Je voeding aanpassen is makkelijker dan je denkt

Sinds ik als therapeut aan de slag ben praat ik nog al eens met mensen die allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten hebben waar ze al jaren mee rondlopen. Beetje inherent aan het vak zullen we maar zeggen ;-). En natuurlijk vraag ik ze dan ook wat ze er al zelf aan gedaan hebben en of ze wel eens gedacht hebben om hun klachten aan te pakken door dingen anders te doen in hun voeding en leefstijl. Meestal hebben ze daar al wel eens aan gedacht, maar daar is het dan bij gebleven omdat ze er enorm tegenop zien om hun hele voeding en leefstijl om te gooien. Ik vraag me dan altijd af waar dat idee toch vandaan komt.

Hoezo moet je je hele voeding en leefstijl omgooien om je gezondheid te verbeteren? Waar staat dat? Was er niets goed dan van wat je tot nu toe deed? Dat zal toch niet?

Ineens je volledige voedingspatroon en leefstijl omgooien is vaak helemaal niet nodig!

Anders eten gaat niet lukken

Vaak zijn het mensen die mij een beetje kennen of al langer op social media of via mijn mailings volgen. Zij weten dus meestal wel dat ik geen granen eet en geen zuivel. En dat peulvruchten, soja en suiker ook niet op mijn menu staan. Dat schrikt kennelijk af en dat snap ik. Zeker als je niet meteen weet wat je dan wel moet eten. Veel mensen eten nu eenmaal in verhouding veel granen (brood, pasta, rijst, crackers, muesli) en zuivel (yoghurt, kaas). Daar zijn we Nederlanders voor. Anders eten zie je jezelf dan niet heel makkelijk doen.

Wat ook afschrikt is dat ze niet weten hoe dat moet omdat ze ook een partner en misschien wel kinderen hebben. Ze zien zichzelf al twee verschillende menu’s koken: een voor zichzelf en een voor de rest van het gezin. Tja, als dat het scenario is, dan zou ik er zelf ook niet aan beginnen! Maar zo gaat het vaak helemaal niet. Zo is het bij mij destijds ook niet gegaan.

Het lukt wel als je gewoon gaat beginnen

Toen ik 7 jaar geleden besloot dat ik van mijn klachten af wilde en ging kijken of voeding daarbij kon helpen, heb ik me eerlijk gezegd helemaal niet afgevraagd hoe ik dat zou doen. Ik ben gewoon begonnen. Ik wilde het zo ontzettend graag. En omdat ik al heel snel merkte dat mijn lijf het veeeeeeeeel beter deed als ik er geen granen in stopte, was de keus voor mij snel gemaakt om die niet meer te eten. Van zuivel wist ik al heel lang dat ik dat niet goed verteren kon, dus dat was eigenlijk ook een no-brainer. En gaandeweg, toen ik meer kennis over voeding kreeg, ben ik gestopt met het eten van suiker, soja en peulvruchten. Dat vond mijn lijf ook heel fijn. Maar dat is mijn lijf, dat is mijn weg naar gezondheid geweest. Dat hoeft die van jou niet te zijn.

Ik zie genoeg mensen opknappen als ze gewoon bepaalde voedingsmiddelen toevoegen aan hun menu, zonder er meteen een hele voedselgroep (zoals granen of zuivel) volledig uit te schrappen. Welke voeding ze dan moeten toevoegen hangt natuurlijk van hun klachten af, dus dat kan ik je nu zo niet zeggen. Er is geen ‘one size fits all’ aanpak als je het hebt over leefstijlgeneeskunde. Het gaat over jou als mens. Wat heb jij nodig? Wat is voor jou haalbaar? En voor mij als therapeut komt daar de vraag bij: hoe kan ik jou daarbij helpen?

Je voeding aanpassen is een geleidelijk proces

Gaandeweg zie je dan dat deze aanpak zorgt dat je je beter gaat voelen. Veel van de mensen die ik begeleid gaan dan op enig moment een korte tijd zonder granen en zuivel. Gewoon omdat dat voor dat moment even verstandig is om te doen om bepaalde klachten net iets beter aan te kunnen pakken. Soms bevalt dat zo goed dat ze dat blijven doen en soms eten ze na die periode af en toe weer eens granen of zuivel. En dat kan dan prima. Het is zoeken naar balans en spelen met je voeding. Zo moet je het ook zien: spelen en experimenteren met je voeding. Maak het niet te groot. Maak het niet te ingewikkeld. Probeer gewoon eens wat en voel wat het met je doet. En kom je er niet uit, dan help ik je.

Wat denk je? Heb ik je geïnspireerd om aan de slag te gaan? En zo ja, wat ga je dan als eerste doen? Wil je dat hieronder met mij delen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *