Bananenijs met aardbeien en chocoladesaus

Voor het ijs

3 hele rijpe bananen 

60-75 ml kokosmelk (of andere plantaardige melk)

1 tl vanille extract (optioneel)

Voor de chocoladesaus

2 el rauwe cacao

2 el donkere ahornsiroop

1 el kokosolie

1 snuf zout

een scheut kokosmelk (of andere plantaardige melk)

Garnering

10-12 aardbeien

Voorbereiding de ochtend (of avond) van te voren

Schil de bananen en snijd ze in kleine stukjes die je in een diepvrieszak in de vriezer plaatst. Zorg er daarbij voor dat de banaan stukjes in eerste instantie allemaal los naast elkaar in het diepvrieszakje liggen. Je kunt het zakje eventueel ook open houden, zodat je meer oppervlakte hebt om de banaan stukjes uit te spreiden. Leg plat in de diepvriezer neer.

Je wilt voorkomen dat de banaan stukjes als een grote klomp aan elkaar vast gaan zitten bij het invriezen, want dan krijg je ze niet meer verwerkt tot ijs.

Vlak voor het serveren

Doe de ingrediënten voor de chocoladesaus in een steelpannetje. Was de aardbeien, haal het kroontje eruit en halveer ze.

Neem een lage schaal waar een ander schaaltje makkelijk in kan staan. Doe in die lage schaal een ruime bodem kokend water en in het andere schaaltje de kokosmelk. Plaats het schaaltje kokosmelk in de schaal met het kokende water, zodat de kokosmelk kan opwarmen.

Verwarm de chocoladesaus op laag vuur en roer met een garde alles tot een homogene saus. Voeg zoveel kokosmelk toe als nodig is voor de juiste dikte van de saus. Laat op het laagste vuur staan, terwijl je het ijs maakt.

Doe voor het ijs de diepgevroren banaan stukjes in de keukenmachine of blender (met hoog vermogen!). Haal zelf de stukjes banaan die toch nog aan elkaar zijn gaan zitten uit elkaar. Voeg eventueel de vanille extract toe en in ieder geval de helft van de opgewarmde kokosmelk. Zet de keukenmachine of blender aan op hoog vermogen.

De banaan zal nu in kleine rijstachtige korrels veranderen. Schraap de banaan die tegen de randen omhoog gaat zitten met een spatel terug in de mengkom en voeg wat meer van de kokosmelk toe. Mix nogmaals.

Herhaal dit proces tot je een stevig roomijs hebt. Doe niet alle kokosmelk ineens erbij, omdat je ijs dan te dun kan worden. Het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid kokosmelk voor de juiste dikte van je ijs.

Serveer het ijs met de bananen en de chocoladesaus.

Variaties zijn natuurlijk makkelijk te verzinnen. Voeg bijvoorbeeld naast de bananen ander diepgevroren fruit (in stukjes) toe, zoals kersen, mango of aardbeien, om een andere smaak fruitijs te maken.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.