Andijviestamppot met flessenpompoen en zongedroogde tomaatjes

600 gram flessenpompoen

1 middelgrote krop verse andijvie

2 uien

1 teen knoflook

2 eetlepels ghee, roomboter of kokosolie

6 zongedroogde tomaten

4 eetlepels pompoenpitten of zonnebloempitten

peper, zout, extra vierge olijfolie

Doe de zongedroogde tomaatjes in een schaaltje, voeg warm water toe tot ze onder staan en laat ze weken.

Rooster de pompoen- of zonnebloempitten zachtjes in een droge koekenpan op laag vuur tot ze poffen (de pompoenpitten) en zacht bruin zijn gekleurd. Haal ze uit de pan en zet apart.

Schil de pompoen, haal de beide uiteinden eraf en snijd het vruchtvlees in plakken van een centimeter dik. Snijd de plakken daarna in blokjes. Doe in een steelpan en voeg net zoveel water toe tot ze net onder staan.

Maak de andijvie schoon en snijd hem in repen van gemiddelde dikte. Zet apart.

Schil de uien en knoflook. Snijd de uien in dunne halve ringen en snipper de knoflook. Verwarm 1 eetlepel bakstof in een braadpannetje of platte pan en voeg de uien toe zodra de bakstof gesmolten is. Smoor de uien op heel laag vuur in 15 minuten zacht en licht bruin. Voeg na ongeveer 10 minuten de knoflook toe. Roer regelmatig om. Als je bijvoorbeeld kip wilt serveren bij deze stamppot, dan kun je de kip, uien en knoflook in dezelfde pan bakken en smoren. De extra vetten en sappen uit de kip voegen smaak toe aan je bakstof.

Als je vis wilt serveren bij deze stamppot zorg dan dat deze nu klaar is om gebakken te worden. Bak de vis rekening houdend met de resterende tijd voor het recept op dit moment (ongeveer 15 minuten).

Breng het water met de pompoenblokjes aan de kook. Kook de pompoenblokjes met de deksel half op de pan zachtjes gaar. Dat duurt 10-15 minuten. Zodra je er makkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze goed. Giet ze dan af. Stamp de pompoen grof met een aardappelstamper, zet het vuur heel laag en de pan terug op het vuur. Voeg de andijvie, uien, knoflook en hun bakvet toe en roer goed om. Voeg daarbij eventueel nog 1 eetlepel bakstof voor meer smeuïgheid. Zodra de andijvie begint te slinken zet je het vuur af.

Giet de zongedroogde tomaten af en snipper ze in fijne reepjes. Schep de reepjes door je stamppotje. Op smaak brengen met peper en zout.

Serveren met de geroosterde pitten en wat extra olijfolie erover heen.

Lekker met gebakken kippendijen of witte vis.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.