Bottenbouillon

1 kg bottige delen van kip (karkas, nek, vleugels, voeten) of rund (botten, nek, knie, mergpijp)

2 stengels bleekselderij (gewassen en in grove stukken)

1 grote ui (gewassen en met schil in grove stukken)

1 grote wortel (gewassen en in grove stukken)

2 el rauwe appelazijn (dus ongefilterd)

2 liter gefilterd water

1 blaadje laurier

flinke hand peterselie (grof, mogen ook alleen de steeltjes ijn)

zeezout naar smaak

Doe alle ingrediënten behalve het zout en de peterselie in de soeppan en laat deze 45 minuten trekken in de koelkast. Breng daarna de bouillon in wording aan de kook en schep het schuim dat opkomt eraf. Laat de soep vervolgens op een zacht vuurtje met een deksel op de pan voor 6-24 uur sudderen.

Voeg de laatste 10 minuten de peterselie toe.

Schenk de bouillon door een zeef waarin je een kaasdoek hebt gelegd over in een grote schaal en voeg zout naar smaak toe. Druk alle vocht uit de groenten om geen bouillon verloren te laten gaan. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Zodra er een vetlaagje op is verschenen haal je dit eraf en kun je daarna de bouillon gebruiken of invriezen. De bouillon zal een gelatine-achtige structuur hebben. Dat is ook precies waarnaar je op zoek bent.

Als je een slowcooker hebt, dan kun je de bouillon ook hierin maken. Zet hem dan op de laagste stand en verder is het proces hetzelfde.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.