klinische Psycho-Neuro-Immunologie

Als ik mensen vertel dat ik kPNI therapeut ben, dan weten ze meestal niet wat dat is. Dat snap ik. kPNI is helaas nog niet zo ingeburgerd als veel andere therapievormen dat wel zijn. In deze blogpost leg ik daarom uit wat kPNI is en wat een kPNI therapeut doet. Ik kan je alvast verklappen dat het een prachtige therapie is bij chronische (niet-levensbedreigende) aandoeningen. Ik zie er zoveel mooie dingen door gebeuren bij de mensen die ik behandel.

PNI is een wetenschap

PNI is een wetenschap die de wetenschappelijke kennis uit een vijftal specialismen met elkaar verbindt. Dat zijn:

  1. Psychologie (je psyche)
  2. Neurologie (je zenuwstelsel)
  3. Immunologie (je immuunsysteem)
  4. Endocrinologie (je hormoonstelsel)
  5. Sociologie (je verbinding met je omgeving)

De PNI doet dit vanuit de grondgedachte dat al deze factoren elkaar en je gezondheid beïnvloeden. Binnen de PNI wordt dus niet uitsluitend naar het orgaan gekeken dat klachten geeft, maar altijd ook naar de omgeving waarin dat orgaan functioneert. Dat is het hele lichaam en de omgeving waarin dat lichaam leeft. Gezondheid is daarmee niet alleen iets lichamelijks, maar wordt ook mede bepaald door hoe je in je vel zit en of het leven dat je nu leeft wel goed bij jou past.

Wat doet een kPNI therapeut?

Als kPNI therapeut vertaal ik de wetenschappelijke kennis uit de PNI over onder andere voedingsstoffen en leefstijl naar het leven van alle dag. Zo probeer ik samen met de klant door voeding en leefstijl het zelfherstellend vermogen van het lichaam positief te beïnvloeden. Maar voor je dat kunt doen, moet je zicht hebben op wat er allemaal speelt. Daar besteed ik dus ruim aandacht aan.

Een kPNI behandeling begint daarom altijd met wat we binnen de kPNI noemen “de FOTO en de FILM“. Ik breng in kaart wat de huidige klachten zijn (dat is de FOTO van het huidige moment) en ga samen met de klant op zoek naar hoe deze klachten zijn ontstaan (dat is de FILM van de ziekte of klacht). Ik ben altijd op zoek naar de OORZAAK van de OORZAAK. Ik zoek daarvoor naar verstoorde WERKINGSMECHANISMEN. Een werkingsmechanisme is niets meer of minder dan ‘hoe iets hoort te werken’ in het lichaam. Als dat ergens niet goed gaat, dan kun je daar ziek van worden. Daarom ga ik daarnaar op zoek. Dat geeft ook meteen aanknopingspunten voor herstel.

Op deze manier ontstaat een behandelplan waarin ik samen met de klant stapje voor stapje op weg ga richting een betere gezondheid.

Iets veranderen is vaak de sleutel (oeps)

Om het lichaam vervolgens te helpen richting herstel en meer gezondheid te gaan, zet ik als kPNI therapeut allereerst voeding in. Vaak gebruik ik dan ook tijdelijk de inzet van supplementen, zodat het herstel wat sneller kan gaan. En ja, ik kijk ook met de klant naar wat er nodig is in zijn of haar leefstijl. Dat is heel breed. Dat kan gaan om beweging, maar ook om te kijken wat je op psychologisch of sociaal vlak nodig hebt. Past je leven nog? Heb je behoefte aan meer verbinding met anderen? Dat soort vragen zijn heel belangrijk in het grote geheel van gezondheid, dus die nemen we zeker mee.

“Maar moet ik dan anders gaan eten? Ik moet zeker ook meer gaan bewegen van jou? Nou, laat maar…. ik weet niet hoe ik dat moet doen in mijn drukke leven van alle dag.” Ik hoor dit nog al eens van de mensen als we het hebben over wat kPNI voor hen zou kunnen doen. En ik snap dat! Veranderen is eng, zeker als het gaat om voeding en leefstijl. Het is de basis van je bestaan en daaraan rammelen voelt spannend. Toch zal je op enigerlei manier in ‘beweging’ moeten komen en iets moeten gaan veranderen als je nu chronische klachten hebt waar je vanaf wilt. Want als je niets anders gaat doen dan dat je tot op heden hebt gedaan….tja, dan zal er waarschijnlijk ook niet zoveel kunnen verbeteren.

Gelukkig is er nog een ander adagium in de kPNI en dat is: IN DE KLEINSTE VERANDERING ZIT VAAK HET GROOTSTE VERSCHIL (dr. Leo Pruimboom). En dat is ook zo. Ik zie dat in mijn praktijk heel duidelijk. Natuurlijk krijgen mensen bij mij een lijst mee van voedingsmiddelen die allemaal passen binnen de kPNI behandeling en het advies om vooral daarvan te eten. Dat is niet voor niets. Toch betekent dat bijna nooit dat ze iets anders niet meer mogen eten. Ook krijgen mijn klanten adviezen om in hun leefstijl dingen anders te gaan doen, maar dat betekent zelden dat ze hun leefstijl helemaal om moeten gooien. De meeste mensen weten best wat goed voor hen zou zijn en voelen vaak snel dat de veranderingen heel helpend zijn en dat ze er blij van worden.

Wat er ook moet gaan veranderen, het is altijd een proces waarin ik samen met de klant niet alleen kijk naar wat helpend zou zijn maar ook naar wat haalbaar is in zijn of haar leven. Want alleen dan is het helpend.

Heb ik je geprikkeld?

Ben je misschien toch een beetje nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blogpost? Heb je vragen of wil je eens sparren over de mogelijkheden die kPNI jou kan bieden? Mail me gerust of vul het contactformulier op de website in. Het is ook altijd mogelijk om een vrijblijvende bel afspraak te maken om eens samen van gedachten te wisselen. Ik denk graag met je mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *