Hoe dan….? Ik heb het al zo druk!

Een boterham met pindakaas is zo gesmeerd. En hoewel het verhaal gaat dat ‘petje Pitamientje’ er groot mee is geworden, bevat die boterham met pindakaas niet zo heel veel voedingsstoffen waar je lichaam echt iets aan heeft. Het bevat wel stoffen waar met name je darmwand last van heeft: gluten in granen en lectines in pinda’s. Pinda’s zijn namelijk geen noten maar peulvruchten.

Dus je hebt je voorgenomen om wat vaker een gezonde lunch te maken. Je ziet op het werk zo af en toe een ‘verdwaalde’ collega rondlopen die in plaats van een boterham een salade heeft meegenomen. Als je eerlijk bent, ziet dat er veel beter uit dan jouw snelle hap. Maar hoe moet je dat in hemelsnaam regelen? Je hebt het al zo druk. Tijd om uren in de keuken te staan, heb je niet.

Ik snap je. Ik wist ook niet hoe ik dat moest doen toen ik er zeven jaar geleden aan begon. Inmiddels draai ik er mijn hand niet meer voor om. Door vallen en opstaan heb ik een routine gevonden die voor mij werkt en die ga ik met je delen. Ik zal je alvast verklappen dat het geen rocket science is, wat er nu komt. Maar wie weet ga je er toch mogelijkheden door zien om het zelf ook te regelen.

Plan vooruit

Een gezonde lunch maken en meenemen naar je werk wordt lastig als je, geregeerd door de waan van de dag, vlak voor vertrek nog moet bedenken wat je moet maken. Dus bedenk voor een paar dagen vooruit hoe je dagen eruit zien en wat mogelijk is. Dat is überhaupt de kern van het verhaal: denk ik mogelijkheden.

Wat kan helpen is dat je op zondag een hele grote bak gemengde salade maakt. Zelf maak ik graag een mengeling van witlof, rucola en radicchio (roodlof). Mijn bak is goed voor 6 maaltijden, dus mijn man en ik kunnen er 3 dagen mee vooruit. De bak bewaar ik goed afgesloten in de koelkast.

In mijn lunch heb ik vaak zacht gekookte eitjes. Die kun je best voor een dag of 3 vooruit koken. Je laat ze goed afkoelen en bewaart ze (in de schil) in de koelkast.

Ook noten, zaden en pitten laten zich prima een keer per week op een bakplaat in grote hoeveelheden roosteren. Zodra ze zijn afgekoeld doe je ze in een goed afsluitbare pot en bewaar je ze op een donkere plek. Ze blijven zeker een week of twee knapperig.

Benut de tijd die je toch al in de keuken staat

Als ik het avondeten aan het maken ben, dan heb ik vaak tijd over. Als alles zo’n beetje in de pan en in de oven ligt, dan moet ik het wel wat in de gaten houden en er af en toe in roeren, maar ik heb mijn handen voor een groot deel van de resterende kooktijd vrij. Die tijd gebruik ik om mijn lunch van de dag erop klaar te maken.

Ik snijd bijvoorbeeld paprika, komkommer of tomaat in blokjes. Ik pak mijn lunchtrommel, vul die met de basissalade en voeg de verse extra’s die ik net gesneden heb toe. Ik pel 2 eitjes en doe er die ook bij. Deksel op de bak en in de koelkast. De ochtend erop hoeft er alleen maar een halve avocado, wat gemengde zaden of noten, peper en zout en wat olijfolie op. Dat is nog geen 5 minuten werk. Een boterham smeren en in een zakje doen kost bijna meer tijd.

Maak ’s avonds wat extra’s

Doordeweeks, als mijn saladebak een beetje op zijn einde loopt, wil ik ook nog wel eens een flinke hoeveelheid wortelsalade maken. Een deel daarvan gebruik ik bij het avondeten, dat moet ik namelijk toch maken ;-). De rest is goed als basis voor de lunch de volgende dag. Ook hier gaat er dan in de ochtend een halve avocado, wat eitjes en bijvoorbeeld walnoten bij en ik kan ermee vooruit.

Datzelfde kun je ook doen als je gemengde groenten uit de oven eet als avondmaaltijd. Maak gewoon meer en neem dat als basis voor je lunch.

Wil je liever wat kipreepjes of kleine gehaktballetjes bij de lunch? Dan eet je dus de avond van te voren kipreepjes of gehaktballetjes en maak je een veel grotere portie.

Wist je trouwens dat je gehaktballetjes ook prima in de oven kunt laten garen? Dan moet je ze niet zo groot maken, maar gewoon gezellig hapklaar. Je vult de hele bakplaat, zet de oven op 180 graden en bakt ze tot ze gaar zijn. Waarschijnlijk een klein half uurtje. Afgekoeld kun je ze ook invriezen en later in een salade doen. Als je ze de avond van te voren uit de vriezer haalt en in de koelkast doet, zijn ze ontdooid de volgende ochtend. Prima als noodvoorraad toch?

Ga het gewoon proberen

Kijk en op deze manier is het ineens wel binnen handbereik. Probeer het gewoon eens. Denk eens als je toch staat te koken wat je ondertussen zou kunnen doen om een gezonde lunch mee te nemen. Je zult zien dat je steeds meer mogelijkheden gaat zien.

Heb jij nog een gouden tip om snel en makkelijk een gezonde lunch (zonder brood) mee te nemen naar je werk? Wil je die hieronder met me delen??

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

2 antwoorden
  1. Rieneke van Prooijen
    Rieneke van Prooijen zegt:

    Leuke blog. Een aantal manieren die jij beschrijft pas ik ook toe. Zelf vind ik gekookte broccoli en boontjes van de vorige dag ook prima ingrediënten voor een salade. Ik doe er dan meestal wel wat andere pittige ingrediënten bij zoals feta of zongedroogde tomaatjes. Hartelijke groet, Rieneke

    Beantwoorden
    • Chantal
      Chantal zegt:

      Hoi Rieneke,

      Hartelijk dank voor je leuke reactie! Een restje groenten van de dag ervoor zijn inderdaad vaak ook een mooie basis voor een lunch de dag erop. Goede tip! Dank je wel.

      Hartegroet, Chantal.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *