Hoe chronisch gedoe in mijn darmen mijn grootste geschenk bleek

Als kind had ik al veel last van mijn darmen en was ik vaak moe. Op foto’s van mij uit die tijd zie je een kleine meis met een bleke snoet, donkere kringen onder haar ogen en 2 vingers in haar mond. Als volwassene had ik deze klachten nog, alleen die vingers in mijn mond waren ergens rond mijn 12e verdwenen.

Artsen konden niets vinden

Ik was voor mijn darmen en vermoeidheid al verschillende keren naar de dokter geweest. Die kwam na het doen van wat onderzoek steevast tot de conclusie dat ik niks mankeerde. Mijn lijf zei iets anders…. en ik werd er steeds moedelozer van.

In de loop van de jaren bekroop mij ook meer en meer een benauwend gevoel. Want ik besefte me: ik word kalm aan steeds ouder, ik zit in een lijf waar iets niet aan klopt en ben voor mijn gezondheid afhankelijk van mensen die kennelijk niet weten wat er mis is. Dat ging zo schuren in mij dat ik op enig moment besloot daar geen genoegen meer mee te nemen.

Zelf de regie nemen over mijn darmen en gezondheid

“Als ‘men’ het niet weet, dan ga ik het zelf wel weten.” En zo geschiedde.

Ik besloot zelf de regie over mijn gezondheid te gaan pakken. Ik ben gaan lezen over voeding. Boek na boek heb ik verslonden. Een aantal dingen die ik las ben ik gaan uitproberen. Het was een proces van vallen en opstaan.

Want in mijn onmetelijke wijsheid leek het mij een heel goed idee om per direct alle granen en zuivel uit mijn menu te halen. Nu moet je weten dat ik destijds 8x per dag boterhammen met kaas at, afgewisseld met pasta’s met roomsaus. Ja, ik at ook echt wel groenten bij het avondeten, maar dat was een soort bijgerecht….

Ik had meteen resultaat vooral in mijn darmen

Door per direct te schrappen wat ik feitelijk het meeste at gebeurde er 2 dingen. Mijn darmen werden meteen heel erg blij. Die kwam bijna in jubelstemming. De rest van mij daarentegen werd er een stuk chagrijniger op.

Ik wist niet meer wat ik moest eten. Ik kon nergens meer uit eten want ja, geen granen en geen zuivel…. en dat was 12 jaar geleden echt een groter ding dan nu. Ik liep dus altijd en overal met mijn koeltasje en lunchtrommeltje. Het was best wel zwaar eigenlijk.

Waarom deed ik dit ook alweer?

Hulp kwam uit onverwachte hoek

Toen kwam ik in contact met Marjolein. Zij is – net als ik inmiddels – orthomoleculair en kPNI-therapeut. Van haar heb ik heel veel uitleg gehad over hoe mijn lichaam werkt, wat het nodig heeft en waarom het tot op dat moment had gehaperd. En ineens ging ik het snappen: dat mooie lijf waarin ik zit. Er ging een wereld voor mij open.

Doordat ik het nu begreep was het ineens ook geen issue meer om het lijf te geven wat het nodig had. Dat werd een pak eenvoudiger. Daar waar het eerder nog een kwestie van volhouden was, was het nu een kwestie van goed voor mezelf zorgen. En mijn darmen veranderden van een zorgenkindje naar mijn stevige basis.

Het resultaat werd beter en bestendiger

Het gevolg was dat ik een lijf kreeg (en nog altijd heb) dat het gewoon goed doet. Dat betekent niet dat mijn lijf niet af en toe laat weten dat ik iets anders moet doen. Maar sinds ik de signalen van mijn lijf beter begrijp, is het veel makkelijker om de juiste respons te geven. Het kost dan ook totaal geen moeite.

Het werd onverwacht nog mooier

En dit prachtige lijf dat voor mijn gevoel altijd rammelde, bracht mij mijn grootste geschenk. Het zette mij op het spoor van mijn passie: vrouwen leren hoe ze zelf de regie kunnen pakken over hun gezondheid met voeding. Want wat ik ontdekt had met behulp van Marjolein over het grote effect van voeding op je gezondheid, dat wilde ik andere vrouwen ook graag geven. En na 5,5 jaar studeren op HBO-niveau en een pak mooie diploma’s verder mag ik dat ook elke dag weer doen.

Wat een cadeau!

Lichamelijke ongemakken, klachten en ziekten dwingen ons om de reis naar binnen te maken. En daar lieve mensen ligt het goud. Zo voor het oprapen…

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *