Boekweit ontbijt met gemengd bosfruit
250 – 375 gram gemengde bosfruit (diepgevroren, bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen, acai bessen, frambozen, bramen)
2 el gesmolten roomboter, ghee of kokosolie
2 el hennepzaad
2 el zonnebloempitten
2 el pompoenpitten
75 gram gemengde geroosterde noten
2 el ahornsiroop
240 gram boekweitvlokken (= 2 cups)
snuf zeezout
1/2 tl natriumbicarbonaat
1 tl kaneel
4 grote biologische eieren
1 tl vanille extract (optioneel)
300 ml plantaardige melk
een paar eetlepels volvette kokosyoghurt of kokoscrème
Haal het bevroren fruit uit de diepvries en haal het voor zover nodig los van elkaar. Zet even apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (conventioneel). Smelt de roomboter, ghee of kokosolie in de oven. Vet een ovenschaal van 21×21 cm in met de helft van het gesmolten vet.
Meng de zonnebloempitten, pompoenpitten en het hennepzaad door elkaar. Schep hier de rest van het gesmolten vet en 1 el ahornsiroop doorheen. Zet apart.
Doe in een grote kom de boekweitvlokken, een snuf zout, de natriumbicarbonaat en de kaneel. Hak de gemengde noten grof en voeg deze toe. Schep alles goed om.
Mix in een andere kom de eieren met een snuf zout, 1 el ahornsiroop, 1 tl vanille extract en 300 ml plantaardige melk goed los.
Voeg nu het eimengsel bij het gemengde boekweit/noten mengsel en schep met een grote lepel heel goed om zodat het een homogene massa is geworden. Voeg dan het bosfruit toe en schep dat er gelijkmatig doorheen.
Doe het mengsel in de ingevette ovenschaal en sprenkel het pittenmengsel over de top.
Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 40-45 minuten tot het gaar is. Dat is het geval als een satéprikker er droog uitkomt als je hem in het midden in het baksel steekt.
Laat een paar minuten iets afkoelen en serveer het dan met een paar lepels volvette kokosyoghurt of kokoscrème. Dat laatste is optioneel maar ik vind het wel echt het lekkerste met 😉.
Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.