PMS, pijnlijke menstruatie, endometriose en andere ongemakken in je cyclus

Een groot deel van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft elke maand weer een of meerdere ongemakken van hun cyclus. De menstruatie is onregelmatig. Er is sprake van hele heftige bloedingen of veel pijn bij het menstrueren. Ze hebben opgezwollen borsten of houden op andere plaatsen in hun lichaam vocht vast. Ze zijn prikkelbaar, hebben wisselende stemmingen of zijn ronduit depressief op bepaalde dagen van de maand.

Hoe is dat voor jou? Hoe verloopt jouw cyclus?

Hormonen horen in balans te zijn

Problemen in je cyclus zijn een duidelijk signaal dat in ieder geval je hormonen oestrogeen en progesteron uit balans zijn. Maar waarschijnlijk is ook de werking van insuline en het schildklierhormoon dan niet optimaal. En dat is zo ongelooflijk logisch, als je kijkt naar hoe wij ons ‘moderne’ leven hebben ingericht.

Oestrogeen is vaak de boosdoener

Je cyclus wordt gereguleerd door de hormonen oestrogeen en progesteron. De verhouding tussen deze twee geslachtshormonen is heel delicaat. In onze leefomgeving hebben we op dit moment vooral te maken met een overschot aan oestrogenen.

Dat teveel aan oestrogeen komt onder andere omdat veel van onze voeding (al dan niet deels) bespoten is met pesticiden en herbiciden. Dat zijn oestrogeenachtige stoffen. Helaas is het ook zo dat lang niet al ons vlees en gevogelte vrij is van hormonen. En zelfs als je volledig biologisch eet, dan krijg je vaak nog behoorlijk wat oestrogeen verstorende stoffen binnen via je drinkwater. Ons water bevat steeds meer pesticiden, toxines en resten van medicijnen. Dit alles geeft een verhoogde blootstelling aan oestrogeenachtige signalen.

Je hebt behoorlijk wat progesteron nodig om dit in balans te houden.

Progesteron staat onder (te) grote druk

Progesteron dient er niet alleen voor om oestrogeen in balans te houden. Uit progesteron maakt je lichaam ook cortisol. Dat is een van je stresshormonen. De productie van je stresshormoon cortisol gaat altijd voor op de productie van progesteron. Je voelt hem al aankomen toch?

Als je regelmatig last hebt van stressvolle gebeurtenissen, dan kun je er vanuit gaan dat je lichaam de voorkeur geeft aan het maken van cortisol om jouw stress in goede banen te leiden. Dat is natuurlijk super fijn, maar het gevolg is wel dat het met jouw hoeveelheid beschikbare progesteron niet zo denderend zal zijn gesteld. Dan heb je dus te maken met een (relatief) teveel aan oestrogeen. Dat noemen we oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie is verantwoordelijk voor veel maandelijkse ongemakken.

Tips om de balans te herstellen

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om de balans tussen je hormonen te herstellen, zodat je veel minder (en misschien wel geen) last meer hebt van je cyclus. Verreweg het belangrijkste dat je voor jezelf kunt doen is zorgen voor voldoende ontspanning en rust. Je zult een manier moeten vinden om dagelijks de druk van de ketel af te halen en de stressreactie te stoppen. Yoga en ademhalingstechnieken zijn dan heel effectief. Maar ook een fijne massage, een bezoek aan de sauna of gaan wandelen in de natuur kunnen je stresssysteem snel tot bedaren brengen.

Verder is het belangrijk dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet, zodat je een zo groot mogelijke variëteit aan voedingsstoffen binnen krijgt. Probeer zo veel mogelijk biologische voeding te eten, zodat de belasting met gifstoffen minder wordt.

En kijk ook eens naar de verzorgingsproducten die je gebruikt. Zijn die echt natuurlijk of zitten er veel hormoonverstorende stoffen in? Doe onderzoek online naar wat er in de producten zit die je gebruikt en zoek naar meer verantwoorde alternatieven. Die zijn er gelukkig steeds meer.

Meer weten over hoe je je hormonen in balans kunt krijgen en je maandelijkse ongemakken kunt beperken of misschien wel laten verdwijnen?

Meld je aan voor de inspiratiesessie Hormonen in balans die ik regelmatig geef.

Data worden vermeld op de website of via mijn wekelijkse mailings waarvoor je je kunt aanmelden. Je kunt me ook een e-mail sturen voor meer informatie: info@vanappeltotzeekraal.nl.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *