidsklachten te verminderen? Meld je dan aan voor een gratis online sessie met mij. Dan kijk ik met je mee en krijg je meteen 2 tips speciaal op jouw situatie gericht.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *