Cashew kruidenkaas
250 gram rauwe, ongezouten cashewnoten
de sap van een halve citroen
1 teen knoflook
verse of gedroogde kruiden naar smaak (bieslook, peterselie en basilicum bijvoorbeeld)
5 el water
1/2 tl zeezout
peper naar smaak
2 el edelgistvlokken
Doe de cashewnoten in een grote schaal en giet er koud water over tot ze net onder staan. Laat 6 uur weken. Of eventueel met warm water 2 uur weken.
Giet daarna de noten af in een vergiet en spoel ze goed na.
Doe de natte cashewnoten in een blender (of keukenmachine) met veel vermogen. Voeg de teen knoflook, het sap van de halve citroen en het water toe en pulseer eerst een paar keer zodat de noten grof gehakt worden. Daarna voeg je de edelgistvlokken toe en zet je de blender aan op steeds hoger vermogen en laat je een cashewnotenpasta ontstaan. Misschien moet je af en toe de blender stoppen en met een spatel het mengsel van de rand af schrapen. Meng tot een homogene ‘kaas’ is ontstaan.
Let op:
Als je de kruiden helemaal door de notenpasta heen wilt hebben (en de kruidenkaas groenig gaat kleuren), dan doe je de kruiden er meteen bij samen met de edelgistvlokken. Wil je liever een meer witte ‘kaas’ met zichtbare kruiden erin, hak de verse kruiden dan eerst fijn en schep ze op het laatst handmatig door de kruidenkaas als deze uit de blender is. Gebruik je gedroogde kruiden dan hoef je die natuurlijk niet te hakken ;-). Je schept ze er dan gewoon op het laatst handmatig doorheen.