Oorzaken van een trage schildklier
In mijn vorige twee blogs heb ik het gehad over de schildklier en haar functies en over welk bloedonderzoek zinvol kan zijn als je denkt een trage schildklier te hebben. Hiermee heb je hopelijk een beter beeld gekregen over de werking van jouw schildklier. Maar wat nu als je tot de conclusie komt dat je inderdaad een trage schildklierwerking hebt? Wat doe je dan?
Mogelijke oorzaken van een trage schildklier
Zodra duidelijk is dat je schildklier te traag werkt, is wat mij betreft de eerste stap om te achterhalen of dat een ‘gewone’ trage schildklier is (hypothyreoïdie) of de ziekte van Hashimoto. Daarna kun je op zoek naar de oorzaken van het probleem en bedenken hoe je die wilt aanpakken.
Een traag werkende schildklier kan verschillende onderliggende oorzaken hebben die elk een eigen aanpak vragen.
Zo kan er sprake zijn van een overactief immuunsysteem dat de schildklier aanvalt alsof het een indringer is. Dit is het geval bij de ziekte van Hashimoto. Je zult dan moeten ontdekken waarom het immuunsysteem deze vergissing begaat. Dat kan bijvoorbeeld een eerdere besmetting met het Epstein-Barr virus, dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt, zijn of door problemen in de afweer in de darm. Die darm speelt sowieso een rol bij de schildklierwerking omdat je darmflora helpen om inactief schildklierhormoon actief te maken. Maar dan moet deze flora wel op orde zijn natuurlijk.
Andere dingen die niet helpen als je schildklier niet goed werkt, zijn een ontregelde bloedsuikerspiegel (je moet elke 2-3 uur iets eten en kunt geen maaltijd overslaan), chronische stress en een overmaat aan oestrogeen in je lijf, bijvoorbeeld omdat je de pil gebruikt of veel uit plastic eet en drinkt.
Uiteraard, je zou het bijna vergeten, moet je je altijd ook de vraag stellen of je wel de voedingsstoffen eet die je schildklier nodig heeft.
Voeding voor de schildklier
Eten doe je niet alleen omdat je er energie van krijgt of omdat het lekker is. Je eet ook en vooral omdat je daarmee je lijf de benodigde bouwstoffen geeft om te doen wat er nodig is om je helemaal topfit te voelen. Bij een traag werkende schildklier (of een andere klacht die maar niet oplost) moet je je dus afvragen of je voeding wel op orde is.
De schildklier heeft eiwitten nodig zoals je die in vlees, gevogelte, vis en eieren aantreft. Ook heeft de schildklier onder andere bepaalde mineralen zoals jodium nodig. Dat wordt weliswaar vaak toegevoegd aan brood, maar betere bronnen zijn natuurlijk volwaardige voeding zoals zeevis en (het zeer beperkt eten van) zeewieren. Ook het mineraal selenium is nodig voor een goede schildklierwerking. Dit mineraal zit bijvoorbeeld in paranoten.
De meeste mensen eten simpelweg te weinig zeevis om een goede schildklierwerking te kunnen hebben. Daarnaast zie ik vaak dat gewoon keukenzout wordt vervangen door zeezout of Himalaya zout. Dat is inderdaad een veel beter product omdat er allerlei mineralen in zitten. Het probleem is alleen dat de hoeveelheid jodium in zeezout en Himalaya zout zeer beperkt tot afwezig is. Dus als je zit zout wilt gebruiken, dan moet je daarnaast wel wat meer uit de zee gaan eten.
Meer weten?
Er is natuurlijk veel meer te zeggen over een trage schildklier. Dat ga ik doen bij mijn gratis interactieve webinar ‘Een trage schildklier’ dat ik op 18 maart 2021 om 20.00 uur geef. Aanmelden kan door mij een e-mail te sturen naar info@vanappeltotzeekraal.nl.
Kun je niet op deze datum maar heb je wel al jaren last van een trage schildklier? Wil je daar nu echt iets aan gaan doen met voeding, leefstijl en suppletie? Meld je dan aan voor een gratis online sessie dan kijk ik met je mee en krijg je meteen ook 2 tips om mee aan de slag te gaan.
Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!