Gezonde voeding: wat is dat nu precies (of ongeveer)? – deel 3

Deze blogpost maakt deel uit van een drieluik. In de eerste twee delen heb ik gesproken over gezonde voeding in het algemeen en wat je beter niet zou eten (deel 1) en meer concreet over wat er dan wel op het menu staat (deel 2). En in deze blogpost volgt de conclusie van dit drieluik, maar niet nadat ik eerst nog – zoals beloofd – mijn visie op chocolade en rode wijn geef.

 

Gezonde voeding mag worden opgeleukt met biologische chocolade (minimaal 75% cacao) en rode wijn

Je dacht natuurlijk dat ik er nooit over zou beginnen, maar heus, af en toe een lekker en verantwoord stukje pure chocolade of een goed glas biologische rode wijn zijn wat mij betreft bevorderlijk voor je gezondheid. Al was het maar omdat je er intens van zit te genieten en je dus ontspant. En dat is in ieder geval goed voor je. Bovendien bevatten biologische cacao en rode druiven resveratrol (een bio-actieve plantstof) waarvan gezegd wordt dat deze goed is voor je hart en bloedvaten. In ieder geval bevat cacao ook magnesium en daarvan hebben veel mensen tekorten. Dus geniet, maar met mate, van je stukje chocolade of je glaasje rode wijn.

 

Samengevat: wat is gezonde voeding nu?

Kort samengevat kun je zeggen dat gezonde voeding in ieder geval:

  • afhankelijk is van het huidige moment en hoe het nu met jou gaat (dat is toch echt wel belangrijk)
  • gevarieerd is (dus niet elke dag granen eten, je eet toch ook niet elke dag broccoli…?!)
  • rijk aan voedingsstoffen is (dus zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden, afhaalmaaltijden of friettent bezoeken bevat)
  • zo min mogelijk geraffineerd of anderszins bewerkt is (en dus ook zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen bevat)
  • zo min mogelijk (toegevoegde) suikers bevat
  • in de basis bestaat uit (biologische) groenten en fruit
  • ruimschoots voldoende goede vetten bevat
  • deels ook bestaat uit (vette) vis en biologische kipproducten
  • in de meeste gevallen af en toe biologisch en grasgevoerd rundvlees mag bevatten
  • op smaak wordt gebracht door verse kruiden en specerijen
  • mag worden opgeleukt met biologische chocolade (minimaal 75% cacao) en rode wijn

 

En nu aan de slag

Als je na het lezen van deze blogpost serie enthousiast bent geworden en aan de slag wilt gaan met het veranderen van je voedingspatroon, dan is het goed om rekening te houden met het volgende.

Het veranderen van je voedingspatroon kan ingewikkeld zijn. Ineens blijkt dat wat je altijd at, niet allemaal meer zo goed past bij wat je wilt gaan eten. Hoe ga je die oude producten dan vervangen? Misschien ga je ze wel niet vervangen en zoek je gewoon een volstrekt nieuwe kijk op voeding. Hoe pak je dat dan aan? De bedoeling is dat je eetpatroon gezonder wordt en natuurlijk niet dat je tekorten gaat oplopen. Ook is niet de bedoeling dat je omvalt van de honger of kilo’s aankomt (omdat je bijvoorbeeld ineens wel extra noten, zaden en andere goede vetten gaat eten maar niets van je oude vertrouwde voedingsmiddelen laat staan). Fijn is ook als het veranderen van je voeding niet een hele berg stress oplevert, want dat is in ieder geval niet gezond. Want tja, hoe past die nieuwe voedingswijze eigenlijk in in je drukke leven? Dat blijkt soms ook nog wat hoofdbrekers te geven. Veel mensen zijn alsmaar druk en gezonde voeding kost in de praktijk, zeker in het begin, toch echt wat meer tijd om te bedenken en te maken. Dat is ook logisch natuurlijk, want je at al jaren op de automatische piloot en nu moet je er over gaan nadenken. Je at al jaren die boterham met kaas en nu wil je minder geraffineerde producten eten en wil je een salade tussen de middag omdat je dan meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het veranderen van je voeding is toch echt een leefstijl verandering en dat kan heel wat van je aanpassingsvermogen vragen.

En wat nu als je je voedingspatroon wilt aanpassen omdat je op dit moment kampt met gezondheidsklachten en je hoopt dat het veranderen van je voeding die klachten kan verminderen? Dat kan misschien best wel, maar dan moet je wel weten waar je aan begint en wat je aan het doen bent. Voor je het weet, vererger je goedbedoeld de boel en dat willen we natuurlijk niet.

Moraal van het verhaal: het veranderen van je voedingspatroon vraagt om deskundige begeleiding. Een orthomoleculair therapeut kan die begeleiding bieden. Maak daar vooral gebruik van; daar zijn ze voor. Zoek er een bij jou in de buurt en ga lekker samen aan de slag. Want hoe je het ook wendt of keert, het gaat er altijd om om te ontdekken wat jou voedt!

 

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op gezonde voeding weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of zoek een deskundig arts, diëtist of therapeut om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *