Loop jij rond met een SIBO?
Ken je dat? Als je groenten eet, dan voel je je vaak al kort na de maaltijd opgeblazen. Je krijgt last van winderigheid, misselijkheid en je buik ontwikkelt zich in no time tot een buik die niet zou misstaan bij iemand die 5 maanden zwanger is. Als dat zo is, dan is de kans groot dat je last hebt van een SIBO. Helaas is een SIBO een serieus risico voor je gezondheid.
Goed dus om er samen in te duiken en te zien wat het is, waarom het een probleem is en wat je eraan kunt doen.
Wat is een SIBO?
SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Vertaald naar het Nederlands: bacteriële overgroei in je dunne darm. Concreet betekent dit: je hebt teveel bacteriën op de verkeerde plek in je darmen. Bacteriën horen namelijk rijkelijk aanwezig te zijn in de dikke darm en zeer beperkt in je dunne darm.
Een overgroei aan bacteriën in de dunne darm geeft een heel scala aan klachten. Welke kun je in deze blog lezen. Hier lees je ook over mogelijke oorzaken van een SIBO.
Waarom is een SIBO een probleem?
Nog even los van alle klachten die een SIBO geeft, zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en een heel scala aan darmklachten, is een SIBO ook een serieus risico voor je gezondheid. Dat heeft te maken met de functie van de dunne darm.
De dunne darm is de plek waar jij je eten verteert en je voedingsstoffen opneemt vanuit de darmen de bloedbaan in. Zonder deze voedingsstoffen kun jij je lijf niet onderhouden en laten werken. Het probleem met een SIBO is dat de bacteriën die zich in je dunne darm bevinden jouw eten gaan opeten en jij dus het nakijken hebt.
Dit heeft enerzijds tot gevolg dat deze bacteriën meer dan voldoende voeding hebben en zich gaan voortplanten (waardoor jouw SIBO probleem dus groter wordt). Anderzijds heeft dit tot gevolg dat jij tekorten aan voedingsstoffen oploopt. Dat uit zich als eerste in vermoeidheid en op termijn ontstaan allerlei klachten. Je gaat afvallen en uiteindelijk als het te lang duurt ontstaan ‘tekort-ziekten’. Dat zijn ziekten die ontstaan puur omdat er sprake is van een tekort aan voedingsstoffen.
Hoe je een SIBO aanpakt
Een SIBO is een complexe en serieuze aandoening die vraagt om een aanpak die zich richt op het gehele spijsverteringskanaal. Je zult op zoek moeten naar jouw oorzaak van het probleem en dat aanpakken. Daartoe is een ontlastingsonderzoek vaak de eerste stap.
Je brengt hiermee in kaart hoe het staat met de samenstelling van jouw darmmicrobioom (de bacteriën, schimmels en gisten in je buik), je spijsvertering, de zuurgraad van je darmen en nog veel meer. Door in kaart te brengen wat de oorzaken zijn, kun je deze gericht gaan aanpakken.
Een SIBO succesvol oplossen vraagt om het herstel van de spijsvertering. Daarnaast zul je de overgroei aan bacteriën in de dunne darm moeten aanpakken. Regulier doet men dat met antibiotica. Hoewel effectief is de kans op terugval heel erg groot. Vanuit mijn achtergrond pak ik deze bacteriële overgroei aan met voeding, voedingsgedrag, kruiden en voedingssupplementen. Tot slot zul je het darmmicrobioom in balans moeten brengen. Ook daarvoor zet ik voeding, kruiden en voedingssupplementen in.
Wat kun je zelf kunt doen?
Heb je het vermoeden dat je een SIBO hebt? Dan is wat mij betreft het beste dat je kunt doen een goed darmtherapeut vinden en dit probleem aanpakken. Terwijl je op zoek gaat naar de therapeut die bij jou past is er wel al één ding dat je zelf al kunt doen om op weg te gaan naar herstel en dat is het volgende.
Ons lichaam heeft een mechanisme om een SIBO te voorkomen. Dat mechanisme heet het migrerend motor complex. Kort gezegd zorgt dit mechanisme ervoor dat jouw darm na de maaltijd helemaal schoongeveegd wordt. Alles wat achterblijft in de dunne darm (voeding en bacteriën) wordt vriendelijke doch dringend verzocht om zich naar de uitgang (de anus) te begeven.
Het probleem is alleen dat dit systeem pas aangaat een uurtje of 3 na de maaltijd en dan nog alleen als er op dat moment geen nieuwe voeding in de maag zit. En daar zit het probleem. De meeste mensen in Nederland eten elke 2-3 uur. Daarmee zit je dus dit zelfreinigend systeem in je darmen in de weg.
Stop daarom bij een vermoeden van een SIBO met elke 2-3 uur iets eten en zorg dat je tussen je maaltijden door zeker 4-5 uur niets eet. Dan zul je overigens waarschijnlijk wel iets anders moeten eten dan je nu doet, want op een boterham met kaas of een bakje yoghurt met granola gaat dit waarschijnlijk niet lukken.
Hoe dan?
Hulp nodig bij het op orde krijgen en houden van je darmen? Je kunt me altijd mailen om te overleggen of je start met het downloaden van mijn gratis e-boek ‘Lekker in je vel zonder darmklachten’.
Dat kun je hier doen: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/lekker-in-je-vel-zonder-darmklachten/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!