Chocoladebrokken

150 gram santen

75 gram extra vierge kokosolie

100 gram gedroogde vijgen

100 gram geroosterde, gemengde noten

2 el honing (koudgeslingerd)

3/4 cup (75 gram) cacao

2 el macapoeder (optioneel)

snuf zout

Smelt in een steelpannetje op laag vuur de santen en de kokosolie. Snijd ondertussen de gedroogde vijgen in kleine stukjes (haal het harde kroontje eruit) en hak de noten grof.

Zodra de santen en olie gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur en voeg je voorzichtig de overige ingrediënten toe. Roer zachtjes door tot een homogene massa ontstaat.

Neem een lage ovenschaal (ongeveer 20×20 cm) en bekleed die met bakpapier. Als je dat even nat maakt onder de kraan, laat het zich vaak makkelijker vormen in je schaal.

Giet het chocolademengsel in de schaal en zorg dat het gelijkmatig is verdeeld. Zet in de koelkast. Kijk na een half uur of de chocolade zodanig is uitgehard dat je er met een mes horizontale en verticale lijnen in kunt aanbrengen, zodat de chocoladebrokken ontstaan. Is dat nog niet zo, wacht dan nog even en kijk opnieuw. Zodra je de lijnen in het chocolademengsel hebt aangebracht, laat je het mengsel volledig uitharden in de koelkast (dat duurt een paar uur). Daarna kun je op de ingesneden lijnen je chocolade breken tot chocoladebrokken.

Bewaar in de koelkast en haal ze er ruim voor het serveren uit zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.