Je hoofd werkt beter als je darmen het goed doen
Je merkt het al een tijdje. Je bent moe, staat altijd ‘aan’ en je stemming is niet meer wat het geweest is. Lichamelijk merk je ook dat van alles minder lekker gaat dan normaal. Dat kunnen je darmen zijn, je spijsvertering, je hormonen, je energiehuishouding maar in ieder geval dus je brein.
Steeds vaker krijg je van je omgeving de vraag of het wel goed met je gaat. Als je heel eerlijk bent, dan is het antwoord ‘nee’.
En dat is eigenlijk al best een tijd zo. Er is kalm aan iets veranderd, maar je weet niet wat. Je weet wel dat het zo niet klopt. Dat merk je aan alles en zo herken je jezelf ook helemaal niet. Maar ja, wat doe je eraan en waar begin je?
Herken jij je hierin? Lees dan zeker verder. De kans is groot dat jouw neurotransmitters (dat zijn communicatiestoffen in je brein) uit balans zijn. En daaraan valt van alles te doen.
Je hoofd doet het minder goed
Je kunt je minder goed concentreren en focussen. En moet meer moeite doen om dingen te begrijpen. Je komt moeilijk door je taken heen zelfs als je ze wel interessant vindt. Je hoofd is moe en je bent trager geworden in je denken en doen.
Maar dat niet alleen. Je bent ook veel gevoeliger voor stress en prikkels dan voorheen. Je staat altijd ‘aan’, bent snel nerveus of geïrriteerd en kunt dingen moeilijk loslaten. Je piekert en hebt moeite om de continue stroom aan gedachten te stoppen.
Dit soort hersenklachten kunnen hun oorzaak in je darmen hebben. Dat komt omdat je brein en je darmen de hele dag door met elkaar in verbinding staan. Je darm communiceert meer met je brein dan andersom. We noemen de darmen niet voor niks je tweede brein. Hoewel…. ik denk eigenlijk dat ze misschien wel ons eerste brein zijn.
Je lijf reageert anders dan je gewend bent
Je merkt het ook aan je lijf, dat voelt gespannen en je hebt steeds vaker hartkloppingen. Dat had je voorheen nooit. Gelukkig heb je je yoga nog, want dat is eigenlijk het enige dat echt helpt om te ontspannen.
Zeker nu slapen ook al niet meer zo goed gaat. Je draait en woelt in je bed en echt lekker slapen is er niet bij. Je wordt een paar keer per nacht wakker en inslapen is dan lastig. De ene ochtend ben je heel vroeg wakker en de andere kun je maar niet wakker worden zonder een flinke kop koffie.
En dat merk je overdag ook.
Je eet bijvoorbeeld normaal gesproken namelijk echt wel gezond, maar merkt dat je dit al een tijdje moeilijk vindt. Je hebt meer behoefte aan vet, zoet of zout voedsel zoals friet, chocola of chips en je geeft daar ook meer aan toe. Je baalt ervan maar iets in je zegt dat je gewoon meer vet, zoet of zout nodig hebt nu.
Al met al zit je gewoon niet lekker in je vel
Je voelt je regelmatig uitgeput of opgebrand zonder dat je daar echt een reden voor kunt aanwijzen. Ook mentaal is het allemaal niet meer zo leuk als vroeger. Je bent regelmatig een beetje depri, hebt nergens zin in, wilt het liefst alleen zijn of voelt je juist vooral angstig. En stress lijkt je veel meer te raken en uit balans te brengen dan voorheen.
Zo kan het gewoon niet langer.
Ook dit soort klachten kunnen allemaal te maken hebben met je darmen. Meer concreet: met de communicatie tussen de darmen en de hersenen. En omdat je darmmicrobioom een groot deel van de communicatiestoffen maakt die deze communicatie vanuit de darm met het brein regelen, kunnen dit soort klachten dus ook te maken hebben met een (dis)balans in je darmflora.
Dit kan een reden zijn waarom je wellicht ook last hebt van darmklachten zoals wisselende ontlasting, winderigheid, een opgeblazen gevoel of voedingsintoleranties. Maar ook zonder darmklachten kan het microbioom verstoord zijn en de communicatie met je hersenen uit balans brengen.