Ortho…hoe??

Als ik mensen vertel dat ik orthomoleculair therapeut ben, is het meestal even stil. Je ziet ze denken: “ortho…hoe?? wat is dat nu weer? nooit van gehoord”. En dat snap ik.

Dus laat ik het gewoon eens uitleggen. Stel je even voor dat jij mijn klant bent. En dan…?

Cellen, weefsels en organen werken samen

Als orthomoleculair therapeut probeer ik dan samen met jou de manier waarop jouw lichaam werkt te beïnvloeden. Zo proberen we om jouw gezondheid te verbeteren. Simpel toch? Nou, helemaal niet. Het lichaam is een ongelooflijk prachtig en ingenieus machientje. Het is opgebouwd uit cellen, die met elkaar samenwerken. De cellen vormen weefsels en de weefsels vormen organen en orgaanstelsels. En al die cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels werken, als het goed is, met elkaar samen om ervoor te zorgen dat jij gewoon lekker je ding kunt doen. Die samenwerking wordt geregeld door werkingsmechanismen. Ik zei het al; het lichaam is een ingenieus machientje.

 

Je lichaam heeft de juiste input van jou nodig

Om er nu voor te zorgen dat alle onderdelen van je lichaam fijn met elkaar samenwerken en het machientje lekker loopt, is er wel het een en ander nodig. De onderlinge communicatie moet goed zijn tussen alle cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels maar ook moeten alle voorwaarden die nodig zijn voor een optimaal functioneren zijn vervuld. Kijk, en daar gaat het nog wel eens mis.

 

Je lijf verwacht namelijk van jou dat je de juiste bouwstoffen aanlevert (lees: de juiste voeding eet), dat je voldoende beweegt (zodat bijvoorbeeld spieren en botten sterk kunnen blijven en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd), dat je voldoende rust neemt (ja, dat is echt heel belangrijk voor je en dat weet je eigenlijk zelf ook wel) en plezier hebt in je leven. Oh ja, en je lijf wil ook graag dat je niet teveel stress ervaart (stress ontregelt de boel namelijk zo gigantisch en daar houdt het lijf niet zo van) en je een beetje aan het dag/nachtritme houdt (dat is er namelijk niet voor niets). Het voldoen aan deze eisen van ons lijf is in onze ‘moderne’ maatschappij voor veel mensen nog al een opgave. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen rondlopen met allerlei kwaaltjes, klachten en vaak zelfs ‘gewoon’ (chronisch) ziek zijn.

 

Klachten, symptomen en ziekten zijn nuttige signalen

Nou is dat natuurlijk buitengewoon onhandig en vervelend, al die kwaaltjes, klachten en dat ziek zijn. Toch moet je blij zijn dat je lichaam deze signalen aan je laat zien. Het zijn eigenlijk berichtjes van je lijf waarmee het aangeeft dat er iets niet goed gaat en waar de samenwerking tussen je cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels problemen heeft. Het lichaam probeert je dus met deze signalen te laten weten dat je iets moet aanpassen en in welke hoek je dat eens zou kunnen zoeken. En daar kom ik dan in beeld. Als orthomoleculair therapeut kijk ik samen met jou naar de signalen die je lichaam laat zien. Ik probeer daaruit te vertalen welke werkingsmechanismen verstoord zijn geraakt en bedenk samen met jou hoe we die weer gaan proberen te herstellen. Dat doen we door veranderingen aan te brengen in je voeding, je beweging en je leefstijl. Precies op maat voor jou. Passend bij jouw leven en lijf. Soms zet ik daarbij ook voedingssupplementen en kruiden in. Alles om ervoor te zorgen dat we jouw lichaam geven wat het nodig heeft om weer soepel te kunnen doen wat het moet doen, zodat jij dat ook weer kunt doen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde is complementaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is dus een vorm van alternatieve (natuur)geneeskunde. Het wordt ook wel complementaire geneeskunde genoemd en dat is eigenlijk een betere term. Het is complementair (en dus aanvullend) op de reguliere geneeskunde waar we allemaal wel mee bekend zijn. Het is inzetbaar bij een groot aantal hedendaagse aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, allergieën, spijsverterings- en darmklachten, diabetes mellitus type 2, overgewicht, stressklachten, hormonale klachten en auto-immuunziekten. Maar het kan ook heel goed preventief worden ingezet; gewoon omdat je zo gezond mogelijk oud wilt worden.

 

Orthomoleculaire geneeskunde dus…. eigenlijk best logisch toch?

 

4 antwoorden
  1. Carla Simons
    Carla Simons zegt:

    Chantal, Er is voor mij een wereld open gegaan. Nu weet ik beter hoe mijn lijf werkt.
    Raar dat jezelf eigenlijk niet weet wat ons lijf allemaal doet voor ons.
    Ik ga er mee aan de slag en blijf graag op de hoogte.

    Beantwoorden
    • Chantal
      Chantal zegt:

      Dank je wel Carla. Fijn dat je nu wat meer weet en ermee aan de slag gaat. Ik post regelmatig een blog, dus wie weet zijn die ook interessant voor je.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *