Eenvoudig en snel gezond eten op vakantie
Nog even en dan breekt voor veel mensen de zomervakantie aan. Hoe tof is dat? Zelf kijk ik daar echt naar uit. Lekker een paar weken een rustiger tempo, in de zon een boek lezen, wat struinen in stadjes waar ik nog niet geweest ben en erop uit in de natuur. Zalig! Maar ja, wat doe je met je eten als je gezond wilt eten maar niet lang in de keuken wilt staan? Je hebt tenslotte vakantie nietwaar? Ik schreef daar eerder ook al een blog over. In deze blog borduur ik daarop verder met nieuwe tips en invalshoeken.
Een snelle salade voor op vakantie
Salades zijn mijn go-to voedsel voor de lunch. Ik vind ze heerlijk en kan er eindeloos mee variëren. Alleen kosten ze wel iets meer tijd om te maken. En omdat ik meestal minimalistisch ga kamperen, is het maken van een salade ook niet altijd handig. Daarom maak ik op vakantie vaak een deconstructed-salad.
Ik laat de sla achterwege (teveel gedoe) en vul de helft van mijn bord met allerlei groentjes die ik lekker vind en waar ik niet veel werk aan heb: paprika, komkommer, tomaat, wortel, kant-en-klare rode bietjes, dat soort dingen. Daarna kies ik mijn proteïne. Meestal pak ik iets van vis: sardines, makreel, haring, zalm, gekookte garnalen of rivierkreeftjes. Allemaal beschikbaar zonder dat ik er voor hoef te koken. En ik vul mijn bord aan met een handje nootjes, olijven, een halve avocado en wat tahin om de groenten in te dippen. Simpel, voedzaam en alle belangrijke dingen (koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten) zitten erin.
Gezond uit eten op vakantie
Vakantie zou voor mij geen vakantie zijn, als ik ook niet zo af en toe eens even niet hoef te koken. Uit eten gaan is dan ook echt een vakantie-dingetje voor mij. Ik ga daarom heel graag naar Italië op vakantie omdat graan- en zuivelvrij uit eten gaan daar gek genoeg het makkelijkst gaat. De echte Italiaanse keuken bestaat namelijk – anders dan veel Nederlanders misschien denken – niet uit pizza en pasta. Natuurlijk serveren ze dat wel, maar het zijn bijgerechten of voorgerechten.
De Italiaan eet graag groenten, vlees en vis. Puur en zuiver klaargemaakt. Laat ik daar nu ook van houden. In Italië is het dus makkelijk om uit eten te gaan. Je bestelt gewoon wat extra groenten en een mooi stukje vlees of vis en that’s it. Moeilijker is het niet.
In Frankrijk is het wel wat lastiger vind ik. De Fransoos kookt wel veel met granen en zuivel. Uit eten gaan daar kan wel, maar meer voor de lunch dan het avondeten heb ik het idee.
Voor de lunch kun je vaak wel een lekkere salade vinden op de kaart. Meestal mis ik daar dan voldoende gezonde vetten in, dus daar houd ik rekening mee. Ik neem een boterhamzakje met wat extra nootjes, pitjes en zaden mee om over die salade te doen en vraag om extra vierge olijfolie in plaats van de kant-en-klare dressing die er bij de salade hoort.
En als het toch niet genoeg was die salade, dan is er altijd wel een winkel of markt te vinden waar ik nog een stukje vis, wat olijven of een avocado koop om mijn lunch als het ware achteraf nog wat aan te vullen. Daar moet je geen halszaak van maken en praktisch mee omgaan.
Guilty pleasures op vakantie
Vakantie zou natuurlijk geen vakantie zijn als je niet ook af en toe geniet van iets waarvan je zelf ook wel weet dat het niet de meest gezonde keuze is: een wijntje, een borrelhapje, een ijsje of gebakje. En tenzij je een vorm van voedingsintolerantie hebt, is er meestal weinig mis mee als je een keer zo’n uitstapje maakt in je voeding. Je lijf geeft vanzelf aan of dat een optie was of een slecht idee. De kunst is om daar dan wel naar te luisteren.
Dus als je op vakantie toch een pizza eet omdat dit voor jou echt hoort bij het vakantiegevoel en je hebt de dag erop buikpijn, brain fog of andere klachten….tja, dan moet je misschien op zoek naar andere gerechten om nieuwe vakantiegevoelens mee op te roepen. En ja, dat kan gewoon!
Merk je niet zoveel van dat ene uitstapje in je voeding, dan geniet je er gewoon van dat je dat hebt gegeten. Doe je het misschien nog wel een keer die vakantie, maar zorg je ervoor dat je dat niet alle dagen doet. Houd dus op vakantie de 80/20-regel aan. Dus 80% van de tijd eet je gezond en zorg je goed voor jezelf, die andere 20% geniet je van iets minder gezond maar geniet je er ontzettend van en zorg je op die manier ook weer goed voor jezelf. Snap je?
Wat is jouw grootste uitdaging op vakantie?
Als je nu denkt aan je aankomende vakantie, wat is dan jouw grootste uitdaging als het gaat om gezond eten op vakantie?
Deel die onder mijn post op Facebook of Instagram (daar staat dezelfde foto bij als bij deze blog), dan denk ik even met je mee.
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!