Hoe je in 3 stappen je bloedsuikerspiegel reguleert
Een verstoorde bloedsuikerspiegel…. heel veel vrouwen hebben er last van. Maar waar herken je het nu aan en wat kun je er aan doen? Laten we daar eens samen naar kijken, want een verstoorde bloedsuikerspiegel ontregelt echt veel meer in je lijf dan alleen de bloedsuiker.
Elke 2-3 uur iets eten en toch altijd honger
Je kent dat misschien wel…. je hebt net gegeten en kort daarna heb je al weer honger. Dus dan neem je een stukje fruit of wat dadels en dat helpt. Een uurtje of wat later voel je toch dat je weer wat flauw wordt, maar het is nog geen tijd voor je lunch. Omdat je het wel een beetje gezond wilt houden (en gezellig, want van dit hongergevoel word je er niet leuker op), neem je een handje nootjes en wat snoeptomaatjes. Daarmee red je het tot aan de lunch.
Na de lunch is het ritme ongeveer hetzelfde. Je neemt om half drie een stukje fruit en om half vijf, als het avondeten toch echt nog even duurt, neem je een kopje instant-soep om het flauwe gevoel dat je hebt te laten verdwijnen. Bij het avondeten eet je een flinke portie, want je hebt honger. Daarna MOET je gewoon iets zoets, zonder toetje heb jij namelijk niet echt gegeten.
Om half negen ’s avonds zit je dan eindelijk lekker op de bank met een kopje thee erbij en wat zou het lekker zijn om daar een gezonde reep of een koekje bij te doen. Als je eerlijk bent, dan heb je daar ook echt wel behoefte aan nu. Dus je neemt een klein stukje, want dat moet kunnen. Tegen tien uur vraagt je partner of je nog een wijntje lust en ach denk jij, doe er ook maar een paar cashewnootjes bij, dat is wel zo gezellig.
Een verstoorde bloedsuikerspiegel
Heel lang zag mijn dagritme qua eten en drinken er ongeveer zo uit. Alleen at ik dan voor het slapen gaan nog 2 bruine boterhammen omdat ik anders niet kon slapen van de honger. Wat ik niet wist, was dat dit honger gevoel een signaal van mijn lijf was dat mijn bloedsuikerspiegel compleet ontregeld was. Ik had helemaal geen honger, maar zo voelde het wel. En als ik er geen gehoor aan gaf, dan werd ik flauw, chagrijnig, prikkelbaar, moe en er zeker niet leuker op. Ik ging dus ook nooit van huis zonder iets te eten in mijn tas en onderweg was ik altijd aan het kijken naar waar ik iets kon eten. Nog altijd oriënteer ik me in een stad aan de hand van eetgelegenheden onderweg.
Dit ritme van elke paar uur iets eten is heel belastend voor je lijf en kan uiteindelijk de route zijn naar het ontwikkelen van diabetes type II. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit heb aangepakt en opgelost en nu nog maar 2 tot 3 keer per dag iets eet. Ik voel me er heel veel beter bij. Er is veel meer rust, meer energie en mijn humeur is veel stabieler geworden (en daar zijn ook anderen weer heel blij mee ;-)). Maar hoe pak je zoiets nu aan?
Een stabiele bloedsuiker in 3 stappen
Het reguleren van je bloedsuiker is op zich niet zo moeilijk. Wel kan het een forse tijd duren voor je lichaam erop is aangepast en het snapt. Zeker als je jaren, zoals ik heb gedaan, bovenstaand eetritme hebt gebruikt. Begin daarom klein en voel wat er gebeurt. En natuurlijk zijn er meer dingen te bedenken die helpen om je bloedsuiker te reguleren dan de 3 die ik hieronder met je deel, maar deze 3 zijn voor mij wel de basisstappen op weg naar een stabielere bloedsuiker.
1. Eet meer gezonde vetten
Vaak zie ik bij vrouwen met een verstoorde bloedsuiker dat ze in verhouding veel voeding eten die rijk is aan suikers, zoals graanproducten en fruit. Dit soort voeding zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuiker en vaak een forse toename van de insulineproductie. Door insuline kan de bloedsuiker weer dalen. Dat is goed, maar als er in verhouding teveel insuline wordt afgegeven, dan daalt de bloedsuiker te snel en te fors. Dat geeft dat valse hongergevoel.
Door meer gezonde vetten toe te voegen aan je maaltijd, dempt je de stijging van de bloedsuikerspiegel en de afgifte van insuline. Dat zorgt ervoor dat het allemaal wat geleidelijker en rustiger gaat en jij niet na 2 uur ineens honger hebt. Dus als je een boterham eet, doe er dan geen jam op maar een flinke lik roomboter en bijvoorbeeld wat vette vis. Dat scheelt echt enorm.
2. Eet minder vaak
Probeer ook eens of je al die tussendoortjes wel nodig hebt. Misschien is dat niet zo en is het meer gewoonte. Misschien is een kopje thee drinken op sommige van je honger-momentjes ook al genoeg. Laat het tussendoortje dan achterwege en voel wat er gebeurt.
Minder vaak eten maar dan wel het juiste eten zorgt er al snel voor dat het rustiger wordt in je lijf en dat je minder dat opgejaagde, valse hongergevoel hebt. En die appelflauwtes zijn dan ook vaak ineens verdwenen.
3. Eet fruit bij de maaltijd
Fruit is geweldig! Het is voedzaam, bevat vitamines en mineralen. Het bevat vezels, antioxidanten en is gewoon lekker. Niks mis met fruit. Het bevat alleen wel veel suikers en die moet je dus gedoseerd eten. Fruit eet je dus niet als tussendoortje, maar neem je lekker bij de maaltijd of als toetje aansluitend aan de maaltijd. Zo heb je er voldoende gezonde vetten en eiwitten bij om te voorkomen dat jouw bloedsuiker als een dolle omhoog schiet.
En dat je fruit niet bij de maaltijd mag eten omdat het dan gaat gisten, is een fabeltje…. Het kan wel zijn dat je hier last van hebt, maar dan zegt dat iets over je maagzuurproductie.
Meten is weten
Gedoe in je bloedsuikerspiegel is echt naar en een signaal van je lijf dat er iets niet op orde is. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met de werking van je alvleesklier of de (on)gevoeligheid van je cellen voor insuline. Of daarvan sprake is, kun je meten in je bloed. Je meet dan de nuchtere glucose samen met de nuchtere insulinewaarde. Die combinatie geeft mij informatie over hoe het staat met het reguleren van je bloedsuiker.
Herken jij je in het eetritme dat ik in dit blog beschrijf en ben je benieuwd hoe het staat met jouw bloedsuikerregulatie? Dan kan het goed zijn om de HOMA-IR test te toen. Dat is een simpele bloedtest waarmee je de nuchtere glucose en nuchtere insuline meet en die je thuis met behulp van een vingerprik zelf afneemt en instuurt naar het laboratorium. Een paar dagen later krijg je van hen een mooi rapportje met de uitslag en zie je meteen hoe het staat met jouw bloedsuiker.
Iets voor jou? Je kunt de test onder andere hier bestellen.
Heb je vragen over de uitslag, dan mail je me op info@vanappeltotzeekraal.nl.
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!