Helpt yoga bij darmklachten?

Heel veel van de vrouwen die bij mij komen omdat ze hun chronische darmklachten willen aanpakken doen aan yoga. Het is – zoals ze zelf zeggen – vaak het enige dat hen nog een beetje kan laten ontspannen. Ze hebben ook het idee dat als ze regelmatig yoga doen, dat ze minder buikklachten hebben. Zit dat idee alleen in hun hoofd of klopt het dat yoga helpt bij darmklachten?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de oorzaak van de darmklachten. Bij de ene oorzaak zal yoga meer effect hebben dan bij de andere oorzaak. Toch durf ik de stelling wel aan dat yoga inderdaad vaak positief effect heeft op darmklachten. Hoe ik dat zie leg ik je in deze blog uit.

Het effect van stress op de darm

In mijn praktijk zie ik heel vaak vrouwen met het prikkelbaredarmsyndroom of anderszins darmen die heel wisselende ontlasting produceren. Als ik met hen praat over wat er zoal speelt (en heeft gespeeld) in hun leven dat effect heeft (gehad) op hun gezondheid, dan hoor ik heel veel behoorlijk stressvolle verhalen. Al die stress heeft via het zenuwstelsel effect op (onder andere) de darmen.

Aan de ene kant komt dat omdat de darmen worden aangestuurd via het zenuwstelsel. De darm heeft zelfs een heel eigen zenuwstelsel dat los van het totale zenuwstelsel kan functioneren. Bij de ene vrouw heeft stress tot gevolg dat ze last van obstipatie krijgt en bij de andere gaat de darmpassage juist heel erg versnellen van stress en ontstaat diarree. De combinatie van obstipatie en diarree komt ook voor. Natuurlijk heb je ook vrouwen die bij stress nog altijd een normale darmwerking hebben.

Aan de andere kant kan stress er ook voor zorgen dat de samenstelling van het microbioom negatief wordt veranderd. Dit kan eveneens effect hebben op hoe je darmen functioneren. Tot slot kun je alleen als je lekker ontspannen bent je eten goed verteren. Slecht verteerde voeding die in de darmen terechtkomt geeft vaak veel ongemak, zoals winderigheid en diarree.

Yoga helpt het zenuwstelsel tot rust komen

Afhankelijk van het soort yoga dat je doet helpt yoga om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Dat merk je bijvoorbeeld heel goed na een ontspannen yin les of als je na een actievere yogales in de eindontspanning ligt. 

Yoga omvat zowel het doen van lichamelijke oefeningen (de asanas) als ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Met name van de ademhalingsoefeningen en de meditatie is al veel langer (ook in de wetenschap) bekend dat het ervoor zorgt dat het stresssysteem tot rust komt. Dat brengt het zenuwstelsel tot rust, zodat jij je eten goed kunt verteren en je darm goed kan werken.

Wat je naast yoga nog meer kunt doen bij darmklachten

Yoga legt wat mij betreft dus een mooie basis neer voor je darmen, maar het is niet het enige advies dat ik mijn klanten geef als ze hun darmklachten willen aanpakken. Want de oorzaak van de darmklachten ligt vaak in een verstoring van het darmmicrobioom (de darmflora) en dat kan ik met yoga niet oplossen. 

Als een verstoord microbioom aan de basis van de darmklachten ligt, dan moeten we echt werken aan het verbeteren van het biologisch evenwicht in de darm. Het aanpassen van de voeding, het verbeteren van de spijsvertering, meer bewegen door de dag heen, goed slapen en het herstel van het bioritme zijn dan belangrijke peilers in de aanpak.

Terugkomend op de titel van deze blog, namelijk de vraag ‘helpt yoga bij darmklachten?’…..

Hoe zou jij deze vraag beantwoorden? Hoe is dat voor jou? Wil je dat hieronder met mij delen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *