Waarom je geen dieet moet volgen

In mijn blog van vorige week heb ik antwoord gegeven op de vraag of het aanpassen van je voeding iets is voor even of voor altijd. In het verlengde van deze vraag ligt de vraag of het aanpassen van je voeding betekent dat je dan een dieet moet volgen en zo ja, welk dieet dan. 

Beide vragen kunnen je (onbewust) tegenhouden om met je voeding aan de slag te gaan. En dat is zo zonde!

Je voeding aanpassen is geen dieet

Als je met je voeding aan de slag gaat omdat je meer energie wilt hebben en minder last wilt hebben van je spijsvertering, darmen, hormonen of iets anders in je lijf waar je wel klaar mee bent, dan is dat per definitie geen dieet. Het is een ontdekkingsreis. Je gaat ontdekken welke voeding jou het beste voedt. Op welke voeding jouw lijf het goed doet. Welke voeding jouw stemming, humeur, concentratie, geheugen, energie etcetera ondersteunt. 

Met je voeding aan de slag gaan is dus een hele persoonlijke zoektocht. Het gaat om voelen wat voor jou werkt. Voor jouw lijf, voor jou als mens en – heel belangrijk – in jouw leven. Daar zijn geen vastomlijnde regels voor die je perse moet volgen om succes te hebben, zoals bij een dieet wel het geval is. Daarom is het dus ook geen dieet.

Het toch een dieet noemen hindert je succes

Natuurlijk is het wel zo dat je andere dingen op je bord gaat aantreffen dan voorheen. Je bent immers op zoek naar wat voor jou het beste voedingspatroon is. Zo krijg je een nieuw voedingspatroon. Een die wel past bij wie jij nu bent. 

Mensen in je omgeving gaan opmerken dat je dingen anders doet met je voeding dan voorheen. Bijvoorbeeld omdat je op een verjaardag even het taartje laat staan of omdat je uit lunchen met je vriendinnen een salade bestelt en het brood achterwege laat. De meeste mensen vinden dit interessant. Wat gebeurt hier? Ze gaan je dan vragen of je op dieet bent. Het is verleidelijk om ja te antwoorden op die vraag. Toch doe je dat beter niet. Door het een dieet te noemen gebeuren er namelijk in je onbewuste een aantal dingen.

Een dieet is beperkend

Het woord ‘dieet’ wordt meestal geassocieerd met restricties en beperkingen. Waarschijnlijk doe jij dat ook. Je bent op dieet, dus je mag de komende tijd dit en dit niet….. Dat is per definitie niet leuk. Een dieet is daarom ook vaak iets dat je het moet gaan ‘volhouden’. Weer niet leuk.

Het hele concept van voelen hoe voeding effect heeft op jou is daarmee weg. Je staat immers op slot met je ‘beperkingen’ en ‘volhouden’. Het geeft weerstand. Je hersenen gaan je vervolgens regelmatig vragen wanneer het eens klaar is met het dieet. Wanneer je weer gewoon mag eten. Wanneer je weer alles mag. Het hele proces van ontdekken en voelen is daarmee over.

Een dieet is tijdelijk

Bovendien impliceert het woord ‘dieet’ dat wat je aan het doen bent met je voeding iets tijdelijks is. Ook daarmee zet je de rem op je proces. Jij bent namelijk aan het leren hoe je met voeding zo goed mogelijk voor jou zorgt. Voor je lijf, voor je geest, voor je ziel. Ik hoop dat je niet van plan bent om dat tijdelijk te doen. Ik zou je gunnen dat je altijd goed voor jezelf zorgt. Dat is niet iets tijdelijks.

Nou heb ik in mijn blog van vorige week gezegd dat je voeding aanpassen meestal niet voor altijd is. Misschien denk je nu dat ik in deze blog iets anders zeg. Dat is niet zo. 

Hoe ga je om met voeding waar je (wat) last van hebt?

Als jij ontdekt hebt wat voeding met je doet. Hoe het je kan helpen je beter te voelen maar ook hoe het bijdraagt aan sommige van je klachten. Dan heb je vervolgens een keuze en dat is de echte winst van je voeding gaan aanpassen. 

Jij bepaalt dan namelijk wat je doet met deze kennis. Misschien besluit jij wel dat je de voeding uit de tweede categorie niet meer eet. Dan is dat iets voor altijd (tot jij een uitzondering maakt). Omdat jij echter zelf die keuze maakt, is het geen restrictie meer. Jij voelt je er goed bij. Dat maakt een wereld van verschil.

Of misschien besluit jij wel dat je de voeding waar je lijf niet zo goed op reageert toch af en toe eet. Gewoon omdat jij het zo lekker vindt of omdat het in sommige situaties heel fijn is om mee te kunnen doen. Je neemt dan op de koop toe dat je er dan een beetje last van hebt. Ook dat is prima. Jij bepaalt hoe jij goed voor jezelf zorgt en wat goede zorg is. Niks geen van buitenaf opgelegde regels. Het was immers geen dieet.

Wat doet deze blog met jou? Wil je dat hieronder met mij delen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *