Gezond eten op vakantie

Vakantie….. het is bijna zover. Voor veel mensen zal het er dit jaar misschien anders uit zien dan andere jaren. Voor mij in ieder geval wel. Normaal neem ik mijn tentje mee en reis ik af naar het zonnige zuiden. Dit jaar blijf ik thuis en laat ik me verrassen door wat zich aandient. Als het weer een beetje meehelpt, dan komt het ook hier in ons prachtige kikkerlandje vast goed.

Nieuwe voedingsgewoonten en vakantie

Toen ik, nu al weer 8 jaar geleden, anders ging eten (minder ruig en gewoon netjes aan tafel met mes en vork….;-)), was het vooral in de vakantieperiode echt wennen. Thuis lukte het nog wel, maar hoe moest ik dat op de camping of in een huisje met maar 2 gaspitjes doen?? Ik had geen idee en we hebben de eerste jaren gewoon een huis met een volwaardige keuken gehuurd.

Na een tijdje had ik mijn draai met mijn nieuwe voedingspatroon gevonden en was ik er voldoende bedreven in om dit ook op de camping vorm te geven. Sindsdien gaan we weer kamperen. Met de tent en zo min mogelijk spullen. Back to basic, daar houd ik van op vakantie. Zalig.

Basale dingen voor gezonde voeding op vakantie

Tenzij je in een hotel of luxe resort all inclusive gaat zitten, zul je mogelijkheden hebben om zelf te koken en komt het wel goed met die gezonde maaltijden. Misschien zijn de voorzieningen heel primitief, misschien iets luxer. Feitelijk heb je niet meer nodig dan een of twee gaspitjes, een paar pannen, een goed koksmes, een snijplank, wat schaaltjes en natuurlijk borden en bestek. Een basis kampeer-kookuitrusting is genoeg.

Dus ook in een huisje met wat minder voorzieningen is het prima te doen. Dat je thuis een volledig ingerichte keuken met alle gemakken hebt, laat je gewoon lekker los. Op vakantie heb je ook meer tijd om te koken, dus ontspan en geniet van het maken van je eten.

Thuis maak je misschien graag mooie, complete gerechten. Je bent met de keukenmachine en oven in de weer. Op vakantie kan dat allemaal meestal niet. Laat dat idee dan ook los. Denk simpel. Een lekker stukje vlees of vis met wat groenten en een mooie salade is al een prachtige maaltijd.

Boodschappen doen in het buitenland

In veel Europese vakantielanden hebben ze net als hier hele goed uitgeruste supermarkten waar je alles kunt krijgen wat je wilt. Vaak al voorgesneden ook. Kijk vooral eerst eens rond in de supermarkt waar je bent. Wat hebben ze allemaal? En wat zou je daarmee kunnen maken zonder dat het veel tijd en moeite kost?

Voor de lunch is een salade makkelijk en lekker in de zomer. Neem voor het gemak kant-en-klare gemengde salades en vul die aan met wat je lekker vindt aan groenten: witlof, paprika, komkommer, wortelen, rode bieten (die zijn er ook voorgekookt) etc. Koop voldoende eieren, extra vierge olijfolie, blikjes vette vis en avocado’s en je lunch is zo gemaakt.

Voor het ontbijt kun je dan bijvoorbeeld een roerei maken van 2-3 eieren. Als je vanuit huis kokosmelk en amandelmeel meeneemt en je voegt dat aan je eimengsel toe, dan heb je een meer voedend roerei. Snijd er wat losse groenten bij die je lekker vindt, een klein handje nootjes en een halve avocado en daar heb je een ontbijt om U tegen te zeggen. Snel, simpel en voedzaam.

In de avond bak je dan een lekker stukje vis. Dat is vaak beter dan iets van vlees, tenzij je dat ook in jouw buitenlandse supermarkt biologisch kunt kopen. Je roerbakt er wat gemengde groentjes bij en klaar. Glaasje rode wijn ernaast….. en een ondergaande zon.

Uit eten gaan op vakantie

Misschien wil je niet elke dag zelf koken en ga je op vakantie ook graag uit eten. Dat kan prima. Je moet een beetje voorbereidend werk doen, dat wel.

In Frankrijk bijvoorbeeld is het in veel regio’s nagenoeg niet mogelijk om tussen de middag iets te eten te vinden zonder granen of zuivel. Ze staan je glazig aan te kijken als je er naar vraagt. In Frankrijk eet je dus tussen de middag iets dat je zelf mee hebt genomen. Denk dus aan een koeltasje, lekvrije afsluitbare bakjes en een koelelement als je op vakantie gaat.

In de avond kun je in Frankrijk prima een stukje vlees of vis en groenten krijgen. Je vraagt om een tweede groentegerecht en laat de saus weg. Goed te doen.

In Italië is uit eten gaan verrassend genoeg heel makkelijk als je geen granen of zuivel wilt eten. De echte Italiaanse keuken draait namelijk niet om pasta en pizza. Dat zijn voorgerechtjes of lunchgerechtjes. De echte Italiaanse keuken draait om een eerlijk stukje vlees of vis met contori, bijgerechten in de vorm van groenten en salades. Ze zijn er heel goed in om die allemaal los aan te bieden, dus zowel lunch als avondeten is in Italië prima buitenshuis te doen.

En heb je nu tussen de middag ergens gegeten en was het niet genoeg? Dan is er meestal wel een supermarkt in de buurt. Daar haal je dan bijvoorbeeld: een blikje sardines, olijven, een pakje rauwe gedroogde ham, een bakje nootjes. Iets van gezonde vetten en eiwitten dus. Daar ben je lang verzadigd door.

Zelf heb ik voor dat doel altijd een klein besteksetje voor onderweg in mijn handtas zitten. Ik heb het zelden nodig, maar als het voorkomt dan kan ik zelfs een avocado ‘slachten’ onderweg ;-).

Meer tijd om aan je gezondheid te werken?

Vakantie is vaak ook een tijd om wat extra aan je gezondheid te werken. Misschien een goed moment om eens te lezen in mijn gratis e-book 9 super tips voor meer energie en minder klachten en daar wat van uit te proberen?

Je kunt dat hier downloaden: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/9-super-tips-voor-meer-energie-en-minder-klachten/

Als je in Nederland blijft, dan is het misschien ook nu het juiste moment om deel te nemen aan mijn gratis Online programma. Daarin krijg je 6 weken lang elke week een mail met info en een uitdaging om daarmee iets te doen.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/aanmelden-gratis-online-programma/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *