Hoe vaak per week moet je vis eten?

Vis is voor mij een van de belangrijkste voedingsmiddelen die je op je bord kunt leggen. De rol van het eten van vis op je gezondheid is zo groot, dat ik mijn klanten dan ook standaard vraag hoe vaak ze vis eten per week en welke vis er dan op hun bord komt. De meeste van mijn klanten eten echter nauwelijks vis of hooguit 1 keer per week een stukje kibbeling of zo. Tja, dan is er werk aan de winkel, zeker als er sprake is van allerlei klachten die er al jaren zijn en die maar niet over gaan. Vis speelt namelijk een belangrijke rol in het functioneren van je lijf.

Vis is een goede bron van eiwitten

Verreweg de belangrijkste bouw- en herstelstoffen in ons lichaam zijn afkomstig van eiwitten. Eiwitten vind je in vlees, gevogelte, eieren, vis, noten, zaden, peulvruchten en granen. Niet alle eiwitten zijn gelijkwaardig voor je lijf. Zo bevatten plantaardige eiwitten vaak niet alle bouwstoffen die je nodig hebt en zijn ze lang niet zo goed te verteren voor je als dierlijke eiwitten. Maar ook binnen de dierlijke eiwitten geldt dat er verschil is in hoe moeilijk of makkelijk je ze verteren kunt. 

Vis is een bron van dierlijke eiwitten die over het algemeen licht te verteren is en dat is belangrijk. Want je hebt alleen maar iets aan voeding die daadwerkelijk verteert. Voeding die je niet goed hebt kunnen verteren, komt terug in het toilet in de vorm van dure poep. Je hebt er niks aan.

Vis bevat vetten die goed zijn voor je gezondheid

Naast eiwitten heeft je lichaam ook gezonde vetten nodig. Een van die gezonde vetten zijn de omega-3-vetzuren, in de volksmond ook wel visvetzuren genoemd. En daar is een reden voor: deze vetzuren kom je vooral tegen in vis, hoewel ze ook aanwezig zijn in algen (zeewier), walnoten en biologische eieren.

Omega-3-vetzuren zijn heel belangrijk voor je omdat ze je immuunsysteem reguleren. Ze zorgen ervoor dat je immuunsysteem, nadat het in actie is gekomen, ook weer op tijd stopt en tot rust komt. En dat is super belangrijk. Veel chronische klachten zijn verbonden aan een immuunsysteem dat op de achtergrond actief blijft. Dit kost ontzettend veel energie en kan een van de redenen zijn dat iemand klachten blijft houden, moe blijft en zich niet fit voelt.

Niet alle vis is gelijk

In alle vis zitten eiwitten. De hoeveelheid eiwitten verschilt nog wel per vis, maar met vis krijg je wel alle benodigde bouw- en herstelstoffen binnen. In alle vis zitten ook vetten, alleen niet in alle vissen evenveel en van de juiste soort. 

Ik hoop dat je snapt dat in magere vissoorten, zoals witte vis, minder vetten zitten dan in de vette vissoorten, zoals makreel en haring. Dus als je meer vis gaat eten, eet dan meer vette vis. Dan krijg je én de eiwitten binnen én de juiste vetten.

Maar binnen die vette vis moet je ook nog even goed opletten. Zalm is bijvoorbeeld ook een vette vis, maar de meeste zalm die je bij de supermarkt of visboer koopt is kweekzalm. Deze zalm bevat over het algemeen veel minder omega-3-vetzuren en meer omega-6-vetzuren. Die laatste vetzuren activeren je immuunsysteem juist en dat is nu net niet de bedoeling. Dus als je zalm eet, kies dan voor wilde zalm.

Hoeveel vis moet je per week eten?

Moet je dan nu alle dagen vis eten? Waarschijnlijk niet, hoewel ik het bij sommige aandoeningen wel adviseer. Een goed startpunt is om in ieder geval 2 keer per week een flinke portie vette vis te eten, zoals haring, sardines, ansjovis, makreel, wilde zalm en paling. 

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig (minimaal 1 keer per week) witte vis of schaal-en schelpdieren te eten. Die zijn weliswaar mager, maar bevat wel een goede hoeveelheid jodium. Jodium is belangrijk voor de werking van je schildklier. En zo kom je dus op 3 keer vis eten per week uit.

Zelf ben ik een echte viseter geworden en vind ik nagenoeg alle voeding uit de zee inmiddels heerlijk. Wat denk je bijvoorbeeld van hele vis uit de oven, lekker wat groenten ernaast en klaar. Of andijviesalade met nectarines en haring?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

4 antwoorden
  1. Petra
    Petra zegt:

    Je noemt dat zalm vette vis is. Maar juist de wilde zalm is veel minder vet. Zit nauwelijks vet in… Kweekzalm idd wel, maar dat is weer minder vanwege, zoals je noemt, de verhouding omega 3 en 6. Hoe zie jij dat dan?

    Beantwoorden
    • Chantal
      Chantal zegt:

      Hoi Petra,

      In wilde zalm die uit koude gebieden komt zit wel degelijk een mooie portie omega-3-vetten in. Kweekzalm is inderdaad vaak vetter maar bevat vooral omega-6-vetten en nauwelijks omega-3-vetten. Om tot een gezonde verhouding van deze 2 vetzuren te komen, moeten de meeste mensen fors minder omega-6-vetten eten en veel meer omega-3-vetten.

      Hartegroet,

      Chantal

      Beantwoorden
  2. Petra
    Petra zegt:

    Dank voor je reactie.
    Waar haal je die zalm dan? Ik heb het nog nooit gezien. In de supermarkt is de verse zalm altijd kweekzalm, en de diepvries MSC wilde zalm bevat nauwelijks vet. Idem bij de bio-winkel. Daar is de bio-zalm trouwens ook kweekzalm, die soja te eten krijgt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *