Boerenkool met zoete aardappel en kippendijen

400 gram boerenkool (gesneden)

2 uien

2 tenen knoflook

500-600 gram zoete aardappel

2 kippendijen (met vel)

1 rijpe avocado

1 tl curcumapoeder

1 el kerriepoeder

ghee, roomboter of extra vierge kokosolie

zwarte peper en zeezout 

Schil de ui en knoflook. Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Schil de zoete aardappel en snijd deze in 1 cm grote blokjes.

Doe 1 flinke eetlepel bakstof in een grote braadpan en zet op een gematigd vuur. Voeg de uien toe en fruit deze een paar minuten tot ze glazig zijn en licht gaan verkleuren. Voeg dan de zoete aardappelblokjes toe en schep goed om. Zet het vuur even iets hoger en roerbak de zoete aardappel een minuut of 5. Zet het vuur dan lager en voeg de knoflook toe. Bak een minuutje mee. Daarna gaat de kerriepoeder erbij en ook deze bak je een minuut mee. Blijf wel roeren want dit kan aan je pan gaan zitten.

Voeg nu de boerenkool toe en schep heel goed om. Zodra de boerenkool een beetje gaat slinken voeg je 200 ml water toe. Roer alles nog even goed om, zet de pan dan op een heel laag vuur en doe de deksel op de pan.

Laat de boerenkool een uur heel zachtjes gaar worden. Schep elke 20 minuten even om en kijk of het vuur niet te laag of te hoog staat (het moet een heel klein beetje blijven pruttelen). Let ook op dat je water kalm aan verdampt en opgenomen wordt. Voeg eventueel opnieuw en dan in kleine beetjes wat water toe om te voorkomen dat de boel gaat aanbranden.

Zodra de boerenkool een uur heeft geprutteld, ga je de kippendijen bakken. Doe daarvoor 1 el bakstof in de pan en zet het vuur op matig. Zodra de bakstof gesmolten is, doe je de curcuma erin en dat bak je even een minuutje. Voeg dan zeezout en zwarte peper toe en leg de kippendijen (op het vel) in de pan. Zet de deksel half op de pan, zodat het vocht goed weg kan maar de warmte binnenblijft. Keer je kip elke 5 minuten om. Na ongeveer 18-20 minuten is hij gaar.

Ontvel en ontpit de avocado en snijd deze in kwarten.

Breng je boerenkool op smaak met zwarte peper en zeezout.

Schep je boerenkoolmengsel op je bord. Leg de avocadokwarten ernaast en de kippendij erop. Schep op elk bord een eetlepel van het braadvocht van de kippendijen over de boerenkool.

Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker maken. Zet deze dan op 8 uur en de laagste stand (of 4 uur en de hoogste stand). Let wel extra goed op je water, misschien heb je daar dan meer van nodig. Test dat eerst een keer uit voor je van huis gaat met de pan aan.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.