3 redenen waarom je steeds zo’n last hebt van winderigheid

Oké, het is misschien niet zo’n gezellig onderwerp, winderigheid, maar heel veel vrouwen hebben er dagelijks mee van doen. Op de meest ongepaste momenten moet er gas de darm uit. Hoe gênant!! En tegelijkertijd hoe menselijk. Gasvorming hebben we allemaal en dat gas moet er gewoon uit. Toch lopen we niet allemaal de hele dag met dichtgeknepen billen rond omdat het te pas en te onpas aan de orde is.

Hoe kan het nou dat jij daar wel last van hebt? En vooral: is er iets aan te doen?

Waarom produceren we gas in onze darmen?

Gasvorming is een normaal verschijnsel in de darmen. Het heeft te maken met de beestjes (microben) die daar wonen. Deze vriendelijke jongens helpen ons bij het verteren van de vezels die in onze voeding zitten. Over waarom vezels belangrijk zijn en of jij wel voldoende vezels eet, schreef ik al eerder een blog.

Het verteren van de vezels die wij eten is een fermentatieproces waarbij gassen vrijkomen. Deze gassen zijn overigens deels voedingsbron voor weer andere microben in onze darm. Het merendeel van het geproduceerde gas wordt op die manier gebruikt. Het overschot gaat via de anus het lichaam uit. De meeste gasvorming vindt plaats in de nacht en de meesten van ons liggen dus ’s nachts behoorlijk wat gas los te laten in onze slaap (gezellig….).

Onvoldoende maagzuur kan zorgen voor winderigheid

Een oorzaak van winderigheid kan een maagprobleem zijn. De maag moet namelijk voldoende zuur zijn om – met name – de eiwitten die je eet voor te verteren. Daar moet je maagzuur voor zorgen. Als je niet genoeg maagzuur hebt, dan lukt dat dus niet meer goed. Over het belang van voldoende maagzuur schreef ik deze blog.

Als je onvoldoende maagzuur hebt, krijg je onverteerde voedingsresten in de darmen. Er is dan teveel voeding in de darm en je darmmicroben gaan zich hier mee voeden. Als dank produceren ze (veel meer) gas voor jou. Het gevolg is winderigheid (maar ook geborrel en gedoe in je buik) kort na de maaltijd (meestal na een uurtje of 1,5 à 2).

Een SIBO geeft gasvorming in je darmen

Een andere mogelijke oorzaak van winderigheid en gasvorming in je darmen is een SIBO. SIBO staat voor small intestinal bacterial overgrowth. Simpel gezegd: je hebt teveel darmbacteriën in je dunne darm. Het gevolg is heel veel gasvorming na het eten. Zoveel zelfs dat je er opgeblazen van raakt en het soms lijkt alsof je een paar maanden zwanger bent (terwijl dat niet zo is). 

De dunne darm is de plek waar je de voedingsstoffen uit de voeding opneemt in de bloedbaan. Op die manier kan je lichaam ze gaan gebruiken. Het is niet de bedoeling dat deze voedingsstoffen worden gebruikt door darmbeestjes. Daarom is dit deel van de darm redelijk vrij aan microben. Soms echter gaat het mis en wonen er in dit deel van de darmen juist wel veel bacteriën. Dat noemen we dus een SIBO.

Een SIBO is een serieuze darmaandoening die vergaande gevolgen kan hebben voor je hele lijf. Deze bacteriën in je dunne darm hinderen namelijk de opname van de voedingsstoffen. Je lichaam komt dus voedingsstoffen en daarmee ook energie tekort. Dat geeft allerlei klachten op de lange duur. Een SIBO neem je dus het beste serieus en pak je aan met een deskundig darmtherapeut. 

Een verstoord microbioom geeft winderigheid

Naast een SIBO kun je ook een verstoord darmmicrobioom hebben. Dan klopt het niet in de dikke darm. Zo’n verstoord microbioom heet een dysbiose en is iets anders dan een SIBO. Toch is er wel een verband. Bij een SIBO is er namelijk ook een dysbiose maar andersom hoeft dat niet zo te zijn. Maar een dysbiose waaraan je niks doet, kan wel leiden tot een SIBO. Een dysbiose moet je dus ook serieus nemen en aanpakken.

Bij een dysbiose is er sprake van een verstoring in de verhouding tussen de verschillende soorten darmbeestjes die in jouw dikke darm leven. Het gevolg van die verstoring is ook winderigheid, maar meestal is er dan geen of veel minder sprake van het opzwellen van de buik. Een dysbiose wordt in verband gebracht met het ontstaan van allerlei chronische ziekten.

Wat kun je doen aan winderigheid?

De eerste stap om winderigheid op te lossen is om te weten waar die vandaan komt. Bij welke voeding heb je er last van? Op welke momenten van de dag? Zwel je helemaal op of is dat niet zo? Wat ook belangrijk is om te weten: zijn het harde, maar geurloze, knalwinden of zijn het zachte, geurende winden? Het antwoord op deze vragen geeft waardevolle informatie over mogelijke oorzaken.

Harde knalwinden zijn bijvoorbeeld een teken van problemen met het verteren van je koolhydraten (groenten, fruit, granen). Zachte, geurende winden duiden meer op een slechte vertering van vetten of eiwitten. Dus dan moet je in ieder geval aan je spijsvertering werken.

In het algemeen kun je zeggen dat je bij winderigheid moet beginnen met ontspannen eten. Daar helemaal de tijd voor nemen en tot rust komen voordat je aan je maaltijd gaat beginnen. Ook na het eten blijf je lekker even zitten om je spijsvertering op te starten voor jij weer verder gaat met al je activiteiten. Goed kauwen wil ook nog wel eens helpen om minder gasvorming te krijgen.

Maar heb je al jaren last van winderigheid, dan is er waarschijnlijk maar één oplossing en dat is echt op zoek gaan naar de onderliggende oorzaken en die aanpakken. In mijn Gezonder, energieker en beter in je vel traject kan ik je daarmee helpen. Wil je weten of dat iets voor jou is, mail me dan gerust. Ik denk graag met je mee.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *