Hypothyreoïdie – een trage werking van je schildklier
In mijn blog van vorige week heb ik je verteld over het trio aan hormonen dat voor vrouwen heel belangrijk is. Dat zijn de hormonen cortisol, oestrogeen en het schildklierhormoon. Ze werken nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar over en weer.
Twee weken gelden ging mijn blog over het hormoon cortisol, vorige week stond het hormoon oestrogeen centraal en deze week wil ik heel graag meer vertellen over het schildklierhormoon. Dit hormoon speelt namelijk een hele centrale rol in je lichaam en ik zie en hoor veel vrouwen waarbij de schildklier onvoldoende van dit hormoon maakt, met alle gevolgen van dien.
Functies van het schildklierhormoon
Het schildklierhormoon heeft een groot aantal functies. Het reguleert bijna alle cellen in je lijf. Het regelt onder andere ook de gevoeligheid van je cellen voor cortisol en oestrogeen. En daarom maakt het onderdeel uit van het vrouwentrio. Maar het schildklierhormoon doet nog veel meer:
- het reguleert je lichaamstemperatuur (de schildklier is je thermostaat),
- het speelt een grote rol bij het aanmaken van energie,
- het is mede bepalend voor je gewicht en of dat stabiel is,
- het beïnvloedt je geheugen en concentratie en
- heeft effect op je libido.
Een trage werking van je schildklier ondermijnt dus deze functies. En geloof me, dat merk je!
Hét schildklierhormoon bestaat niet
Hoewel ik het hiervoor heb over ‘het schildklierhormoon’, bestaat dat eigenlijk niet. Er zijn verschillende schildklierhormonen en elk van die hormonen hebben hun eigen rol in het geheel. Zo heb je het schildklier stimulerend hormoon TSH. Als je wel eens bij de dokter bent geweest en die heeft getwijfeld aan je schildklierwerking, dan is dat hormoon in je bloed gemeten. Het is het hormoon dat de hypofyse aanmaakt om de schildklier opdracht te geven om andere schildklierhormonen aan te gaan maken. De hypofyse is een belangrijk deel van je hersenen. Het regelt samen met een ander deel, de hypothalamus, je hormoonhuishouding. Niet alleen de productie van je schildklierhormonen, maar ook de productie van je andere hormonen wordt door deze 2 delen van de hersenen aangestuurd.
Zodra het schildklierhormoon TSH via het bloed bij de schildklier aankomt, dan is dat voor de schildklier het signaal om een tweetal andere schildklierhormonen aan te gaan maken. We noemen deze hormonen T4 en T3. Het cijfer 4 of 3 geeft aan hoeveel jodium er aan de basis van dit hormoon vastzit. In de schildklier wordt vooral T4 gemaakt.
T4 is een inactief hormoon. En dat lijkt zinloos, maar dat is het niet. Niets in het lichaam is zinloos. T4 moet alleen nog worden omgezet in een actief hormoon. En dat doet de lever. De schildklier geeft dus zowel T4 als T3 af aan de bloedbaan en T4 gaat naar je lever. Daar wordt het omgezet in een tweetal schildklierhormonen. Een daarvan hebben we al gezien: T3. Een andere is rT3. rT3 is het spiegelbeeldige hormoon van T3. Zowel T3 als rT3 zijn actieve schildklierhormonen. T3 is belangrijk voor een goede werking van je hersenen en rT3 is belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem.
Zodra er voldoende T4 en T3 is geproduceerd en afgegeven aan de bloedbaan, dan registreren de hypothalamus en hypofyse dat. Voor hen is dat het signaal om te stoppen met het geven van opdracht om schildklierhormonen te produceren. Dit noemen we negatieve feedback. Prachtig toch?
Waarom je schildklier traag kan zijn
Een van de grootste oorzaken van een trage schildklier is de ziekte van Hashimoto. Maar er zijn nog veel meer factoren die de werking van je schildklier kunnen onderdrukken:
- chronische stress (jawel, daar is tie weer ;-)),
- de peri-menopauze (dat is de fase voorafgaand aan de menopauze en die begint rondom je 35e levensjaar),
- tekorten aan voedingsstoffen, vooral mineralen,
- gifstoffen uit je omgeving, bijvoorbeeld BPA in plastic of cosmetica,
- oestrogeendominantie (teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron),
- glutenintolerantie
Je ziet wel dat er veel dingen zijn die een zware wissel op je schildklier trekken. En dat merk je.
Symptomen van een trage schildklierwerking
Als je schildklier onvoldoende goed werkt, dan geeft dat vaak een heel scala aan diverse klachten. Teveel om hier volledig op te noemen. In de vragenlijst hormonen staat een groot aantal daarvan opgenomen.
Een van de meest in het oog springende symptomen van een trage werking van je schildklier is dat je lichaamtemperatuur bij het opstaan ’s morgens (rectaal gemeten) lager is dan 36,5 graden. Verder merken mensen vaak dat:
- hun huid en haar droog worden en dat ze haaruitval krijgen,
- ze aankomen in gewicht en dat afvallen niet goed lukt,
- ze moe zijn,
- ze trager zijn in hun bewegen en denken (de hersenen lijken het minder goed te doen),
- hun handen, voeten en het puntje van de neus koud aanvoelen,
- ze het sneller koud hebben dan andere mensen.
Wat kun je zelf doen?
De schildklier is een belangrijk en kwetsbaar orgaan. Als je klachten hebt waarvan je denkt dat die kunnen komen van een trage schildklierwerking, dan MOET je eerst naar je huisarts. Zonder een goede diagnose heb je geen idee wat je aan het doen bent. En dat is echt niet verstandig. Zeker niet bij de schildklier.
Het kan echter zomaar zijn dat je huisarts onderzoek heeft gedaan en op basis daarvan vaststelt dat er niets aan de hand is met je schildklier. Dat kan en komt best vaak voor, ook als je wel schildklierklachten hebt. Je kunt dan in ieder geval met 3 dingen zelf aan de slag:
Voeding: zorg voor een zo groot mogelijke variatie in je voeding (dus niet 3x per dag granen), eet waar mogelijk biologisch en probeer eens een tijdje glutenvrij te eten om te voelen of je je daarbij beter voelt.
Stress: ontdek wat jou het beste helpt om regelmatig echt te ontspannen. Meditatie, yoga, massage, ademhalingsoefeningen, buiten zijn in de natuur.
Gifstoffen: vermijd zo goed mogelijk de gifstoffen die overal in onze omgeving aanwezig zijn: in de voeding, in je cosmetica, in de producten die je gebruikt in en om je huis. Doe onderzoek naar schone alternatieven.
Meer weten?
Er is heel veel meer te vertellen over de schildklier, voeding en leefstijl. Daarom geef ik regelmatig mijn:
inspiratiesessie ‘Meer energie en minder klachten door andere voeding’ en mijn inspiratiesessie ‘Hormonen in balans’.
Aanmelden voor deze sessies kan via de website onder het kopje ‘Aan de slag’ of je stuurt met gewoon een e-mail: info@vanappeltotzeekraal.nl.
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!