Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.
De titel van deze blog is precies wat de meeste van ons met de paplepel is ingegoten. Zodra je opstaat, je geplast hebt en gewassen bent, dan moet je aan je ontbijt gaan denken. Zo wordt het je van kinds af aan geleerd. “Je moet wel ontbijten voor je naar school gaat.”, hoor je het je moeder nog zeggen? En wat denk je? Later zeg je tegen jezelf: “Je moet wel ontbijten voor je naar je werk gaat”. Een simpel voorbeeld van ‘programmering’ ofwel de bekende Pavlov reactie.
Niks mis mee toch? Nou, dat weet ik zo net nog niet.
Het gevolg van deze ‘programmering’ is, dat ik met enige regelmaat vrouwen spreek die mij bijna met het schaamrood op de kaken opbiechten dat ze niet hebben ontbeten. Of erger nog: dat regelmatig niet doen. Meteen daarna volgt bijna altijd de opmerking ‘dat ik daar vast iets van zal vinden’. Nou hebben die vrouwen daar gelijk in, alleen niet op de manier die ze verwachten.
Ontbijten tegen heug en meug
Ontbijt is inderdaad (misschien wel) de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de maaltijd waar je de energie uithaalt om je dag goed mee door te kunnen. Maar waar staat nou, lieve mensen, dat je die maaltijd min of meer direct na het wakker worden moet eten??
Veel vrouwen die hun ontbijt overslaan hebben gewoon geen honger zo vroeg in de ochtend. Hun lichaam geeft nog geen enkel signaal dat er voeding nodig is. Waarom ga je dan in hemelsnaam tegen heug en meug in voeding opdringen aan je lijf?? Je lichaam is kennelijk nog met andere dingen bezig of heeft nog meer dan genoeg energie uit de avondmaaltijd beschikbaar. Want laten we niet vergeten dat je avondmaaltijd ook behoorlijk wat energie levert en de meeste mensen zijn daarna niet meer heel erg actief. Ze kijken wat TV, lezen misschien wat en daarna gaan ze slapen. Dan is het toch niet zo gek dat je in de ochtend nog geen honger hebt??
Gaan eten terwijl je geen honger hebt, is net zoiets als boodschappen gaan doen terwijl je koelkast en voorraadkast nog vol zijn. Wie doet dat nou op regelmatige basis? Niet veel mensen toch? Waarom zou je dat dan wel doen met je lichaam?
Of laat het je lijf bepalen
Je lijf geeft vanzelf aan wanneer het behoefte heeft aan nieuwe energie. Dan krijg jij een hongersignaal of een duf hoofd. Dat is het moment waarop je gaat eten. Dat kan om 8.00 uur ’s morgen zijn of ergens tussen 10.00 en 12.00 uur. Geen probleem. Je gaat gewoon ontbijten. Ontbijt is namelijk niets meer of minder dan de eerste maaltijd van de dag en dat klopt ook als je voor het eerst tussen 10.00 en 12.00 uur gaat eten.
Wat je niet moet doen
Als je dan ergens in de ochtend een hongersignaal krijgt, dan moet je echt ontbijten. En niet alleen maar een kop koffie nemen of een zoet tussendoortje, omdat het tijdstip van de lunch al in beeld komt. Als je dat doet, dan ontregel je allerlei belangrijke systemen in je lichaam. Je ontregelt je bloedsuikerspiegel, je geeft een ‘ram’ tegen je bijnier (en daar wordt hij niet gelukkig van) en je zet je stresssysteem aan. Beetje jammer, want dat kost allemaal klauwen met energie en je lichaam gaf je net aan dat het behoefte had aan energie.
Ga terug naar je eigen ritmes
Dus als je om 10.00 uur pas voor het eerst honger hebt, dan eet je dan een stevig ontbijt en dan wacht je af tot je weer honger hebt. En ja, dat zal vast niet zijn op het tijdstip waarop de Nederlander geleerd heeft dat het lunchtijd is. Maar ook die tijd is gewoon bedacht door ons allemaal omdat het voor het organiseren van het werk zo makkelijk uitkwam….
Laten we vooral weer terug gaan naar luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft en leven in ons eigen natuurlijke ritme. Dat is pas een boost voor je gezondheid!
Wat denk je? Heb ik je aan het denken gezet met deze blog? Hoe gaat het eigenlijk met jouw hongersignaal? Luister je daarnaar of ‘overrule’ je dat, omdat het praktischer is in je dagindeling?
Wil je dat hieronder met me delen??
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!