Bloemkoolrijst (met variatie: kokosrijst)

1 middelgrote bloemkool

2 uien

2 tenen knoflook

1-2 el roomboter, ghee of kokosolie*)

peper**) en zeezout

Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig.

Verwijder de bladeren van de bloemkool en halveer de kool. Leg de halve bloemkool op je snijplank en halveer hem weer, zodat er eigenlijk 4 kwarten bloemkool ontstaan als je dit bij beide helften hebt gedaan. Verwijder nu het harde middenstuk van de bloemkool. Dat gaat het makkelijkst als je de bloemkoolparten op hun zijkant legt. Hak de bloemkool daarna in grove stukken en doe die in je keukenmachine waarin je het S-blad mes hebt zitten.

Pulseer de bloemkool tot het de grootte van een rijstkorrel heeft.

Schil de uien en snipper hen fijn. Schil de knoflook, verwijder het kontje en snipper ook de knoflook fijn.

Doe de bakstof in een grote hapjespan en laat op gemiddeld vuur smelten. Voeg de uien toe en laat een minuutje of 2-3 smoren tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee.

Voeg nu de bloemkoolrijst toe en schep goed om. Doe een deksel schuin op de pan, zodat er voldoende lucht kan ontsnappen en zet het vuur lager. Schep de bloemkool regelmatig om tijdens het garen om te voorkomen dat hij gaat aanbranden. Op een laag vuur heeft de bloemkool een minuutje of 10-15 nodig afhankelijk van hoe (beet)gaar je hem graag hebt.

Breng op smaak met zeezout en peper.

*) Als je een autoimmuunziekte hebt, gebruik dan alleen kokosolie

**) Laat weg als je een autoimmuunziekte hebt.

Dit is een basisrecept. Je kunt hiermee naar hartelust variëren. Je kunt er bijvoorbeeld allerlei specerijen aan toevoegen. Dat doe je dan voordat je de bloemkool in de pan doet. De specerijen laat je ook een minuutje mee bakken zodat de smaken goed vrijkomen. Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkoolrijst zodra deze gaar is aan te kleden met verse kruiden. Bijvoorbeeld gesnipperde bieslook of peterselie. 

Kokosrijst

1 middelgrote bloemkool

2 uien of 1 grote bananensjalot

50 gram grof geraspte kokos

125 ml volvette kokosmelk

sap en rasp van een halve biologische citroen

1-2 el roomboter, ghee of kokosolie*)

peper**) en zeezout

Bereid de uien en bloemkool voor op dezelfde wijze als in het basisrecept.

Doe de bakstof in een grote hapjespan en laat op gemiddeld vuur smelten. Voeg de uien toe en laat een minuutje of 2-3 smoren tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de kokosrasp toe en bak 1-2 minuutje(s) mee. Blijf goed roeren want het mag niet aanbranden.

Voeg dan bloemkoolrijst toe en schep goed om. Voeg meteen daarna de kokosmelk toe, schep ook dit weer goed om, zet het vuur lager en doe de deksel schuin op de pan, zodat er voldoende lucht kan ontsnappen. Schep de bloemkool regelmatig om tijdens het garen om te voorkomen dat hij gaat aanbranden. Als hij te droog wordt, voeg je extra kokosmelk toe. Op een laag vuur heeft de bloemkool een minuutje of 10-15 nodig afhankelijk van hoe (beet)gaar je hem graag hebt.

Breng op smaak met zeezout en peper. En roer er de rasp en het sap van een halve citroen doorheen.

Lekker met seroendeng, roergebakken groenten en een stukje vis of gevogelte, bijvoorbeeld mijn honing-ketjap-kip zonder soja

*) Als je een autoimmuunziekte hebt, gebruik dan alleen kokosolie

**) Laat weg als je een autoimmuunziekte hebt.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.