In 4 stappen op weg naar gezondere botten

Hoe vaak op een dag denk jij aan je botten? Sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoe belangrijk je botten zijn voor je gezondheid? Waarschijnlijk niet toch? En dat snap ik wel, want wat doen die botten nu eigenlijk anders dan zorgen dat jij rechtop kunt staan….??

Botten zijn nodig om je hele lichaam goed te laten werken

Nou, best een hele hoop. De botten staan namelijk, dat wist je misschien niet, volledig (zei ik ‘volledig’? Ja!) in dienst van het goed functioneren van jouw hele lichaam. De botten offeren zich daar letterlijk voor op. Ze worden afgebroken om te zorgen dat het lichaam op andere vlakken mooi in balans kan blijven. Zo reguleren ze bijvoorbeeld samen met andere organen je bloedsuikerspiegel en zijn ze mede bepalend voor de vraag hoeveel vetten jij opslaat in je lichaam. Ook spelen ze een grote rol in je hormoonhuishouding en het goed functioneren van je hersenen. Best belangrijk dus, die botten.

Met name vrouwen zouden wat mij betreft extra aandacht moeten besteden aan hun botten. Dat heeft te maken met hun hormoonhuishouding en dan vooral met het geslachtshormoon oestrogeen. Dat hormoon neemt vanaf ongeveer het veertigste levensjaar af en dat maakt vrouwen vooral rondom en na de overgang als de daling van oestrogeen verder en fors doorzet, kwetsbaar voor bot problemen. 

Dat merk je natuurlijk niet meteen. De botten kunnen onnoemelijk veel klappen opvangen en doen dat ook, maar op enig moment ga je dat wel merken. Dan ontstaat bijvoorbeeld artrose of chronische peesklachten. En nog wat later breek je spontaan je heup en wordt er ontdekt dat je osteoporose hebt. Dat is overigens ook precies de reden dat je je heup breekt en niet andersom zoals vaak wordt gedacht.

Zodra vrouwen in de overgang komen gaat de kwaliteit van de botten dus (vaak ras) achteruit. Dat komt omdat er dan veel minder oestrogeen wordt aangemaakt in het lichaam. Dat zie je ook op het plaatje hier boven. Probleem is dat oestrogeen belangrijk is om je botten te op te bouwen. Dat de botten in en na de overgang in kwaliteit verminderen kun je overigens ook merken aan bepaalde typische overgangsklachten zoals het afnemen van je geheugen en een toename van het lichaamsgewicht.

De 4 pijlers om je botten gezond te houden

Nou kunnen we de overgang niet tegenhouden. Wat we wel kunnen doen is goed voor onze botten zorgen. Dat kun je doen door aandacht te geven aan de 4 pijlers van bot-gezondheid:

  • voeding: eet bijvoorbeeld minimaal 500 gram groenten per dag en fors minder granen en vlees
  • bioritme: een eerste stap hiervoor is dat je na je avondmaaltijd probeert tot rust te komen, dus niet meer sporten of werken, en het licht om je heen dimmen
  • stressregulatie: ontdek wat jou het beste helpt om te ontspannen en doe dat zo regelmatig mogelijk in je week. Drink regelmatig ontspannende kruidenthee en ga op zondagmorgen eens lekker wandelen in het bos. De etherische oliën die de bomen verspreiden (die lekkere boslucht) brengen je stress systeem tot rust en dat houdt heel lang aan.
  • belast bewegen: doe yoga of tai chi of ga minimaal 4 uur per week wandelen.

Nou is er over je botten, hun rol in jouw gezondheid en wat jij kunt doen om er zo goed mogelijk voor te zorgen natuurlijk veel meer te zeggen. Heb je daar vragen over of wil je met mij sparren over jouw persoonlijke situatie in relatie tot je botten? Meld je dan aan voor een GRATIS sessie met mij.In een Skype of FaceTime gesprek van maximaal 30 minuten geef ik je dan minimaal 2 gouden tips die je in jouw leven kunt toepassen om beter voor je botten te zorgen. Aanmelden kun je doen via deze link: aanmelden gratis sessie.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *