Hoe je hooikoorts aanpakt

Hooikoorts…. helaas voor heel veel mensen een bijwerking van mooi voorjaars- en zomerweer. Misschien ben jij er daar wel een van. En baal je er ook wel eens (behoorlijk) van dat een ander gezellig en onbezorgd van de natuur kan genieten in deze tijd en jij zo’n last hebt. Hoe fijn zou het zijn om dit ook te kunnen en niet, zoals je nu soms doet, op mooie, droge, zonnige dagen toch binnen blijven omdat naar buitengaan zorgt voor ongelooflijk veel gesnotter, jeuk, niezen en irritatie aan de ogen?

Herken je dit? Lees dan vooral door, want je kunt echt heel veel doen om je hooikoorts te verminderen en zelfs op te lossen.

Hooikoorts is een darmprobleem

Een tijdje terug schreef ik al eens over hooikoorts en dan met name over de oorzaken daarvan. De belangrijkste oorzaak van hooikoorts is een probleem in de darm. Dat kan een verhoogd doorlaatbare darm zijn (vaak aangeduid als een lekke darm) of een verstoord darmmicrobioom. 

Als de darm verhoogd doorlaatbaar is, dan kunnen onschuldige pollen het lichaam binnenkomen. Dit hoort niet en het immuunsysteem merkt dit meteen op en komt hiertegen in actie. Dit actieve immuunsysteem geeft vervolgens histamine af, zodat het immuunsysteem haar werk goed kan doen. Maar histamine zorgt ook voor de jou zo bekende hooikoortsklachten.

Vaak zie je bij hooikoortsklachten ook een verstoorde darmflora. Het darmmicrobioom bevat een hele hoop verschillende beestjes met ieder hun eigen specialiteit en rol in het grote darmgeheel. Alles erop gericht om jou gezond te houden en zonder klachten. Een van die darmbewoners zijn bacteriën die histamine produceren. Histamine speelt, zo zagen we hiervoor al, een belangrijke rol bij de hooikoortsklachten. 

Hooikoorts aanpakken begint in de darm

Het aanpakken van hooikoorts begint dus in de darm. Dat betekent dat ik heel vaak een uitgebreid ontlastingsonderzoek adviseer bij mensen die hooikoorts hebben. Dan weten we meteen hoe het staat met onder andere de doorlaatbaarheid van de darm en de samenstelling van het microbioom. Heel handig. Je kunt meteen gericht aan de slag en dat scheelt tijd.

Voeding is belangrijk bij hooikoorts

Omdat een lekke darm een belangrijke reden is waarom je hooikoorts ontwikkelt, is het belangrijk om geen voeding te eten die de darmwand irriteert of beschadigt. Dus graanproducten, zuivel, peulvruchten en soja kun je, als je hooikoorts hebt, beter zo min mogelijk eten.

Daarnaast kun je juist voeding eten dat helpt om histamine af te breken. Hoe beter je histamine kunt afbreken, hoe minder last je ervan hebt en dus hoe minder hooikoortsklachten je hebt. Eet dus eens wat vaker appels, bessen, bramen, uien, thee, knoflook, bieslook, peper, koriander, venkel, kool, kappertjes, cacao (ja, chocolade is overal goed voor), noten en citrusvruchten.

Een neusdouche is effectief tegen hooikoorts

Ook een neusdouche of neti-pot is heel helpend bij hooikoortsklachten. Je spoelt er 2x daags je neus mee en daarmee was je onder andere pollen weg. Dit lost het probleem niet op, maar kan je klachten serieus verminderen. Ik schreef er in het najaar al een blog over.

Gratis webinar ‘Hooikoorts aanpakken’

Heb jij elk jaar weer die vervelende hooikoortsklachten? Ben je er wel klaar mee en wil je er nu eens serieus mee aan de slag? Meld je dan aan voor het gratis interactieve webinar ‘Hooikoorts aanpakken’ dat ik op woensdagavond 26 mei a.s. om 20.00 uur geef.

We gaan dan in een klein groepje samen kijken naar hooikoorts: wat het is, wat je eraan kunt doen en hoe ontlastingsonderzoek je daarbij kan helpen om jouw oplossing te vinden. Uiteraard kun je er je vragen stellen, dat is het voordeel van kleinschalig samen online gaan.

Iets voor jou? Mail me dan dat je mee wilt doen op info@vanappeltotzeekraal.nl.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *