Op gewicht….

Gewicht is voor veel vrouwen best wel een dingetje. Soms gaat het om een kilootje teveel hier en daar. Regelmatig gaat het om echt overgewicht. Ook ondergewicht is voor degene in kwestie echt een ding. En dat laatste kan ik weten, want ik heb jaren met een ondergewicht geworsteld. Als ik met anderen deelde dat ik daar last van had, dan kreeg ik meer dan eens te horen, dat dat een luxe probleem was….. nou, dat is het zeker niet! Onder- en overgewicht zijn verschillende kanten van dezelfde medaille. Van beiden kun je last hebben, zowel lichamelijk als mentaal.

Toch richt ik mij in de begeleiding van de mensen die in mijn praktijk komen eigenlijk zelden tot nooit op het rechtstreeks beïnvloeden van het gewicht.

Je huidige gewicht is het beste gewicht (voor nu)

Ik ga er namelijk altijd vanuit dat het lichaam een enorme wijsheid heeft. Het doet niks om jou te pesten en zal altijd zo optimaal mogelijk haar best doen. Dat je niet blij wordt van hoe dat eruit ziet of daar zelfs echt last van hebt, is iets anders.

Ik ben er dus van overtuigd, dat de dingen zijn in het lichaam zoals ze zijn, omdat het lijf het op dit moment echt niet beter kan doen. Als dat niet optimaal is, dan kun je je afvragen hoe dat komt.

Waarom je niet afvalt of aankomt

Er zijn legio oorzaken te bedenken waarom het lichaam het niet voor elkaar krijgt om het gewicht te produceren dat voor jou beter zou voelen. En natuurlijk kan dat te maken hebben met wat je eet en hoeveel je wel of niet beweegt. Toch moet je je daarop niet blind staren. Ik ken genoeg vrouwen die best een fatsoenlijk voedingspatroon hebben en regelmatig bewegen en toch niet op hun ideale gewicht zijn.

En als dat zo is, dan moet je dus verder kijken.

Misschien zit de darmflora wel in de weg. Als die verstoord is, dan kan dat zowel een over- als een ondergewicht geven. Hetzelfde geldt voor chronische stress. En ik weet dat heel veel mensen er heel moe van worden (figuurlijk dan) dat elke keer die stress er weer bij komt, maar chronische stress verstoort het lichaam zo gigantisch dat allerlei zaken gewoon van de rails raken. Zo simpel is het. Het gevolg kunnen problemen met je gewicht zijn.

Ook problemen met de schildklier kunnen zich uiten in overgewicht (bij een te traag werkende schildklier) of ondergewicht (bij een te snel werkende schildklier). Een verstoorde werking van het systeem dat je bloedsuikerspiegel moet regelen (ook als je geen diabetes hebt) is een andere mogelijke oorzaak van problemen met je gewicht. Net als ontstekingen in het lichaam die sluimeren op de achtergrond.

De achterliggende oorzaken aanpakken is dan de sleutel

Als aanpassing van je voeding en meer gaan bewegen niet helpt om op je ideale gewicht te komen, dan is het dus zaak om te ontdekken wat er in de weg zit. In mijn ervaring zorgt het aanpakken van wat er in de weg zit in heel veel gevallen voor het bereiken van een gewicht dat bij je past. Dat is misschien niet dat maatje 38 wat zo leuk zou zijn, maar wel het gewicht waarvan jij voelt dat het goed is.

De meeste mensen die ik begeleid willen graag afvallen. In de periode dat ik ze begeleid in het Gezonder, fitter en beter in je vel-traject gebeurt dat meestal ook. Soms zijn dat een paar kilo’s; soms gaat het richting de 10 kilo of meer.

Zelf wilde ik zo graag op een gewicht komen waar ik blij van werd en waarbij ik niet meer om de haverklap te horen kreeg: “Wat ben jij toch mager, je moet wat meer eten!”. En ook dat is gelukt. Toen alle onderliggende dingen opgelost waren, kwam ik vanzelf aan. Zonder dat ik daar mijn best nog langer voor deed. En nu zit ik al geruime tijd op een stabiel en bij mij passend gewicht.

Benieuwd hoe dat voor jou is?

Heb jij moeite met je gewicht? Lukt het niet om op een fijn gewicht te komen en kun je je voorstellen dat er bij jou ook wel het een en ander in de weg zit om dit wel te doen? Meld je dan aan voor een gratis Online sessie van een half uur. Dan kijk ik even met je mee en krijg je 2 tips die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd. Kijk voor je je aanmeld, wel even naar de voorwaarden. Die vindt je ook op de aanmeldpagina.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *